Annonce
Danmark

Se kortet: 'Pinligt' lange ventetider på politianmeldelser

Selvom antallet af politianmeldelser i 2020 var det laveste i 14 år, må borgerne nu i snit vente mere end 400 dage på, at deres sag bliver afsluttet. ”Pinligt”, lyder fra Politiforbundet.

Lyt til podcasten, hvor du får en gennemgang af sagen om Dion Brockdorff og Rasmus Dals kamp mod systemet. Klik i afspilleren.

 

Ventetid: Anmelder du en sag til politiet, skal du væbne dig med tålmodighed. Og kravene til din tålmodighed er blevet større de seneste år, for det tager længere og længere tid at få afsluttet sagerne. Det viser tal fra Politiets egen statistikdatabase.

Helt præcist tog det sidste år i gennemsnit 403 dage fra en borger anmeldte en sag, til sagen var afsluttet. Går man tilbage til 2014, så tog det dengang 245 dage. Det er en stigning i den gennemsnitlige sagsbehandlingstid på intet mindre end 64 procent.

Den længere ventetid går igen i alle landets politikredse. Politibetjentene og anklagerne, der gang på gang er i kontakt med utilfredse borgere, kalder den lange ventetid for ”pinlig” og ”frustrerende”.

Annonce


Det er pinligt. Pinligt at kontakte borgere mere end et år efter, at de har anmeldt en sag til politiet. Men værre er det, at de lange sagsbehandlingstider ofte gør det svært i forhold til opklaringen af sagerne.

Heino Kegel, Formand for Politiforbundet


Hos Offerrådgivningen, som hjælper ofre, vidner og pårørende i forbindelse med voldsomme og chokerende oplevelser som ulykker, kriminalitet og trafikuheld, har landsformand Knut Guldbrandsen ikke andet end hovedrysten til overs for sagsbehandlingstiden.

- Det er rigtig, rigtig skidt for ofrene. Der er jo hele erstatningsdelen, men som offer har man i høj grad også brug for at få afsluttet sin sag så hurtigt som muligt. For ofte kræver det en officiel afslutning på sagen, før man mentalt kan komme videre. Og når ventetiderne er så lange, så kan det i værste fald forværre tilstanden hos ofret, siger Knut Guldbrandsen.

Længere ventetid – men færre anmeldelser

Når man kigger på de stigende sagsbehandlingstider, er det nærliggende at tro, at danskerne overbebyrder politiet og anklagemyndigheden med flere og flere anmeldelser, men billedet er det stik modsatte. Antallet af anmeldelser er faldet drastisk de seneste år, og politiet har ikke siden 2007 fået så få anmeldelser. Alligevel tager det længere og længere tid at få færdigbehandlet sagerne.

Hvordan er sagsbehandlingstiden opgjort?

Tallene er trukket fra Rigspolitiets statistikdatabase på politi.dk.

Sagsbehandlingtiden dækker over antal dage fra en borger anmelder sagen til politiet, til der er faldet en fældende afgørelse i sagen. En fældende afgørelse betyder, afgørelsen har karakter af sanktion eller en straf.

Kilde: Politi.dk

Et eksempel er Rasmus Dal fra Odense, som Avisen Danmark skrev om søndag. Det har taget to og et halvt år for Fyns Politi og anklagemyndigheden at få rejst tiltale mod ham, som angiveligt har snuppet mere 700.000 kroner fra Rasmus Dals andelsboligforening.

- Hele min retsforståelse og min tillid til politiet som institution har lidt det største knæk, sagde Rasmus Dal til Avisen Danmark.

Den udlægning kan man godt følge hos Politiforbundet. Her har man ifølge formand, Heino Kegel, i årevis kæmpet med voksende sagsbunker og nye opgaver, som har taget tid fra sagsbehandling.

- Det er pinligt. Pinligt at kontakte borgere mere end et år efter, at de har anmeldt en sag til politiet. Men værre er det, at de lange sagsbehandlingstider ofte gør det svært i forhold til opklaringen af sagerne. Man kan jo ikke forvente, at de involverede stadig kan huske præcist, hvad der skete, hvis det er mere end et år siden, siger Heino Kegel, som får opbakning fra Foreningen af offentlige anklagere.

- Det er frustrerende at sende sager i retten, som er to år gamle, for havde vi taget sagerne noget før, kunne vi måske have bremset yderligere kriminalitet. Det er ikke rart, når man ved at de forurettede måske står i en større personlig krise på grund af sagen, siger Mariam Khalil, som er næstformand i foreningen.

Annonce

Nye opgaver tager tid

Nogle af årsagerne til de lange ventetider skal findes i nye opgaver til politiet. Grænsekontrollen har i perioder optaget en væsentlig del af betjentenes tid, men også den øgede terrortrussel mod Danmark har betydet, at betjentene skal løse en lang række bevogtningsopgaver, som ikke var der for 10 år siden.

- Vi er simpelthen for få til at løse de nye opgaver, og så har detailstyring fra politisk hold også lagt bånd på vores ressourcer. For det er ikke altid en politifaglig vurdering, der gør, at vi prioriterer som gør. Det er en politisk beslutning af, hvad der er vigtigst. Havde politikerne i stedet givet politiet frihed til selv at beslutte, hvilke sager der var vigtigst, så ville det måske have set anderledes ud i dag, siger Heino Kegel.


Som offer har man i høj grad også brug for at få afsluttet sin sag så hurtigt som muligt. For ofte kræver det en officiel afslutning på sagen, før man mentalt kan komme videre. Og når ventetiderne er så lange, så kan det i værste fald forværre tilstanden hos ofret.

Knut Guldbrandsen, Landformand for Offerrådgivningen


Hos Offerrådgivningen er man også forundret over, at sagsbehandlingstiderne har fået lov til at løbe løbsk de seneste år.

- Det er simpelthen for dårligt, for vi har hørt om de her problemer længe, og dem, der sidder for bordenden, har jo godt kendt til det. Og det er i sidste ende et spørgsmål om ressourcer, siger landsformand, Knut Guldbrandsen.

Annonce

Én anmeldelse bliver til flere sager

Det har ikke været muligt at få et interview med Rigspolitiet, men i en mail fra politiets presseafdeling oplyser de, at både politiet og anklagemyndigheden er udfordret på både sagsbehandlingstiden og på sagsbunkernes størrelse.

Politiet forklarer, at anmeldte sager i dag oftere end tidligere ”folder sig ud”. Dette er særligt tilfældet i sager med it-kriminalitet, herunder den økonomiske kriminalitet, og det gør efterforskningen af sådanne sager langt mere omfattende end for år tilbage.

Samtidig oplyser politiet, at den generelle udvikling i samfundet gør, at mange sager i dag indeholder digitale spor, eksempelvis kryptering af beskeder, ip-adresser, eller søgehistorik på internettet, som politiet har mulighed for at efterforske for at finde beviserne i en straffesag. Det gør det ifølge Rigspolitiet muligt at opklare flere sager. Men det tager tid og kræver flere ressourcer.

Annonce

Usikkerhed om ny aftale løser problemerne

I december indgik alle Folketingets partier på nær Venstre en ny flerårig aftale, hvor et af fokuspunkterne er, at de store sagsbunker og lange ventetider skal nedbringes. Samlet skal politistyrken og anklagemyndigheden styrkes løbende med ekstra mandskab, så de i 2023 er 290 flere mand til at få nedbragt sagspuklerne. 150 hos politiet og 140 hos Anklagemyndigheden.

Hos Politiforbundet tror man ikke på, at det løser noget som helst.

- Det tror jeg ikke. For så har politikerne bestemt en lang række andre opgaver, vi skal løse. Eksempelvis med 20 nærstationer rundt omkring i landet. Så har politikerne igen bundet betjentene til mursten i stedet for at lade dem arbejde dér, hvor det giver bedst mening, siger Heino Kegel.

Foreningen for Offentlige Anklagere er noget mere positiv. Næstformand Mariam Khalil roser politikerne for at tage hånd om de store udfordringer, men gør samtidig opmærksom på, at borgerne nok ikke skal forvente den store fremgang lige med det samme.

- Det er dejligt med nye og flere folk. Men mange af dem vil være nyuddannede eller jurister, som skal omskoles til anklager. Det tager tid at få dem i gang, og det tager også tid fra de erfarne anklagere, som skal bruge dele af deres tid på oplæring, siger næstformand, Mariam Khalil.

Hos Rigspolitiet kalder man politikernes målsætninger med den nye aftale for "ambitiøse", men samtidig understreger de i en mail, at de tilførte midler til flere politifolk og anklagere "ikke er en mirakelkur". Ifølge politiet kan borgerne forvente, at "de strukturelle udfordringer inden for bl.a. økonomisk kriminalitet vil fortsat præge virkeligheden i politikredsene fremover".

Annonce
Annonce
Sport

Russisk brøler: Danmark øger føringen

Annonce