Annonce
Assens

Se listen her: Sådan skal der spares 13,6 mio. kroner på specialundervisning i Assens Kommune

Der skal blandt andet spares 1,5 mio. kroner på Assens Kommunes specialskole, Pilehaveskolen, og der skal indføres en ny takstmodel på skolen.Arkivfoto: Roland Petersen
Nye takster og loft over antal elever i specialtilbud forventes at spare Assens Kommune for millioner af kroner. Byrådet skal 27. maj tage stilling til fire nye tiltag på området.
Annonce

Byrådet besluttede i den seneste budgetaftale, at der i perioden 2020-2023 skal spares i alt 13.625.000 kroner på området for specialundervisning. Sagen kommer i forlængelse af revisionsfirmaet BDO's gennemgang af kommunens økonomi i 2019.

27. maj skal byrådet tage stilling til fire forslag, som skal muliggøre besparelserne. Et femte er på vej.

Annonce

1. Slut med garantiordning

Assens Kommunes special- og LKT-klasser (læring, kontakt og trivsel) på Peter Willemoesskolen, Salbrovadskolen og Vissenbjerg Skole, samt Helhedsafdelingen på Aarupskolen vil fremover kun få penge for det antal elever, der går i tilbuddene. Hidtil har en garantiordning sørget for at dække udgifterne til tomme pladser, men den ordning bortfalder.

Formålet er at spare penge, men for skolerne kan det betyde, at det bliver sværere at forudsige økonomien og behovet for personale i specialtilbuddene.

Der fastsættes desuden et loft over, hvor mange elever, der kan gå i specialtilbuddene.

Annonce

2. Specialtilbud får færre penge pr. elev

For LKT-klasser og Helhedsafdelingen vil der ske en takstomlægning. Fremover modtager skoler med LKT-klasser ikke længere 243.000 kroner pr. LKT-elev årligt, men 227.000 kroner. Taksten for Helhedsafdelingen falder fra 239.449 kroner til 227.000 kroner pr. elev.

Det giver en forventet årlig besparelse på 200.000 kroner i 2020 og 500.000 kroner i årene fremover.

De nye takster kan betyde, at der vil være færre penge til ting som planlægning, pædagogisk støtte, lønninger og indkøb.

Annonce

3. Tre takster på Pilehaveskolen

Det er besluttet, at der skal spares 1,5 mio. kroner årligt på Pilehaveskolen, som er Assens Kommunes specialskole. Det vil man gøre ved at visitere eleverne til tre forskellige takster - eller spor - afhængigt af, hvor stort et behov for støtte, de har. Jo mere ressourcekrævende, eleven er, jo højere skal taksten være. Taksterne spænder fra 178.974 kroner til 375.845 kroner årligt. Hidtil har Pilehaveskolen modtaget et fast beløb pr. elev på skolen.

Det er PPR, der i samarbejde med Pilehaveskolen vurderer elevernes behov.

Der fastsættes et loft på 65 elever fra Assens Kommune, mens skolens resterende pladser udfyldes af elever fra andre kommuner, som også visiteres efter de tre spor.

Annonce

4. Pulje skal skabe sikkerhed

Assens Kommunes administration foreslår, at man vedtager en udligningspulje på specialområdet. Puljen kan for eksempel bruges til at finansiere specialtilbud til nytilflyttede elever, som distriktsskolen ellers skulle betale. Dog kun i et år. Puljen kan også bruges til at dække ekstra udgifter, hvis der visiteres flere elever til specialtilbud, end det loft, de er fastlagt.

Desuden kan den skabe stabilitet, hvis der viser sig pludselige udsving i elevtallet i specialtilbud, som ellers kunne trække tæppet væk under skolernes økonomi.

Det er meningen, at puljen skal gå i nul hvert år. Det vil sige, at eventuelle ubrugte penge fordeles mellem skoler på almenområdet, som også skal dække eventuelle underskud.

Annonce

5. Dyrere for folkeskoler at udskille elever

På et senere tidspunkt får byrådet præsenteret et forslag til, hvad det skal koste almene skoler at sende elever i specialtilbud. På nuværende tidspunkt betaler skolerne selv for specialklasse- og LKT-tilbud, mens Pilehaveskolen og tilbuddet Brahesholm-projektet for unge drenge med behov for socialpædagogisk støtte, betales fra centralt hold.

Fremover skal folkeskolerne selv betale, uanset hvilket tilbud, det gælder. Det skal motivere skolerne til at beholde eleverne i folkeskolen i stedet for at udskille dem. Flere skoler pointerer dog, at de ikke kan indstille elever til særlige tilbud, kun til visitering, og dermed ikke kan vælge det billigste.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Kirsebærfestival og aftenkoncerter: Boliger til 5-10 mio. kr. får ikke særstatus

Kerteminde

At blive voksen

Odense

Politichef om drabssagen fra Egeparken: - Det er for tidligt for os at melde ud, hvad der præcis er sket

Nordfyn For abonnenter

Min sommer uden: Mette og Carsten må undvære Roskilde og Skanderborg festival - nu står deres foodtruck på Bogense Havn hele sommeren

Annonce