Annonce
Indland

Se kortet: Det vil sundhedsreformen betyde for dig på Fyn

Odense Universitetshospital, OUH. Foto: Michael Bager
  • Med sundhedsreformen lægger regeringen op til, at fynboerne fra 2021 vil være del af to forskellige sundhedsfælleskaber.
  • Middelfart Kommune vil høre med til Kolding, mens resten af Fyn samles omkring Odense Universitetshospital.

Står det til regeringen, vil det fra 2021 være slut med regionerne. Sygehusdriften overtages i stedet af fem nye sundhedsforvaltninger, mens 21 såkaldte sundhedsfællesskaber skal koordinere indsatsen mellem sygehuse, kommuner og praktiserende læger.

Hvert sundhedsfælleskab har sit eget akutsygehus, og det betyder, at fynboerne fremover vil være opdelt i to. Borgerne i Middelfart kommer nemlig til at høre sammen med Fredericia, Kolding og Vejle - og borgerne i trekantsområdet vil skulle benytte Sygehus Lillebælt i Kolding som akutsygehus.

Annonce
Kilde: Regeringens sundhedsudspil.

Tryk her for at se kortet i en større version

De resterende ni fynske kommuner lægges sammen i det, der bliver landets største sundhedsfællesskab målt på kommuner, med Odense Universitetshospital som akutsygehus.

Også traumecenter og psykiatrisk akutmodtagelse vil være i Odense.

Formålet med sundhedsfællesskaberne er blandt andet at skabe bedre sammenhæng for patienten mellem sygehus, kommune og egen læge.

Borgmestre får indflydelse

Mens den politiske forankring i regionerne vil forsvinde, kommer borgmestrene til at få indflydelse i sundhedsfællesskaber, hvor de sammen med udvalgsformænd vil stå for den strategiske retning sammen med også repræsentanter fra sygehusene, psykiatrien og de alment praktiserende læger.

De fem regionsrådsformænd vil til at starte med stå i spidsen for landets fem nye sundhedsforvaltninger, der overtager driftsopgaverne fra regionerne.

Øverst oprettes det nationale Sundhedsvæsen Danmark, der skal stå for akutområdet, it og indkøb af blandet andet medicinsk udstyr. Det bliver også Sundhedsvæsen Danmark, der skal tage sig af overenskomster på sundhedsområdet.

Regeringen vil i den kommende tid holde møder med patientforeninger og andre relevante parter. Statsministeren håber at kunne opnå en aftale om sundhedsreformen i løbet af foråret.

Det vil regeringen blandt andet:


  • Flere opgaver skal løses lokalt ved egen læge i stedet for på sygehusene. Det drejer sig blandt andet om kroniske patienter som kol-patienter og diabetikere.


  • Nationalt følge op på, at patientrettigheder overholdes.


  • Uddanne flere læger og sygeplejersker.


  • Oprette flere ydernumre til læger.


  • Oprette et nyt landsdækkende telefonnummer 113 til akut sygdom eller skader, der ikke er livstruende.


  • Skaffe flere ambulancer, lægebiler og akutlægebiler til de områder, der har størst behov.


  • En række initiativer offentliggøres på fredag.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce