Annonce
Nordfyn

Se video: Søren fanger en ordentlig krabat på 91 kilo

Søren Jensen fra Egense Mark tæt på Otterup fik sig en oplevelse for livet, da han fornylig fangede en kæmpefisk.

Annonce

Otterup: Det kræver et ekstremt godt helbred at trække en 91 kilo tung fisk op fra 140 meter vand.

Det kan Søren Jensen fra Egense Mark tæt på Otterup skrive under på. I sidste weekend var den lokale mand på havfisketur i Oban i det vestlige Skotland, og her lykkedes det Søren Jensen at få en kæmpemæssig skade på krogen, som er Nordeuropas største rokkeart.

I 45 minutter måtte havfiskeren kæmpe med den store krabat, før bæstet til sidst gav sig og havnede oppe på skibets dæk. Søren Jensen slap for skader i kroppen på trods af den udmarvende fight.

- Det snurrede i mine arme og mit bryst. Min ryg var også rigtig glad for at få fjernet det store tryk, fortæller Søren Jensen, der fik monteret et såkaldt fighterbælte rundt om maven, hvor stangen kan sættes ned i et hul.

- Uden den havde det været umuligt at få fisken op fra havets dyb, påpeger han.

Skaden er Nordeuropas største rokkeart, og den er totalfredet. Derfor blev fisken også nænsomt genudsat. Foto: Privat.
Annonce

Største nogensinde

Søren Jensen er medlem af gruppen "Havefiskeklubben Måleren", som cirka en gang om året rejser til udlandet for at fange store dybhavsfisk. De har blandt andet tidligere været i Nordnorge for at fange helleflyndere, der kan veje op mod 250 kilo.

Denne gang gik turen altså til Oban i det vestlige Skotland, hvor gruppens medlemmer over flere dage fiskede i en bugt, hvor skaden er kendt for at opholde sig.

Der blev fanget 25 skader på turen med en snitvægt på 47 kilo, og Søren Jensen fangede sin største fisk nogensinde.

- 91 kilo. Jeg havde ikke turde håbe på sådan en stor krabat, og jeg var faktisk så rundt på gulvet efter fangsten, at jeg glemte at tage billeder, men det gjorde min rejsekammerater heldigvis for mig, siger han og griner i telefonen.

Skaden lever af muslinger, snegle, krebsdyr og mindre fisk. Foto: Privat.
Annonce

Alle fisk genudsat

I mellemkrigstiden spiste folk skader, men i dag er rokkearten totalfredet, da bestanden er truet. Hvorfor den er truet, er der ikke noget endegyldigt svar på i forskningen, men bifangster og direkte fiskeri kan være årsagen.

- Vi satte alle vores fisk nænsomt ud. Skaderne blev i øvrigt også målt i længden og bredden, og det registreres hos en havbiolog, der holder øje med bestandens udvikling, fortæller Søren Jensen.

Rokkearten, der lever i det nordøstlige Atlanterhav og Middelhavet, er næsten også helt udryddet i Danmark, men skaden bliver af og til bragt i land i danske havne som bifangst.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Smitten stiger i Fyns corona-hotspot - nu kommer det mobile testcenter: Se de tre steder, hvor du kan blive testet

Odense

Kampen mod fjernvarmesalg fortsætter: Ny forening gør klar til at tage sagen i retten

Annonce