Annonce
Faaborg-Midtfyn

Se listen: Her er kommunens faldefærdige fabriksruiner

Fra øverst til venstre med uret: Viking-fabrikken er blevet Højrups skræk, Jenni Komfurfabrik skæmmer Vester Aaby, og beboerne i Sdr. Højrup kalder Fønix-fabrikken en skændsel. Foto: Indeholder data fra Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, skråfoto, 28. juni 2019, Rasmus Vestergaard (Viking og Fønix)
De skæmmer i ellers idylliske landsbyer eller naturskønne omgivelser. Gamle fabrikker, der for længst har udtjent sin rolle i lokalsamfundet, og som nu står og forfalder til gene - og måske endda til fare - for borgerne.

Du er måske kørt forbi dem, eller måske bor du i nærheden af én af dem. Fabrikkerne, der engang var omdrejningspunktet for arbejdslivet i kommunens landsbyer, men som nu bare står forladt og til forfald. I årevis har borgere og lokalråd kæmpet for at få gjort noget ved fabrikkerne, som de mener, er til fare for omgivelserne.

1 Viking i Højrup

Den gamle Viking-fabrik i Højrup skæmmer byen, mener byambassadør Tina Ellegard og mangeårig beboer i byen Hanne Højgaard Hansen. Foto: Rasmus Vestergaard

Engang var Viking en driftig havregrynsfabrik og byens vartegn. Det sidste er den måske stadig, men Hanne Højgaard Hansen, der har boet i byen siden 1969, kalder den for "Højrups skræk".

Beboerne i byen har jævnligt fundet nedfald fra bygningen på den nærliggende natursti, den gennemgående hovedvej eller i de omkringliggende haver, fortæller byambassadør Tina Ellegaard.

Viking-fabrikken omtales i kommunens landsbyanalyse fra 2019 som både bevaringsværdig og til fare for byens beboere. Bygningens ejer, Preben Würtz, har afvist at kommentere sagen.

2 Fønix i Sdr. Højrup

Den faldefærdige fabrik, Fønix Stålindustri, på Lensvej i Sdr. Højrup er forfærdelig at se på, siger beboerne. Foto: Rasmus Vestergaard

I Sdr. Højrup ligger en gammel stålfabrik, som avisen fortalte om den 14. og 15. marts. Den er til fare for naboer og forbipasserende, mener beboerne i byen. Ejeren, Finn Tanderup Berthelsen, konstaterer blot, at det er privat ejendom, som folk skal holde sig fra. Han har ingen kommentar til, hvad der skal ske med fabrikken.

- Når man kører forbi, undrer man sig over, hvorfor det ser sådan ud. Det er en enklave af elendighed, fortalte Yvonne Koch, der er formand for Sdr. Højrup Beboerforening.

3 Jenni i Vester Aaby

- Hvor længe skal vi kigge på den gamle Jenni Komfurfabrik ved Vester Aaby, spurgte læserbrevsskribenten Jørgen Gundertofte i sommeren 2020. Foto: Indeholder data fra Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, skråfoto, 28. juni 2019

Ved Vester Aaby ligger den gamle Jenni Komfurfabrik gemt i buskadset på Strandvejen. Også her er byens borgere trætte af den faldefærdige fabrik.

- Bygningen er udsat for forfald, hærværk og indbrud. Dertil kommer et asbesttag på bygningen, skrev Jørgen Gundertofte i et åbent brev til byrådet i efteråret 2020.

Som svar skrev formand for Teknik- og Miljøudvalget, Søren Kristensen (V), at kommunen er aktiv med nedrivning af forsømte bygninger, men at dårlige beboelser prioriteres højere end forfaldne erhvervsbygninger, da disse med ofte mange kvadratmeter vil forringe muligheden for en indsats omkring boliger.

4 Mejeri i Marslev

Spøgelsesfabrikken Marslev Mejeri skaber frygt hos naboerne. Arkivfoto: Helle Kryger

Det gamle mejeri i Marslev ligger godt nok ikke i Faaborg-Midtfyn Kommune, men derimod i Kerteminde Kommune. I Fyens Stiftstidende kunne man den 27. februar læse, at det gamle mejeri spreder frygt blandt beboerne.

- Det er pissefarligt. Hvis der er noget, der skvatter sammen, og nogen dør, bliver det 100 procent os, der finder dem. Frygteligt, fortalte Claus Clausen, der er nabo til mejeriet.

- En eller anden dag er der nogen, der får noget i hovedet. Når det blæser, ryger tagpappet af. Jeg går og samler det op hjemme i min indkørsel, lød det fra Elsebeth Iversen, en anden nabo.

5 Har vi glemt en ruin?

Kender du til andre forladte og faldefærdige bygninger i kommunen, der er til fare for omgivelserne, og som ikke fremgår af denne liste? Så skriv til avisen på midtfyn@fyens.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Opråb til de unge. Kom nu i gang

Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Erhverv

Succes-investor skal finde globale stjerneskud: Kommune hyrer privat iværksætterhjælp

Annonce