Annonce
Odense

Se video: Container hejses op til 7. sal - Vollsmoses første højhus pilles fra hinanden

1000 boliger i Vollsmose skal rives ned, og det første højhus er nu ved at blive skilt ad. I den anden ende af Vollsmose renoveres boligblokkene, så de knap er til at kende.

Odense: Vollsmoses første højhus er godt i gang med at blive pillet fra hinanden.

Bøgeparkens 13 etager høje lejlighedsbygning er rømmet for beboere sammen med den tilstødende lavere boligblok, og nedbrydningsarbejdet er i fuld gang.

I denne uge rullede en kranvogn hen foran Bøgeparkens højhus og hejste en container op til skiftende etager, hvor håndværkere brækkede bygningens indmad fra hinanden og smed ud i containeren.

Annonce
I efteråret flyttede de sidste beboere ud af 138 lejligheder i Bøgeparken, hvor to bygninger som de første skal rives ned. Nedrivningsarbejdet er nu i fuld gang. Foto: Jon Bøge Gehlert

Hele området omkring de to Bøgeparken-bygninger er hegnet ind. Fyens Stiftstidende ville gerne have været inde i bygningerne for at dokumentere nedbrydningsarbejdet, men det ønskede boligselskabet Civica, der ejer Bøgeparken, ikke. Direktør Jens Pilholm ønsker ikke at udtale sig til denne artikel af hensyn til de fraflyttede beboere.

Midt i oktober skulle de sidste beboere være ude af de 138 Bøgeparken-lejligheder, som er de første, der rives ned i Vollsmose.

Det gamle Vollsmose fjernes

I alt skal 1000 boliger i Vollsmose rives ned frem mod 2030 som en del af Odense Byråds "Den Sidste Vollsmoseplan" fra september 2018. Bydelens resterende 1900 lejligheder skal renoveres, og 1600 nye lejligheder bygges.

Og hvor der i øjeblikket rives ned i den ene ende af Vollsmose, bygges der op i den anden ende.

I Fyrreparken skaber gravemaskiner nye stisystemer og veje, og mænd i orange arbejdstøj er i fuld gang med at lægge karakteristiske Odense-gule klinker. Den dundrende lyd fra et trykluftsbor runger mellem bygningerne, og håndværkere på stilladser renoverer bygningsfacader.

Renoveringsarbejdet i Fyrreparken er i fuld gang. De gamle blokke får nye facader og opgraderes indvendigt, mens nye fortove, stier og pladser etableres. Foto: Jon Bøge Gehlert

Arbejdet i Fyrreparken, som boligselskabet FAB ejer, er en forløber for resten af Vollsmose. Allerede i 2017 - før "Den Sidste Vollsmoseplan" - godkendte beboerne i Fyrreparken en såkaldt fysisk helhedsplan. Den indebærer, at de slidte beboelsesejendomme renoveres frem mod 2023. Området åbnes mere op, badeværelser og køkkener udskiftes i mange lejligheder, ydervægge efterisoleres, gamle vinduer udskiftes, der lukkes mere lys ind i boligerne, og der opføres et nyt fælleshus med vaskeri og forsamlingslokaler.

En nyrenoveret boligkarré i Fyrreparken. Beboere er flyttet ind i flere af lejlighederne. Foto: Jon Bøge Gehlert

I Fyrreparken er kontrasten stor mellem de nyrenoverede bygninger og de oprindelige lejlighedskomplekser. Flere af bygningsfacaderne fra 1960'erne og 70'erne bærer tydeligt præg af fugt, og opgangene er mørke og snævre.

En Fyrreparken-boligblok fra 1960/70'erne, som den ser ud i dag, inden den bliver renoveret. Foto: Jon Bøge Gehlert

Og bygningernes udtryk spiller en afgørende rolle i at ændre Vollsmoses identitet og renommé, sagde Søren Windell (K), som nu er by- og kulturrådmand, da byrådet præsenterede den samlede plan for Vollsmose i september 2018.

- Byrådet er parat til at bruge af værktøjskassen, parat til at rive ned, parat til at forandre. Området skal forandres. Vollsmose, som det er i dag, skal vi have fjernet. Vi skal have området bygget op igen. Det mest epokegørende er, at vi er parate til at rive op til 1000 boliger ned eller bruge dem til noget andet.

Højhuset i Bøgeparken pilles i øjeblikket fra hinanden indvendigt, inden de store nedrivningsmaskiner bryder bygningen ned til foråret. Foto: Jon Bøge Gehlert


Annonce
Odense For abonnenter

Kritik af dybe kratere i asfalten ved testcenter: Skal folk have ødelagt deres biler eller falde?

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Nordfyn

Skole i svær smittekamp: - Situationen ændrer sig nærmest hver halve time

Erhverv For abonnenter

Mange millioner til robotfirma: Lars-Peters robot er rykket op i en ny division

Nordfyn

Transformatorstation i flammer:  Over 1000 fynboere ramt af strømafbrydelse

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

14 dages ventetid på hjælp til Mit-ID: Hvorfor sparer I på Borgerservice, spørger utilfreds borger

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Nordfyn For abonnenter

Ingen bed på en billig byggegrund i Hårslev: Se listen over, hvad en grund koster i de nordfynske byer

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Remoulade-gigant investerer 50 millioner: Nyt byggeri gavner både miljø og bundlinje

Kerteminde

Fanget på video: Ukendt mand brugte vinkelsliber til at stjæle skoleelevs Puch Maxi

Vanvittig diskussion om skuespillere: Kun en jøde må spille jøde, og kun en transkønnet må spille transkønnet

OB

OB lejer omgående Moses Opondo ud til AC Horsens i foråret - AC Horsens vil bruge ham til at rykke tilbage i Superligaen

Odense For abonnenter

Lokalplanen ændret: Åbner mulighed for kæmpe byggeri tæt på stadion

Nyborg

Fagforeninger: Flere sager om krænkelser i Nyborg Kommune

Annonce