Annonce
Rejser

Se videoen: Tobias rejser jorden rundt med ni familiemedlemmer: - Første tanke var fandeme nej

Tobias Bech Zachariassen siger farvel til sin mor, venner, lejlighed og sit job som bestyrer på Old Irish Pub i Odense for at se verden med sin far, papmor og syv søskende.

Der er ingen betænkningstid hos 24-årige Tobias Bech Zachariassen:

- Jeg kommer allermest til at savne min mor.

Det citat vil han have med, for når han i dag stiger på flyveren i Københavns Lufthavn, ser han ikke Malan Zachariassen i omtrent ét år.

Han siger ikke bare farvel til hende. Han har også opsagt sin lejlighed, sit elskede job som bestyrer på Old Irish Pub i Odense, og vennerne må også spejde meget langt efter ham i horisonten.

Men når afsavnene vejes op mod oplevelserne, der venter, er Tobias Bech Zachariassen ikke i tvivl: Den her oplevelse kan han ikke være foruden.

Dagens flyvetur er bare én af næsten 150 kommende ture i luften, når store dele af jordkloden skal besøges sammen med Tobias' anden familie. Den består af hans far, tidligere sportsdirektør i Brøndby og cheftræner i OB, Troels Bech, papmor og kunstner, Nille Bech, og deres i alt otte sammenbragte og fælles børn mellem 6 og 24 år.

Annonce

Følg familien Bech på rejsen

Følg med det kommende år, når familien Bechs rejser rundt i verden.

Cirka en gang om måneden vil familien skrive om deres oplevelser i Jysk Fynske Mediers tillæg Rejser samt her på dit dagblads nyhedside under Rejser.

Første tanke var nej

Tobias Bech Zachariassen tøvede dog en hel del, da planerne først blev fremlagt. Han havde nemlig som resten af fodbolddanmark fået at vide, at Troels og Nille Bech ville sælge deres villa på Vandværksvej midt i Odense og flytte til Italien for at starte en kursusvirksomhed. Ikke bruge alle deres penge på at rejse jorden rundt.

- I og med at jeg ved, at for dem er planer kun planer, til de finder på noget bedre, så er det ikke så overraskende. Men jeg havde ikke lige set den her idé komme på bordet, siger han.

Det umiddelbare svar var også nej fra familiens ældste barn:

- Fandeme nej! Jeg kan ikke bruge 12 måneder i streg med min familie. Det er mennesker, som jeg alle sammen elsker rigtig højt, men er det overhovedet muligt for mig, at være sammen med de mennesker så lang tid?

Oplevelser trækker

Det faste arbejde som bestyrer på Old Irish Pub på Vintapperstræde har også været svært at sige farvel til:

- Jeg lægger rigtig meget energi, tid og kærlighed i det. Det bliver en udfordring at skulle vende alt på hovedet og ikke tænke på det mere, siger Tobias Bech Zachariassen.

Oplevelserne som de to forældre frister med, trak dog i sidste ende stærkere: Roadtrip i USA, at komme tæt på fortidens Inka-rige i Peru, de enestående dyr på Galapagos, New Zealands adrenalinpumpende aktiviteter og de brede sandstrande og jul i Thailand.

- Men jeg glæder mig allermest til at lære min familie at kende på en anden måde, siger han.

Det var ikke en nem beslutning for Tobias Bech Zachariassen at forlade Odense i et år. Men især de historiske oplevelser i et land som Peru trækker i ham. Arkivfoto: Michael Bager

Oplevelser over penge

Hele turen løber op i et endnu ukendt, men højt beløb. Selvom familien vender hjem til en tom kistebund, bekymrer fremtiden ikke Tobias Bech Zachariassen.

- Flere af min venner spørger, hvad jeg gør, når jeg kommer hjem uden job og lejlighed og er bekymrede på mine vegne. Men den måde, vi tænker på i vores familie, er, at det med penge nok skal løse sig. Det er mange penge, men det er penge, som bliver brugt på at styrke vores relationer i familien - og give os en enorm oplevelse sammen.

Fra venstre ses Bertram, Nile, Gustav, Hampus, Tobias, Theo, Troels, Sylvester, Asta, Oscar. Nille og Troels Bech tager alle deres børn med på en jordomrejse. Inden gik turen i maj til Paris. Arkivfoto: Michael Bager
Tobias Bech Zachariassen ses helt til højre sammen med sine søskende og halvsøskende samt far Troes Bech og papmor Nille Bech. Billedet er fra en tidligere tur til Paris. Arkivfoto: Michael Bager
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce