Annonce
forside

Sejlskipper Kristian Lund, Aron er død, 77 år

Aron-skipper Kristian Lund, som mange Fyn Rundt-sejlere vl huske ham - som modtager af kapsejladsens vinderpokal i Svendborg. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Den Marstal-byggede Svendborg-skonnert var en af Danmarks smukkeste, og skipperen var en respekteret pioner i sin branche

Skipper Kristian Lund, Præstevænget 25, Svendborg, døde påskedag, 77 år.

Med Kristians Lunds afmønstring har Sejlskibsdanmark mistet en af sine kendeste og mest erfarne skippere. Kristian Lund var initiativtager til kapsejladsen Fyn Rundt for Bevaringsværdige sejlskibe og han har mere end et dusin gange taget mod pokalen ved finalefesten i Svendborg.

For Kristian Lund blev livsgerningen skonnerten Aron. I hele 50 år nåede Svendborg-skipperen at stå ved rattet på den Marstal-byggede skonnert fra 1906.

Kristian Lund satte sig i de senere år som mål, at han ville gå i land, når han rundede det enestående jubilæum i år. Eller som Kristian Lund ofte udtrykte det:

- Jeg stopper, når jeg har set to bølger, der er ens ...

Aron er i både Danmark og Nordtyskland kendt som en af de mest velpassede skonnerter i sin branche. Standarden om bord er høj, og ambitionen for Kristian Lund var gennem alle årene at ramme det oprindelige så tæt på som praktisk muligt.

Kristian Lund købte Aron som et nedrigget motorfartøj i Rudkøbing i 1968, og det er hans fortjeneste, at skonnerten i dag fremstår som en af den danske sejlskibsflådes flotteste repræsentanter. Kristian Lunds arbejde med at bevare Aron autentisk og som sejlende brugsskib er talrige gange påskønnet af kolleger og publikum i havnene samt mere formelt af Skibsbevaringsfonden.

Kristian Lund var en højt respekteret pioner i sin branche. Han var blandt de første herhjemme, der så mulighederne i at medtage betalende gæster og give dem en autentisk sejlskibs-oplevelse som aktive om bord. På Aron ovenikøbet tilsat fru Anettes gode gerninger i kabyssen. Kundekredsen fra overvejende Tyskland var trofast og talte i mange tilfælde flere generationer. Markedsføringen var simpel og effektiv i form af et julekort fra skipper.

Kristian Lunds indsats for Aron er for eftertiden flot fastholdt i Anders Dyrlovs og Chroma Films video "Et år med Aron - et liv med skipperen" fra 2014. Videoen følger Kristian Lund og gode hjælperes forårsoprigning på Ring-Andersen i Svendborg, sommersejladserne med ikke mindst Fyn Rundt og slutter med efterårets afrigning. Undervejs udtrykker flere sejlskippere deres respekt og beundrring for Kristian Lund både som skipperkollega og som Fyn Rundt-konkurrent.

Kristian Lund stammede fra Rømø og har sejlet siden han var 15 år. Han kom i 1959 til Svendborg for at uddanne sig på navigationsskolen og var i en halv snes år instruktør i Søværnets Frømandskorps.

Kristian Lund sad i bestyrelsen for Svendborgs Prinds Valdemars Forening og var gennem en årrække næstformand for foreningen Fyn Rundt for Bevaringsværdige Sejlskibe.

Kristian Lund, der døde af en cancer-sygdom, efterlader sig sin hustru, Anette Hansen.

Bisættelsen finder sted fra Sankt Jørgens Kirke i Svendborg på fredag kl. 12.

Annonce
Med skipper Kristian Lund ved manøvregrejerne kom Aron altid sikkert og elegant i havn. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Takket være Kristian Lunds 50 år lange indsats fremstår Aron som en af Danmarks flottest bevarede skonnerter - her under en Fyn Rundt på Lunkebugten. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce