Annonce
Faaborg-Midtfyn

Se listen: 36 foreninger og ildsjæle indstillet til priser

Daværende formand for Folkeoplysningsudvalget, Steen Virkelyst, overrakte prisen Årets forening til Faaborg Gymnastikforening for et år siden. Nu skal en ny forening hædres med prisen. Arkivfoto: Torsten Cilleborg
I den kommende tid bliver Årets forening, Årets ildsjæl og Årets ungepris i Faaborg-Midtfyn uddelt. Prisuddelingen er en tradition, og en vigtig en af slagsen, understreger udvalgsformand og medlem af juryen Anne Møllegaard Mortensen (DF).

Faaborg-Midtfyn: Det er en tradition, at kommunen hylder foreninger og frivillige, der gør en ekstraordinær indsats.

Det sker med uddeling af priserne Årets forening, Årets ildsjæl og Årets ungepris, og i løbet af den kommende tid bliver der skrevet nye navne i rækken af prismodtagere. Forleden udløb fristen nemlig for at indstille sine favoritter til priserne, og 36 foreninger og foreningsfolk er denne gang i spil til de tre priser.

Det er nu op til en jury at finde vinderne, og her er formanden for Kultur- og Lokalsamfundsudvalget, Anne Møllegaard Mortensen (DF), med.

- Det er vigtigt, at vi på den her måde får præsenteret, hvad vi er for en kommune, og hvad det er for foreninger, vi har. Hver gang bliver vi gjort opmærksom på foreninger, vi ikke lige har kendt så meget til, fordi de har levet i det usynlige, mens andre foreninger har været mere fremme, siger Anne Møllegaard Mortensen.

- Vi har mange ildsjæle, som vi i en travl hverdag ikke skønner på, og det skal vi gøre. Det her er en måde at gøre det på, siger udvalgsformanden, der har følgeskab af kommunale folk, repræsentanter for Folkeoplysningsudvalget, kommunens Ungeråd og pressen i dommerpanelet.

De er på en svær opgave.

- Der er dem, som har brændt igennem på mange platforme i flere år, og når vi så læser indstillingerne, finder vi ud af, at vi også har den og den, og de er lige så værdige til at få prisen. Så ja, det er en svær opgave, for alle fortjener at få prisen, understreger Anne Møllegaard Mortensen.

Annonce

Der er dem, som har brændt igennem på mange platforme i flere år, og når vi så læser indstillingerne, finder vi ud af, at vi også har den og den, og de er lige så værdige til at få prisen. Så ja, det er en svær opgave, for alle fortjener at få prisen

Anne Møllegaard Mortensen (DF), udvalgsformand og jurymedlem

Skulderklap

Sidste år blev Ulla Witt fra Kræftens Bekæmpelse hædret som Årets ildsjæl, mens Lukas Schaumann Therkelsen fik Årets ungepris.

Årets forening blev Faaborg Gymnastikforening, som efter en meget svær tid kom flot tilbage. Ved foreningens egen opvisning i Forum Faaborg blev formand Grethe Kjeldsen og de øvrige medlemmer overrasket med prisen.

- Det var en stor overraskelse, men også en stor glæde. For vi havde været lige ved at lukke foreningen ned, fordi ingen ville påtage sig bestyrelsesarbejdet, forklarer Grethe Kjeldsen og tilføjer:

- Vi har fået vind i sejlene, og det betyder meget med sådan en anerkendelse. Det er et ekstra stort skulderklap til alle i foreningen, og så har det også betydet en økonomisk hjælp, påpeger formanden med henvisning til, at der følger en check på 7500 kroner med titlen.

For gymnastikforeningens vedkommende blev pengene brugt til en pumpe til en air track, og desuden fik foreningen en statuette. Igen i år er der en check på 7500 kroner til vinderen i hver kategori, mens statuetten er lavet af unge i projektet ”Uart” under Faaborg-Midtfyns ungdomsskole.

Hvem der løber med priserne, bliver afsløret i den kommende tid, men allerede 28. februar tages der dog så småt hul på festlighederne, når Årets idrætspræstationer hædres. Det sker ved et arrangement i Kværndrup Hallen.

Her er de indstillede

Årets ildsjæl:

Henrik Skovsgaard, Rolfsted Idrætsforening Henrik er en vigtig nøgleperson i Rolfsted Idrætsforening. Mange taler om det, men Henrik gør en reel forskel, og det gør han for mange. Henrik har mange kasketter på og står klar, hvor der er brug for en ekstra hånd.

Helene Jacobsen/Troels Stubager, Foreningen Guldhøj De to har gjort et formidabelt arbejde i forbindelse med etableringen af medborgerhuset Guldhøj i Ringe. Det er foreningens næstformand og formand – henholdsvis Helene Jacobsen og Troels Stubager. Helene har det forgangne år nærmest haft fuldtidsarbejde med at få ”kunder i butikken” på Guldhøj, mens Troels med stålfasthed og et enormt drive har stået i spidsen for en lang række af de opgaver der er, når man skal starte fra scratch.

Bodil Madsen, Tove Larsen, Rita Pedersen, Espe skole De tre "læsebedster" kommer og læser med elever på Espe Skole. Det er et samarbejde mellem de tre og læsevejledere. De gør en kæmpe forskel for de elever, der har brug for hjælp og støtte til læsningen.

Helene Jacobsen, Red Barnet mm. Helene Jacobsen har været frivillig i Red Barnet siden 2014 og har som projektleder for "Et godt fritidsliv for alle" lagt et kæmpe stykke arbejde i projektet. Hun er også frivillig i Dansk flygtningehjælp, Frivillignet Midtfyn, Foreningen Guldhøj og Frivilligcenter & Selvhjælp Midtfyn.

Alice Laursen, Faaborg Roklub Hun yder et utrætteligt arbejde for klubben, og hun står altid klar, hvis man mangler en roer - uanset om det er kl. 7 om morgenen eller om aftenen. Alice er sammen med sin bestyrelse god til at finde nye aktiviteter – blandt andet rospinning, som har tiltrukket mange nye roere.

Jonas Lund Olsen, Ringe Gymnastikforening Han har igennem flere år været den drivende kraft på foreningens juniorhold med omkring 100 gymnaster. I denne sæson har Jonas været initiativtager til at starte et ynglingehold i alderen 17-25 år op. Han er selv instruktør på holdet, som har 55 gymnaster. I de seneste fire år har han også siddet i gymnastikudvalget, hvor han er sekretær.

Johnny Hansen, Gislev Cykling Johnny er en ildsjæl, som har været igangsætter i byens cykelklub. Fra at have startet klubben op med tre-fire stykker, der cyklede en tur sammen, er GC nu vokset til en klub, der består af ca. 55 medlemmer, både mænd og kvinder. Han er også en del at trænerteamet i den lokale badmintonklub, og medlem af hovedbestyrelsen i Gislev Idrætsforening.

Marianne Bløcher, Faaborg Sejlklub Marianne er formand for ungdomsafdelingen i Faaborg Sejlklub. Hun er en, der går forrest. Marianne er træner for alle de nye sejlere og er med til at give dem en tryg opstart. De fleste weekender i sejlsæsonen bruger hun på stævner, både lokale, nationale og udenlandske, og hun har ofte andres børn med ud til stævner, hvis deres forældre ikke selv kan deltage.

Lissi Lunde Hansen, Falsled/Svanninge Skytte-, Gymnastik- og Idrætsforening Hun har gennem en menneskealder været knyttet til Faldsled/Svanninge Gymnastik- og Idrætsforening. I fitness er hun leder af to pilateshold, og hun er instruktør for nye deltagere i fitnessafdelingen. Lissi træder også gerne til, når herregymnastikkens instruktør er forhindret.

Dorte Barber, Børneteateret Oscar samt Hornerevyen Dorte har været primus motor fra starten med Børneteateret Oscar. År efter år får hun børn til at præstere på de skrå brædder. Til Hornerevyen er hun både tekstforfatter og står på scenen.

Connie Ebbesen & Mogens Jensen, Egebos Venner (Kværndrup) I mange år har de været aktive i Egebos Venner. De sørger for organisering af arrangementer, der trækker mange ældre til. Det er lige fra tilmeldinger, til borddækning og madlavning samt oprydning. De arrangerer også udflugter, og det hele er et kæmpe plus for byens ældre.

Karin Sørensen, Husdyrenes Vel – Ringe Hun driver internatet på Hovedvejen 46 i Ringe. Hun lever for dyrene, som var det hendes egne børn. Hun har en fantastisk evne til at sætte sig ind i det enkelte dyrs behov.

Jan Hansen, Korinth Hallen mm. Jan gør - og har gjort i mange år - en fantastisk frivillig indsats for lokalområdet Korinth. Han har i mange år været frivillig i Korinth Idrætsforening og gennem de sidste år været formand for Korinth Hallen. I sin rolle som formand for Korinth Hallen har han været i spidsen for den udvikling, hallen har gennemgået.

Kenneth Bo Hansen, Faaborg Han har i de sidste syv år været en af de bærende kræfter for afvikling af Sjov lørdag i Forum Faaborg. To gange om året bliver der holdt Sjov lørdag for børn og unge. Her står Kenneth for planlægning, for at finde frivillige hjælpere, for opsætning, afvikling af aftenen og oprydning.

Heidi Anette Pedersen, Årslev Sdr. Nærå Gymnastikforening Heidi Pedersen har gennem 34 år haft diverse børne- og ungdomshold i foreningen og har siden 2010 været bestyrelsesmedlem i ÅSG. Heidis store hjertebarn er foreningens sommergymnastikskole, som hun har styret og tilrettelagt gennem de sidste otte år.

Bjarne Ravn, Faaborg Ski & Motionsklub Bjarne har stået i spidsen for FSM løbeafdeling i en del år, men har nu startet en afdeling Løb For Livet op i Faaborg. Bjarnes altid positive tilgang til motionen og peptalk har fået mange i gang med at løbe.

Thomas Greve, Faaborg Esport Thomas er formand i Faaborg Esport, og han har siden maj kæmpet for at få sund Esport til Faaborg. Det er i den grad lykkedes - medlemstallet er siden starten i 2019 steget fra fem til nu 56 unge.

Mia Stenner Bahl, Faldsled/Svanninge SG&I Mia har spillet håndbold i 25 år og været den samlende ved sociale arrangementer. De seneste mange år har hun siddet som håndboldformand og deltaget i utallige frivillige arrangementer - både for det sociale og for at tjene penge til foreningen.

Niels Andersen, "Rethingh-Gruppen” - de blå spejdere i Ringe Han har gennem 8-10 år været leder for spejderne. Gennem et personligt og stort arrangement lærer han børn og unge at elske naturen og bruge den i al slags vejr. Niels går selv forrest, når lange vandreture udfordrer den enkelte fysisk - eller når natten tilbringes i en bivuak i skoven eller i en snehytte i Norge.

Betty Andersen, Sdr. Nærå Idrætsforening Betty har i 56 år ledet gymnastik med stor iver og godt humør i foreningen. Hver onsdag formiddag er hun instruktør for cirka 70 pensionister. Hvis man ikke er glad, når man møder op, bliver man det, når Betty går i gang.

Årets ungepris:

Ida Mørkholm Jakobsen, Årslev Sdr. Nærå Gymnastikforening Ida er en altid smilende, energisk, omsorgsfuld, og så er hun rigtig rar at være i samme rum med. Alle børnene elsker hende, og de voksne kan også lide at bruge sin tid med hende.

Casper Christensen, FC Faaborg Casper er altid klar til at hjælpe sine holdkammerater. Hvis de ikke selv synes, de yder en god indsats, løber han hen til dem og roser dem for det, de gør. Der er ikke sure miner, hvis en på holdet laver fejl.

Nanna Sikora og Cecilie Ørbæk, Årslev Sdr. Nærå Gymnastikforening Nanna og Cecilie er trænerteamet på Årslev Sdr. Nærå Gymnastikforenings juniorhold "Junior Rytme", hvor de hver inspirerer og motiverer 15 piger i alderen 13-17 år til at dygtiggøre sig i gymnastik. For Nanna og Cecilie har det sociale aspekt en stor betydning for holdets trivsel.

Emma Helmark, Faaborg Gymnastikforening Emma har nu i to år været instruktør for to hold med børn til dans. Der er 32 på det ene hold i alderen 8-11 år. Børnene ser i den grad op til Emma, og hun udstråler en stor energi. På trods af hendes alder (blot 16 år) klarer hun enhver situation til UG.

Kavinila Puvaneswaran, Faaborg Badmintonklub Hun er altid glad, smilende og er med til at alle føler sig til rette. Hun er meget hjælpsom og står altid først, hvis nogen skal have hjælp eller bare mangler en at spille med. Hun er en stor rollemodel for ungdomsspillerne i klubben.

Årets forening:

Foreningen Polymeren Foreningen nyder godt af, at rigtig mange medlemmer ønsker at bidrage til det fantastiske fællesskab. Foreningen rummer flere forskellige fællesskaber, f.eks. skaterhallen, RC-Trucks, Veteranværksted og Funktioneltræning - dermed er foreningens målgruppe bred, og der er mange interesser, der skal plejes og spille sammen.

Midtfyns Volleyballklub En klub, der gør en kæmpe indsats for fællesskab mellem gamle og unge. Både bestyrelsen og trænere udviser et kæmpe engagement, og klubben oplever tilgang i ungdomsafdelingen, hvor f.eks. en del burmesere træner med.

FC Faaborg En fusion mellem TIF Faaborg og FB&IF, og som er sket ved, at spillere og forælder har løftet i samlet flok. Der er en positiv udvikling, og der kommer flere nye fodboldspillere til.

Faaborg Esportsforening Foreningen blev stiftet i maj 2019 med fem medlemmer. I dag har den 59 medlemmer og fem trænere tilknyttet. De skræddersyede forløb og bruger tid på det etiske kodeks fra DGI - god spille- og gamingskik.

Årslev Løbeklub Sebastian Larsson tog i 2011 initiativ til Årslev løbeklub med det formål at skabe et samlingssted for løbeinteresserede i Årslev. Klubben er gratis og baseret på frivillig indsats, og foruden to ugentlige træninger bydes der på tiltag, som pinsetur med medbragt morgenmad, nytårsbad og walk and talk.

Faaborg Sejlklub Faaborg Sejlklub gør en kæmpe indsats for at gøre foreningen både for unge og gamle, og via det sociale liv at lave et helt unikt fællesskab på tværs af alder. Desuden lagde hele klubben en kæmpe indsats for at holde EM for Europajolle klasserne Masters samt Youth i 2019.

Bøgebjerg IF Foreningen dækker over mange forskellige idrætsgrene og arbejder hele tiden på at udvikle sig. I 2019 blev der iværksat flere nye tiltag – blandt andet formiddagsbadminton for 60+, Kids volley både i hal og udendørs med instruktør og Jumping Fitness med to nyuddannede instruktører.

Kaleko Motions og Svømmeklub Kaleko Svømme og Motionsklub er en lille forening, som formår at udvikle sig og imødekomme medlemmernes behov. I foråret 2019 startede foreningen, med stor succes, holdet Funktionel Outdoor. Her kombineres træning med frisk luft, og i efteråret 2019 åbnede muligheden for, at kvinder uanset nationalitet kunne dyrke motion i vand udelukkende med andre kvinder.

FS Fitness FS Fitness i Svanninge har eksisteret i 10 år og formår med deres holdtilbud og fitnesslokaler at forny og tiltrække flere og flere medlemmer, som føler sig set og inkluderet i det fællesskab der er, hvis man ønsker det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Der er lys - også i den mørke tid

Da Hitlers sorte fugle fløj over Danmark i de tidlige morgentimer for 80 år siden, var det begyndelsen på fem mørke år. Begivenhederne 9. april 1940 var imidlertid også begyndelsen til, at danskerne endnu engang indså, at det lille land højt mod nord ikke kan klare sig alene. Læren af besættelsen var derfor blandt andet, at vi aktivt skal indgå i samarbejder, der rækker langt ud over vores egne grænser, hvis vi skal kunne løse vores sikkerhedsmæssige, politiske og økonomiske problemer. Derfor er 9. april 1940 på den ene side en sort dag, på den anden side en lysets dag, fordi det da stod klart, at vi er nødt til at binde os tæt sammen med andre lande for at løse fælles udfordringer. Besættelsen er på sin vis baggrund for Danmarks engagement i krigene på Balkan, i Irak og i Afghanistan. Den er også årsagen til, at danske politifolk og jurister og folkeretseksperter har været udstationeret i talrige stater verden over. Og den er katalysator for vores tætte samarbejde med andre europæiske og vestlige lande i EU, FN, Nato, WHO og talrige andre internationale institutioner og sammenslutninger. Bevares: Det er ikke, fordi dansk forsvars- og udenrigspolitik har været konsekvent. Fodnotetiden i 1980'erne står som et lavpunkt i vores omgang med vores allierede. På samme måde er danskernes til tider meget valne holdning til EU-samarbejdet et problem. Det ændrer imidlertid ikke på, at vi qua besættelsen har forstået det betydningsfulde i at samarbejde med andre. Også, når epidemier raser. Engang var Danmark et lille, fattigt land. Lille er landet stadig, men det har udviklet sig til at høre til blandt de rigeste lande i verden. Det skyldes ikke, at vi har store mængder af naturressourcer eller et særligt gavmildt klima. Det skyldes vores evne til at samarbejde med andre lande. Besættelsen og de mørke år, der fulgte, understreger - ligesom alt, hvad der er sket i de seneste måneder - at det er vigtigt, at vi fortsat forpligter os i EU, Nato og andre organisationer, der er med til at holde verden rundt om os i balance. Uden EU og uden Nato ville vores økonomiske, politiske og sikkerhedspolitiske grænser engang været blottet. Derfor skal vi holde fast i at ville samarbejde. Også i disse tider. For der er lys i den mørke tid.

Annonce