Annonce
forside

Se klassikeren: Den ikoniske madskribent steger den perfekte juleand

Den afdøde madskribent Hans Jensens juleand hitter i bedste velgående. Se klassikeren øverst i artiklen og læs opskriften og flere opskrifter nederst her på siden, hvor du også kan tippe om dine bedste juleopskrifter.

Sydfyn: En seks timer lang stegning af en and i 2009 er den dag i dag et sikkert hit.

Fyns Amts Avis' video "Den perfekte juleand" med Hans Jensen, mangeårig madskribent og ledende redaktør på Fyns Amts Avis, i hovedrollen med fotograf Michael Bager bag kameraet, er med sine mere end 27.000 visninger en af avisens mest sete videoer til dato og placerer sig godt i feltet af danske videoer, når det gælder andestegning.

En disciplin, der er højaktuel i disse uger, må man sige.

Det havde Fyns Amts Avis' daværende madskribent formentlig ikke forestillet sig, da han ved juletid for otte år siden stillede sit køkken og sin enorme viden om mad til rådighed for læserne og seerne.

Og videoen fortsætter med at hitte. Den seneste måned har i hvert fald 400 personer fundet vej til den otte år gamle video, hvor Hans Jensen tilbereder den fire kilo tunge and med æbler og svesker og giver gode råd undervejs.

Hans Jensen døde i foråret 2017, 84 år gammel.

Herunder genoptrykker vi den ikoniske madskribents egen andeopskrift. Der er også opskrifter på langtidsstegt gås, langtidsstegt flæskesteg, rødkål og brunede kartofler og selvfølgelig ris a la mande.

(Opdateret: Det fremgik i en tidligere version, at videoen "Den perfekte juleand" var den mest sete på faa.dk. Den blev dog overgået af videoer om Ærøfærgen i 2014 og 2015, som gemte sig på en anden videokanal)

Annonce
Hans Jensen tilberedte i 2009 juleand ved at langtidsstege den i seks timer. Arkivfoto: Michael Bager.
Hans Jensen, i 2009, tilbereder juleand ved at langtidsstege den i seks timer. Videoen er blevet til en klassiker. Foto: Michael Bager.
Hans Jensen, i 2009, tilbereder juleand ved at langtidsstege den i seks timer. Videoen er blevet til en klassiker. Foto: Michael Bager.

Fyns Amts Avis efterlyser opskrifter:

Hvad spiser du i julemåneden? Og hvad er dine bedste opskrifter? Fyns Amts Avis samler opskrifter fra jer læsere/brugere og præsenterer dem inden jul. Tip gerne i kommentarfeltet herunder - eller skriv til journalist Daniel Kofoed på dako@faa.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Parkering på fortove: Helt ærligt, vi er jo ikke Sverige

Lov er lov, og lov skal holdes, og derfor er vi på denne plads normalt stærke tilhængere af at overholde loven. For landets love, regler, forordninger, cirkulærer, rammer og aftaler er med til at skabe et samfund, hvor alle er stillet ens, uanset økonomisk, aldersmæssig, social, politisk, seksuel eller trosmæssig baggrund og orientering. Alligevel vil vi gøre en undtagelse i sagen om de rigide parkeringsregler, der omtales i avisen i dag. Regler, der gør, at en flyttemand ikke kan parkere sin flyttebil uden for den ejendom i et par timer, mens han bærer sofaer, lænestole og køkkengrej i flyttekasser ud i den ventende bil. Regler, der gør, at en vvs'er ikke kan parkere sin varevogn på et fortov for at løse et akut opstået problem med et lækkende vandrør i en etageejendom. Det er ganske enkelt for stift, for rigidt, for drakonisk. Danmark er et regelsamfund, og hurra for det. Men vi er ikke Sverige. Og vi skal have plads til, at vi også kan bo og leve i vores egne byer. Derfor skal en håndværker selvfølgelig kunne foretage en midlertidig parkering på et fortov uden at skulle frygte en parkeringsbøde. Det er klart, at vores gader og stræder ikke må ende i det rene kaos med biler parkeret på syditaliensk manér; på kryds og på tværs og på langs. Derfor skal vvs'eren, flyttemanden og tømreren parkere med den yderste omhu og omtanke, så han ikke er med til at skabe farlige situationer i trafikken, når gående eller cyklende skal udenom den parkerede lastvogn. Man kan mene, at håndværkere, flyttemænd og andre, der føler trang til at parkere på et fortov i en snæver vending, blot kan vælge lovlydighedens vej og anmode kommunen om en midlertidig parkeringstilladelse. Men helt ærligt: Hvor bureaukratisk kan verden blive? Lykkeligvis udviser mange parkeringsvagter allerede i dag konduite og sund fornuft i disse situationer og undgår at uddele bøder. Det er klogt og bestemt et eksempel til efterfølgelse. For helt ærligt. En flyttebil på et fortov skal der altså være plads til. Også selv om lov er lov.

Annonce