Annonce
Odense

Se video: Testleder kalder Odense Letbanes første testkørsel på hele strækningen "fantastisk"

Torsdag dukkede der letbanetog op kørende ved egen kraft nye steder i byen - som her ved Hauges Plads i Bolbro. Foto: Rune H. Blichfeldt
Det var brede smil hos folkene fra både Odense Letbane og entreprenøren Comsa fra Spanien, da et letbanetog torsdag for første gang tilbagelagde hele strækningen fra Hjallese til Tarup ved egen kraft.

Odense: Flere måneder forsinket skete torsdag endelig det, som ganske længe har været imødeset.

Det er fantastisk, at vi nu har kunnet køre hele vejen for egen kraft samtidig med, at Banedanmark har kørt fuld drift. Det er virkeligt vigtigt for os, og det er en stor milepæl, at vi er nået så vidt.

Søren Thrane, testleder hos Odense Letbane

Odense Letbane kunne badet i livgivende lys fra en sol, som efter længere tids fravær tittede venligt frem, tænde for strømmen på hele anlægget og for første gang lade letbanetog køre den 14,5 kilometer lange vej fra den ene endestation i Hjallese til den anden i Tarup - helt ved egen kraft.

- Det er fantastisk, at vi nu har kunnet køre hele vejen for egen kraft samtidig med, at Banedanmark har kørt fuld drift. Det er virkeligt vigtigt for os, og det er en stor milepæl, at vi er nået så vidt, lød det fra en tydeligvis glad testleder Søren Thrane fra Odense Letbane efter testen, som reelt var letbanens jomfrutur, fordi det er første gang, at et tog har tilbagelagt hele turen fra Hjallese til Tarup med strøm på anlægget.

Annonce

Med den første testkørsel for egen kraft veloverstået er det nu - må man formode - slut med billeder af letbanetog, der bliver trukket gennem byen af lastbiler til spot og hån fra letbanemodstandere på de sociale medier. Nu ligner det langt om længe, at projektet er på vej fremad efter måneders problemer med at opnå de rette tilladelser fra Banedanmark til at måtte køre testkørsler på hele strækningen, herunder også på de steder, hvor letbanens strøm kommer tæt på Banedanmarks anlæg.

- Det var en rigtig god oplevelse, siger Søren Thrane.

Test gik planmæssigt

Forudsætningen for at indlede testkørslerne har hele tiden været, at BaneDanmark skulle godkende, at der tændes for strømmen på hele letbanestrækningen – herunder også de tre delstrækninger ved Odense Banegård Center, broen over Middelfartvej og Hjallese Station, hvor letbanen kommer tæt på BaneDanmarks anlæg.

"Denne godkendelse er nu sikret, dog med ekstra overvågning indtil videre", lød det torsdag formiddag i en pressemeddelelse fra Odense Letbane.

Klokken 10.52 blev beskeden sendt ud til offentligheden om, at testkørslerne på hele strækningen nu endelig kan komme i gang. På det tidspunkt havde et letbanetog allerede listet sig ind på Albanigade, hvor det holdt og afventede nærmere instrukser. Foto: Rune H. Blichfeldt

Og den første test gik, som den skulle, lyder det fra testleder Søren Thrane.

- Testen i dag gik ud på, at vi skulle gennemføre en signalsynlighedstest. Den handler om at sikre, at letbaneføreren ved hvert kryds kan se signaler og skilte på det rigtige tidspunkt i forhold til, hvornår han kører ud i krydset, forklarer han.

Søren Thrane, her fotograferet i letbanens kontrol- og vedligeholdelsescenter, var leder af torsdagens testkørsel. Foto: Stefan Sommer Jagd

Umiddelbart er der ikke planer om nye testkørsler fredag. Ifølge Søren Thrane vil der gå "nogle dage", inden der kommer flere testkørsler.

Hvorfor ikke bare fortsætte i morgen?

- Det har noget med ressourcer hos entreprenøren (Comsa, red.) at gøre. De skal have de rigtige ressourcer på plads.

4. oktober kunne Fyens Stiftstidende afsløre, at letbanen ikke ville kunne åbne omkring årsskiftet, men ville blive måneder forsinket. 1. december kom sammen melding fra Odense Letbane. Nu lyder det, at letbanen indvies i løbet af foråret. Foto: Rune H. Blichfeldt
Annonce

Intensiteten øges

Odense Letbanes mål bliver nu at forsøge at blive klar til indvielse i løbet af foråret, som er den nye åbningstidspunkt, som byen er blevet stillet i udsigt, efter at letbanen 1. december erkendte, at den tidligere udmeldte plan om åbning omkring årsskiftet ikke kan nås.

Letbanekontoret oplyser i en pressemeddelelse, at i de første uger vil testkørslerne være begrænsede i omfang og antal for herefter gradvist at blive skaleret op. I den sidste del af testfasen skal der køres efter fuld køreplan, dog uden passagerer.

Turen torsdag tog nogle timer - og dermed noget længere tid, end det er meningen, at den skal tage når letbanen går i drift. Til den tid er turen fra Hjallese til Tarup via bymidten planlagt til at vare 42 minutter. Foto: Rune H. Blichfeldt

Odense Letbane gør i forbindelse med testkørslerne opmærksom på, at borgere i bebyggelser nær letbanen kan opleve et vist niveau af støj og vibrationer, når toget kører forbi.

Især to forhold kan indebære en forstærket oplevelse af støj og vibrationer set i forhold til normal drift senere, lyder det fra Odense Letbane. Dels at skinnerne i nogen grad er ru og ikke ”kørt til” endnu, og dels at der kan opstå såkaldte ”flat spots” på hjulene i forbindelse med opbremsninger.

En tur til Tarup og retur var, hvad det torsdag kunne blive til. Over de kommende uger vil testkørslerne blive øget i antal og intensitet. Foto: Rune H. Blichfeldt

Odense Letbane vil senere i testfasen foretage målinger af støj og vibrationer for at sikre, at gældende grænseværdier bliver overholdt, oplyser letbanekontoret.

Annonce
Nordfyn For abonnenter

Trafiksikring blev droppet, da butikkerne strittede imod: Onsdag skete der et uheld

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Betonklodssag griber om sig: Endnu en mindreårig er sigtet - og flere hændelser er dukket op

Fyn For abonnenter

Gerts elregning eksploderede: Han tror ikke på regeringens håndsrækning - Det batter ikke

Odense

- Vi står jo tilbage med en masse spørgsmål: Borgere skal smide kilovis af kød ud, men det har ikke været farligt at spise det, siger myndighederne

Assens For abonnenter

Efter 15 år er politimanden Preben vendt tilbage til genkendelige kriminelle ansigter: - Det er pudsigt hvordan de samme navne går igen

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Kerteminde For abonnenter

Morten blev meget overrasket i vejkryds: Nu leder Fyns Politi efter en bil

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Odense Bulldogs

Ingen Bulldogs-spillere til OL - nederlag i tæt kamp mod Esbjerg

OB

Garvet OB-stopper roser 16-årigs mentalitet, men Bashkim Kadrii gik ud med en knæskade i OB's første træningskamp

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Nordfyn For abonnenter

Fik sin mors nyre for et år siden: Nu er Stefan ved at starte eget firma

Erhverv For abonnenter

Elbiler skal give Odense-fabrik kraftig vækst: Jorgensen vil være dobbelt så stor

Odense

Lidt af en overraskelse: I årevis troede zoos dyrepassere, det var en han - pludselig fik 'han' en unge

Annonce