Annonce
Indland

Seks bud på en stjerne: Michelin-guiden har besøgt Fyn

Mandag uddeles der igen Michelin-stjerner i Norden. Mon fyn får nogen i denne omgang? Foto:

Flere restauratører på Fyn oplyser, at de har haft besøg af en Michelin-inspektør. Om det udmønter sig i en stjerne, en omtale eller slet ingenting, tør ingen dog gisne om.

Da Michelin-stjernerne blev uddelt i 2018, var det usikkert, om dækfabrikantens inspektører havde været på Fyn eller blot kørt hen over øen. Men i år er der ingen tvivl. På flere restauranter har inspektøren givet sig til kende. Andre steder har man en fornemmelse af, at man har haft besøg.

Her følger seks bud på, hvilke fynske restauranter der kan finde vej til den nye Michelin-guide, når stjernerne uddeles på mandag i Aarhus.

Annonce

Køkkenchef Kasper Hasse, Falsled Kro

Kasper Hasse, Falsled Kro. Foto: Kim Rune

- Du er allerede omtalt i Michelin-guiden. Har du en fornemmelse af, om inspektørerne har været på besøg?

- Ikke umiddelbart. Der er så mange myter omkring det her, så man ved ikke rigtig, hvad man skal forholde sig til. De plejer at give sig til kende, og jeg har ikke snakket med nogen.

- Men Michelin-guiden har postet en af dine retter på Instagram. Betyder det noget, tror du?

- De har faktisk været ret aggressive på den front. Jeg tror, der er tre eller fire billeder. De prøver jo at holde liv i interessen for guiden. Der er slet ingen tvivl om, at det handler om taktik og penge fra deres side. Der er en enorm interesse for det her hvert år - hvem får, hvem får ikke?

- Hvis de blotlagde alle dem, der fortjener en Michelin-stjerne på én gang, så var der ikke så meget at gøre efterfølgende. De skal jo holde gang i hypen for at sælge den her guide.

- Hvordan vurderer du dine chancer i år?

- Det vurderer jeg slet ikke. Det har jeg ikke behov for at bruge min tid på. Jeg er glad for, at vi er nævnt i guiden, men jeg koncentrerer mig om at skabe en god restaurant, og det kræver al min opmærksomhed.

- Ville det have nogen betydning for kroen at få en stjerne?

- Det tror jeg bestemt. Det ville gøre noget i forhold til de udenlandske gæster, men vi har i forvejen mange gæster igennem vores medlemskab af Relais & Châteaux. Jeg vil mene, at Relais & Châteaux er lige så højt stillet som Michelin.

- Relais & Châteaux er bare noget, man melder sig ind i. Dog kræver det nogle utroligt høje standarder, og der er mange Relais & Châteaux-hoteller og -restauranter, der er med i Michelin-guiden.

Restaurantchef Kasper Winther, The Balcony

Kasper Winther, restaurantchef The Balcony. Privatfoto

- Har I lagt mærke til, om Michelin-guiden har været på besøg i løbet af det seneste år?

- Det tror vi måske, de har, men vi kan aldrig være helt sikre. Jeg tror, de gør det så svært som overhovedet muligt for vores branche at lure dem.

- Hvad er det, man holder øje med?

- Jeg kender Jeppe Lund og Wassim Halal fra Frederikshøj i Aarhus, som har en stjerne, og har snakket med dem og andre om, hvad vi skal være opmærksomme på. Vi er blevet enige om, at man simpelthen ikke kan lure det.

- Nogle gange kommer de som én person. Andre gange kommer de sammen med to danskere og ligner forretningsfolk. Der er nogle restauranter, som får at vide, at de har været der, andre gør ikke. Så det er ikke til at finde ud af.

- Hvad ville det betyde for jer, hvis I fik en Michelin-stjerne?

- Mange af os har arbejdet på Michelin-restauranter - altså de to køkkenchefer Peter og Anders og så mig selv, men ingen af os har været med til selv at lave en. Det ville være det største klap på skulderen, man kunne få.

- Jeg vil ikke sige, at man kommer op i det fine selskab, for der er mange restauranter, der ikke har en stjerne, som hører til dér, men det er bare et kæmpe skulderklap.

- Det vil vel også betyde noget omsætningsmæssigt?

- Man siger, at bookingerne kan stige op til flere hundrede procent, hvis man får sådan en stjerne. Så det vil betyde noget i forhold til bookinger og dermed økonomisk, men det betyder også, at man skal passe på, for så er der lige pludselig også mere at miste.

- Så der er mere på spil, hvis man endelig får stjernen?

- Ja, fordi så kommer der jo et pres. Men det er et pres, man gerne vil have, ellers arbejdede man jo ikke så hårdt for at få den.

Køkkenchef Thomas Pasfall, Restaurant Pasfall

Thomas Pasfall. Foto: Trondur Dalsgaard

- Du er jo omtalt i Michelin-guiden, har du en fornemmelse af, om den har været på besøg i denne omgang?

- Det har de. Det ved jeg - 100 procent. Og de har også været andre steder på Fyn. Jeg tænker, at Michelin er dygtige til at gøre sig interessante. I år har de gjort mere ud af at gøre det synligt, at de har været her på Fyn, og har lagt billeder op på Instagram (Falsled Kro, red.) og på Twitter.

- Hvad er din fornemmelse i år?

- Jeg håber, at Falsled får en stjerne i år, men jeg ved det ikke. Guiden indikerer jo bare, at den har været her. Vi kan godt se, at gæsterne er glade og virker begejstrede, men det er ikke ensbetydende med, at man får en stjerne.

- Hvad har det betydet for dig, at du er kommet med i guiden?

- At få anerkendelse i guiden er måske det ypperste, man kan opnå som kok. Det største for mig var, da et billede af min ret med torsk kom på forsiden af den første nordiske guide. Det synes jeg var fantastisk. Det kan jeg nærmest leve på resten af livet.

- Selvfølgelig har jeg stadig en drøm om at få en stjerne, men det vigtigste er, at man har glade gæster i sin restaurant. Michelin-guiden er noget hype, men det er også fantastisk, det er det bare.

- Men al den hype omkring Michelin-guiden kan vel også betyde noget for omsætningen?

- Det giver mange ting. Jeg er overbevist om, at jo mere omtale vi får, jo flere gastroturister kommer der til Fyn, og det er kun positivt.

Køkkenchef John Kofod Pedersen, Sortebro Kro

John Kofoed. Sortebro Kro. Foto: Robert Wengler

- Har I haft besøg af Michelin-guiden i løbet af det forgangne år?

- Det har vi. Det var under en frokost i starten af september. Jeg var ikke på restauranten, fordi jeg var kørt ind til byen for at aflevere et gavekort. Jeg fik dog ret travlt med at komme tilbage, da jeg fik at vide, at en inspektør fra Michelin-guiden gerne ville snakke med mig.

- Min kone og jeg fik en snak med ham ude på vores terrasse i små 45 minutter. Det var ret hyggeligt. Han spurgte ind til, hvordan vi driver vores restaurant og fortalte lidt om sit arbejde. Han fortalte, at besøget ikke handlede om, hvorvidt vi kunne få en stjerne eller ej.

- For at komme med i guiden skal vi have besøg af inspektørerne minimum to gange, og vi har ikke set noget til dem siden. De har dog været andre steder på Fyn.

- Er det ikke ret atypisk, at kontrollørerne giver sig til kende?

- De har altid haft en politik med, at de kan vælge mellem at gøre det anonymt eller at fortælle, hvem de er og få en snak med køkkenchefen, som de gjorde her hos os.

- Hvad tror du, dine chancer er for at komme med i guiden?

- Jeg tror ikke, vi kommer med. Vi har haft besøg af dem, og det var det, jeg i 2008 - sammen med en række andre - skrev til Michelin-guiden om, og opfordrede dem til også at besøge restauranter i provinsen. Det var det første mål for os, og nu har de været her.


- Men vil I da ikke gerne med i guiden?

- Selvfølgelig vil vi gerne det, men det er jo op til Michelin. Vi kommer ikke til at lave noget om for at stå i guiden. Vores hovedformål er at drive en restaurant. Det har vi gjort i 20 år nu, og det bliver vi ved med.

Patrick Lieffroy, Restaurant Lieffroy

Patrick Lieffroy. Foto:Yilmaz Polat

- Har I nogen fornemmelse af, om der har været nogen fra Michelin forbi jeres restaurant?

- Umiddelbart ikke. Der kan sagtens have været nogen, uden at vi ved det. Vi er tit obs på, om vi har nogle enkelte personer, som er fra udlandet; det er jo tit, at de kommer alene. Og vi har ikke hørt noget af nogen art, så jeg tror ikke, at vi er kommet igennem nåleøjet endnu.

- Hvad vil det betyde for jer at komme med i Michelin-guiden?

- Det er ikke noget, vi lægger så meget i. Kommer det, så kommer det. Vi har jo heldigvis en god forretning og en masse glade gæster, hvilket er det vigtigste for os. Får man en stjerne, begynder der nok at komme noget publikum, der rejser efter stjernen, men jeg tror ikke, det har den store indflydelse, at man bare er med i guiden.

- Er det ved at være tid til, at der falder en stjerne af på Fyn?

- Det synes jeg. Der er en håndfuld gode restauranter, der burde have niveauet til det. Især når man ser på, hvordan stjernerne bliver givet i udlandet - også i forhold til nogle af de restauranter, der har fået en her i landet.

Restaurant Vår - køkkenchef Jacob Burmølle-Jensen

Jacob Burmølle-Jensen. Foto: Vibeke Volder

- Det forlyder, at du faktisk har fået besøg af Michelin, passer det?

- Ja, vi har haft besøg én gang. Det var lidt specielt. Jeg troede ikke, at de gav sig til kende, men en af mine tjenere kom og spurgte om jeg havde tid til at snakke. Jeg havde lidt travlt, men fik så at vide, at det var en fra Michelin-guiden, og så tager man sig jo tid. Vi snakkede i 20 minutter om løst og fast, og at de overvejede at tage os med i 2019-guiden.

- Har du hørt fra dem siden?

- Vi har fået en mail, hvor vi skulle sende nogle billeder og informationer samt samtykke om, at de må bruge dem.

- Hvad tænker du om, at Michelin har været på besøg?

- Det er jo Michelin, så man vil jo gerne tænke, at det er et godt tegn, men jeg ved fra nogle af de andre restauranter på Fyn, som måske bejler lidt mere til en stjerne, og der har de slet ikke givet sig til kende. Det kan lige så godt være et trick, for at man ikke skal kunne gennemskue, hvordan de gør.

- Hvad vil det betyde for dig at komme med i guiden?

- Vi ville tage det som en kæmpe cadeau bare at blive omtalt i guiden. Men overordnet set tror jeg hellere, vi vil drive en restaurant, der ikke er afhængig af at have en stjerne.

- Vi er enormt glade for det klientel af gæster, vi har nu; de har oftest hørt om os fra mund til mund, og jeg vil meget hellere have gæster, der har et forhold til restauranten end nogen, der forventer noget ud fra en guide uden at kende os.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce