Annonce
Faaborg-Midtfyn

Sebastian skal med landsholdet til vinter-OL i Schweiz

Sebastian Maddock Rasmussen i fuld fart under morgentræningen på Odense Isstadion. Sådan begynder hans skoledag to morgener om ugen i sportsklassen på Provstegårdsskolen. Foto: Kasper Buur Nielsen
15-årige Sebastian Maddock Rasmussen fra Faaborg rejser torsdag med det danske U16-landshold til ungdommens vinter-OL i Lausanne, hvor Danmark i første omgang skal møde to store ishockeynationer: Canada og Rusland. Det er karrierens foreløbige højdepunkt for Sebastian, der stadig har NHL som sin ultimative drøm.
Annonce

Faaborg: Det er ikke noget, der sker særlig tit, at en sportsudøver fra Faaborg skal til OL. Og slet ikke i en sportsgren som ishockey, som der mildt sagt ikke er meget af i Faaborg.

Men nu sker det. På torsdag rejser 15-årige Sebastian Maddock Rasmussen med det danske U16-landshold til Youth Olympic Games 2020 - de unges vinter-OL, som foregår 9.-22. januar i Lausanne i Schweiz.

- Jeg er meget spændt. Jeg får sådan et helt sus i maven hver gang, jeg tænker på det, siger Sebastian, da han sidder ved spisebordet i lejligheden på anden sal i Vestergade i Faaborg, hvor han bor sammen med sin mor, Charlotte Maddock Rasmussen, og sine to mindre søstre, Hannah og Celina.

I december blev han udtaget til U16-landsholdet, der skulle spille en firenationersturnering i Letland. Bagefter blev OL-truppen udtaget ud fra den trup, der var i Letland, men der skulle sorteres seks spillere fra.

- Bare det at komme til Letland var allerede noget af det største, jeg nogensinde har oplevet. Så det er rimelig vildt, at jeg også skal til OL. Og det er jo ikke noget, der sker hvert fjerde år, at Danmark er kvalificeret til OL, siger Sebastian.

- Vi kom hjem fra Letland om søndagen og fik dér at vide, at hvis vi ikke blev ringet op dagen efter mellem klokken 16 og 18, var vi med i truppen til OL. Jeg var ret nervøs op til dagen, så jeg lå bare i sengen og så noget Youtube og havde lidt ondt i maven, fortæller Sebastian.

Men telefonen ringede ikke, så Sebastian var med i OL-truppen.

Sebastian i næsten fuld udrustning hjemme i gårdhaven bag lejligheden i Vestergade i Faaborg. Foto: Palle Søby
Annonce

Danmark møder giganterne

Og han kan være rimelig sikker på, at han nok skal få sin sag for. Danmark er i pulje med to af giganterne inden for ishockey: Canada og Rusland.

- Så jeg kommer sikkert til at spille mod nogen, der senere kommer til at spille i NHL.

Hvordan tror du, du har det, når du står dér på isen over for de gutter fra Canada og Rusland?

- Jeg kan huske, at jeg var virkelig nervøs i Letland. Jeg tror aldrig, jeg har været så nervøs før en kamp. Det bliver jeg nok også ved OL. Det bliver vildt, hvis vi vinder en af de to kampe, for så kommer i semifinalen, hvor der allerede er udsolgt, fortæller Sebastian.

Alle ishockeykampene ved OL spilles i den splinternye Vaudoise Arena, som åbnede i september 2019 og blev opført netop til de unges vinter-OL. Kapaciteten i hallen er 9600 siddepladser til ishockey og 12.000 til koncerter.

Annonce

Kronprinsen kigger på

Og så kan Sebastian se frem til, at en af tilskuerne vil være kronprins Frederik. Som højt profileret IOC-medlem skal han overvære vinter-OL, men ud over det er Frederik og Mary i denne tid i Schweiz, hvor deres fire børn netop er startet på et 12 ugers forløb på en international skole i alpebyen Verbier.

Sebastian kommer selvfølgelig til at opleve hele den olympiske stemning med den olympiske ild, der vil brænde under legene - ligesom ved de rigtige olympiske lege - og han når også at få afslutningsceremonien med.

Det danske landshold skal bo på et fornemt hotel, hvor både maden, servicen og alt andet vil være i top.

Sebastians mor og søstre tager også med - de rejser selv derned med tog.

En helt almindelig torsdag morgen, hvor Sebastian starter skoledagen med at være til ishockeytræning på Odense Isstadion. Foto: Kasper Buur Nielsen
Annonce

Drømmen er stadig NHL

Siden han var fem år, har Sebastian Maddock Rasmussen spillet i Odense Ishockey Klub.

- Allerede da han var lille, sagde han: "Når jeg bliver stor, skal jeg leve af at spille ishockey", fortæller Charlotte.

Og da avisen første gang skrev om Sebastian og hans usædvanlige ishockeytalent for godt fire år siden, var hans helt klare mål: At blive professionel i NHL i USA.

Er det stadig målet?

- Ja, selvfølgelig. Men jo længere man kommer op, jo sværere bliver det. Jeg har prøvet at træne med den svenske klub Frölunda, og første målsætning er nok at komme til udlandet, måske Sverige, siger Sebastian.

Han går lige nu i 9. klasse i en særlig elitesportsklasse på Provstegårdsskolen i Odense. Gennem skolen træner han ishockey to morgener om ugen i Odense Isstation, hvor han normalt træner med OIK tre aftener om ugen. Dertil kommer kampe i weekenden.

I OIK spiller han på U17-holdet og U20-holdet, og han har haft en enkelt kamp for 1. divisionsholdet, der er reservehold for Odense Bulldogs i den bedste danske ishockeyliga.

Sebastian Maddock Rasmussen er 15 år og har spillet i Odense Ishockey Klub lige siden, han var fem. Foto: Kasper Buur Nielsen
Annonce

Måske til Frederikshavn

Lige nu overvejer Sebastian at tage 10. klasse i Frederikshavn, der er en af landets store ishockeybyer.

Hvad der videre skal ske med uddannelse og den slags, har Sebastian ikke spekuleret så meget over. En mulighed efter 10. klasse kunne være et kombineret skole- og ishockeyophold i for eksempel Sverige eller USA.

- Indtil videre er det jo vigtigst at give det her en chance. Hvornår han så lige kommer i gang med gymnasiet er jo ikke så afgørende, siger Charlotte.

Foreløbig er Sebastian, hvor han skal være, hvis han fortsat drømmer om at blive en af de kommende danskere i NHL.

På søndag klokken 14 er han klar på isen i Vaudoise Arena, når Danmark møder Canada ved OL.

Sebastian Maddock Rasmussen bor sammen med sin mor og to mindre søstre i en lejlighed her i Vestergade i Faaborg. Hans mor arbejder på OUH, så han kører med hende, når han skal i skole på Provstegårdsskolen i Odense. Foto: Palle Søby
Sebastian Maddock Rasmussen har det fortsat som sin store drøm at blive professionel i den amerikanske ishockeyliga, NHL. Foto: Kasper Buur Nielsen
Der er fart på for Sebastian her ved morgentræningen i Odense, og det bliver der givetvis også mod Rusland og Canada ved OL. Foto: Kasper Buur Nielsen
Odense Isstadion er nærmest Sebastians andet hjem. Han tre typisk tre aftener om ugen med Odense Ishockey Klub plus to morgener som en del af skoledagen på Provstegårdsskolen. Dertil kommer kampe i weekenden. Foto: Kasper Buur Nielsen
Sebastian har været bidt af ishockey, siden han var fem år, og han håber stadig, at han en dag kan leve af det. Foto: Kasper Buur Nielsen
Sebastian i skudposition under træningen i Odense Isstadion. På søndag går det løs ved ungdommens vinter-OL i Schweiz, når Danmark møder Canada. Foto: Kasper Buur Nielsen
Sebastian går i en særlig elitesportsklasse på Provstegårdsskolen i Odense, hvor ishockeytræning er en del af skoledagen to morgener om ugen. Foto: Kasper Buur Nielsen
Ishockey er ikke nogen stor sport i Faaborg - alene af den grund, at der ikke er nogen skøjtehal. Men for Sebastian er det stort - det er på alle måder ishockey, han brænder for. Foto: Palle Søby
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart For abonnenter

Lovændring kan bane vejen for boliger i Gamborg: Der skal være noget til både børnefamilier, sølvbryllup-segmentet og de ældre

Kerteminde For abonnenter

Ekskæresten dræbte hendes bror: Line forsøgte i flere uger at få hjælp til at slippe fri fra voldelig kæreste

Annonce