Annonce
Faaborg-Midtfyn

Se video af 200-årige kæmper: Syge træer må lade livet i kendt park i Faaborg

To store træer i parken er så syge, at der er fare for, at de vælter. Derfor er Faaborg-Midtfyn Kommune i gang med at fælde dem. Der bliver dog plantet nyt i stedet for.

Bøgetræet er der gået svamp i, at det indikerer, at roden ikke har det godt. Kastanietræet har store "åbne sår" i barken, og det er også udtryk for, at træet er sygt. Så de kan risikere at vælte i en storm. Så det er simpelthen af sikkerhedsmæssige årsager, at vi fælder dem.

Majken Asserbo, parkforvalter
Én gren tages ned ad gangen, inden træets torso ryger. Foto: Maria Retoft Pedersen

Faaborg: Flere forbipasserende stoppede op, og grupper af børn valfartede til parken Voigts Minde i Faaborg torsdag formiddag for - på behørig afstand, naturligvis - at se, hvad det egentlig var, der foregik.

Folk fra Faaborg-Midtfyn Kommune havde nemlig gang i motorsave, kraner og andet maskineri. To af parkens store træer, et bøgetræ og et kastaniatræ, skal fældes.

- De skal fældes, fordi de ikke har det godt. De er syge. Bøgetræet er der gået svamp i, at det indikerer, at roden ikke har det godt. Kastanietræet har store "åbne sår" i barken, og det er også udtryk for, at træet er sygt. Så de kan risikere at vælte i en storm. Så det er simpelthen af sikkerhedsmæssige årsager, at vi fælder dem, fortæller parkforvalter Majken Asserbo.

Parkfolkene har været i gang med forberedelserne siden tirsdag, og torsdag gik så selve fældningen i gang. Og det er ikke sådan ligetil, når det drejer sig om tonstunge træer.

- Det er farligt arbejde. Vi bliver nødt til at fælde dem oppe fra og ned. Grenen bliver holdt oppe ned kran og kæde, mens man saver, men man skal passe på, for grenen svinger rundt, når man kommer hele vejen igennem, forklarer Majken Asserbo.

- Hvis vi bare fældede træet fra jorden, ville det ødelægge en hel masse, når det faldt ned, siger hun.

Det vides ikke, hvor gamle træerne præcist er.

- Men de kan snildt være 200 år gamle, vurderer Majken Asserbo.

Annonce
Arbejdet forventes at være færdigt senest mandag. Henover vinteren skal der genplantes. Foto: Maria Retoft Pedersen

Nyt kommer til

Hun ærgrer sig over, at der ikke er anden udvej end at fælde de gamle træer.

- Vi plejer ikke at fælde træer, med mindre det ikke kan undgås, og havde de stået et mindre befærdet sted, havde de nok også fået lov at stå. Så det er ikke hver dag, at vi har sådan en opgave her med så store, gamle træer, siger hun.

De fældede træer bliver lavet til flis og bliver kørt til varmeværker i området.

Når fældningsarbejdet er overstået, skal der plantes nogle nye træer henover vinteren. Og det bliver nogen lignende dem, der var i forvejen.

- Men der går jo lige lidt tid, inden de vokser op, siger Majken Asserbo.

Hun forventer, at arbejdet i Voigts Minde vil være overstået mandag.

Foto: Maria Retoft Pedersen
Foto: Maria Retoft Pedersen
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Annonce