Annonce
Middelfart

Se video efter mulig plyndring: Frivillige dykkere tog sagen i egen hånd

Frivillige dykkere har hjulpet med at sikre den fredede Ronæs Skov Stenalderboplads i Gambjorg Fjord efter en mulig plyndring.

Gamborg Fjord: En driftsleder fra Wedellsborg Gods, en smed fra Fønsskov, en vognmand fra Ejby samt en bankmand fra Fredericia-kanten har givet myndighederne en tiltrængt hånd, efter det kom frem, at den fredede Ronæs Skov Stenalderboplads var blevet hærget og måske endda plyndret.

Det var den lokale driftsleder Kim Bech Nielsen, der under en rutinedykning i Gamborg Fjord i august opdagede, at der var gravet huller i skallaget på stenalderbopladsens køkkenmødding.

Han kontaktede straks Langelands Museum, der holder opsyn med fortidsminderne under vand, hvorefter Slots- og Kulturstyrelsen meldte hændelsen til politiet.

Og herefter tog de frivillige sagen i egen hånd - med tilladelse fra myndighederne selvfølgelig. For fritidsdykkerne kunne se, at hullerne i køkkenmøddingen var kritisk for den sårbare stenalderboplads, der i forvejen er i risiko for lige så stille at blive skyllet væk.

Så de planlagde en redningsaktion, der både indebar surfbræt og sandsække.

Henover tre dage har de fire lokale dykkere fragtet 33 sandsække ud til stenalderbopladsen, der ligger på to-tre meters dybde, så de to plyndringshuller på 130 gange 30-40 centimeter er blevet dækket til.

- Det er det samme, som hvis nogen begyndte at grave i en gravhøj. Det er bare rigtig træls, at det bliver forstyrret på den her måde. Vi vil gerne have, at der bliver sat en stopper for den slags, og vi kan jo ikke holde øje med det døgnet rundt, siger Kim Bech Nielsen, der i øvrigt bor et øjekast fra gerningsstedet.

Annonce
De frivillige amatørarkæologer har lagt i alt 33 sandsække ud for at sikre stenalderbopladsen i Gamborg Fjord. Fotos: Langelands Museum og Kim Bech Nielsen

Klap på skulderen til frivillige

Kim Bech Nielsen fik følgeskab af sine kompagnoner Svend Amlund fra Ejby, Jens Kærgaard fra Fønsskov, og Kris Laigaard fra Fredericia.

Sidst i september blev aktionen afsluttet, og nu er den blevet dokumenteret med billeder og video af gruppens talsperson.

Kim Bech Nielsen er de sidste 15 år trukket i dykkerdragten, da han er særligt interesseret i fortidsminderne under havoverfladen.

Amatørarkæologerne hjælper også myndighederne med opgaver under vands andre stedet i landet, og Kim Bech Nielsen er forfærdet over, at nogen overhovedet kan finde på at rode i bopladserne, hvor man ifølge ham kan finde alt fra knoglerester til bensplinter, østersskaller, kronvildt og diverse håndværktøj, køkkenredskaber og våben som pilespidser og buer.

Slots- og Kulturstyrelsen har tidligere oplyst, at stenalderpladsen i Gamborg Fjord kan dateres til den såkaldte kystjægerkultur cirka 5000 år f.kr..

Kim Bech Nielsen er glad for at kunne give en hånd, da museerne ifølge ham ikke har samme resurser til at holde opsyn med bopladserne, hvis lokaliteter i øvrigt er offentligt tilgængelige, da det er tilladt at dykke omkring et fortidsminde, men ikke tilladt at røre det.

Langelands Museum giver de frivillige amatørarkæologer et stort klap på skulderen.

- Vi har ikke de samme resurser til hurtigt at kunne komme ud på sådan en opgave i museumsregi. De (de frivillige, red.) havde mulighed for at rykke ud til det hurtigere, og det er vi meget glade for, siger marinarkæolog Sigurd Bohr.

Fyns Politi oplyser til avisen, at man ikke har fået nogen henvendelser i sagen.

Kim Bech Nielsen, driftsleder på Wedellsborg Gods, har i årevis på frivillig basis holdt opsyn med fortidsminderne under havoverfladen og er forfærdet over, at nogen kan finde på at grave huller i den slags. Privatfoto.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Julestjerner til alle

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce