Annonce
Indland

Se tallene her: Ministres løn er netop steget knap 42.000 kroner om året

Penge danske kroner

Vederlaget til regeringens ministre er pr. 1. april steget 3,5169 procent.

Samtidig med, at et borgerforslag om at begrænse ministres fordelagtige pensionsvilkår rundede 50.000 underskrifter og dermed blev sikret behandling i Folketinget, steg ministrenes årlige løn knap 42.000 kroner.

Ministres løn består af et årligt grundbeløb, som pr. 1. april 2018 steg fra 1.185.965 kroner til 1.227.675 kroner.Statsministeren får 125 procent af grundbeløbet, dvs. Lars Løkke Rasmussens løn er pr. 1. april i år steget fra 1.482.457 kroner til 1.534.593 kroner.

Udenrigsministeren (Anders Samuelsen) og finansministeren (Kristian Jensen) samt den minister, der er nummer to i statsrådsrækkefølgen - det er p.t. udenrigsministeren - får 110 procent af grundbeløbet, hvilket pr. 1. april i år 1.350.442 kroner. De øvrige ministre får grundbeløbet på 1.227.675 kroner.

En minister, der også er medlem af Folketinget, får fratrukket sit folketingsvederlag fra ministervederlaget. Man får altså ikke løn både som folketingsmedlem og som minister.

Pr. 1. april 2018 er folketingsmedlemmers grundvederlag på 660.801 kroner om året plus et omkostningstillæg på 61.471 kroner (81.961 kroner for medlemmer valgt i Grønland eller på Færøerne).

Eftervederlag til ministre

Når en minister fratræder, har vedkommende ret til eftervederlag i op til tre år. Eftervederlaget svarer til den ministerløn, som vedkommende senest fik som minister.

Længden af ministertiden afgør, hvor længe den tidligere minister kan få eftervederlag. Det udbetales i en periode svarende til halvdelen af det antal hele måneder, som vedkommende senest har været minister - dog minimum i seks måneder og altså højst i tre år.

Hvis den tidligere minister får eksempelvis grundvederlag, eftervederlag eller egenpension som folketingsmedlem eller løn, rådighedsløn, ventepenge eller pension som tjenestemand, modregnes det i minister-eftervederlaget.

Annonce

Pension til ministre

Efter et års funktionstid som minister er vedkommende berettiget til livslang ministerpension, som udbetales, når vedkommende er fyldt 60 år. Pensionen svarer til den pension, som en statstjenestemand på skalatrin 49 får.

Den beregnes på grundlag af pensionsalderen, der bestemmes af den samlede funktionstid som minister.

Du kan se flere detaljer om ministerpension her.

Pensionen begynder på 78.191 kroner årligt, efter at man er gået på pension. Beløbet stiger, for hvert år man forbliver minister.

Ministrenes løn er reguleret i lov om vederlag og pension m.v. for ministre.


Kilde: Statsministeriet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Odense For abonnenter

Danni vil kæmpe for, at populær misbrugsbehandling kan overleve: - Jeg skal ikke tilbage til det kommunale tilbud

Annonce