Annonce
Fyn

Se, hvad din kommune gør: Fuld damp på sosu-jagten i de fynske kommuner

Kampen om de varme hænder er i fuld gang i de fynske kommuner. Millionerne flyder til ældreplejen i disse år, hvor antallet af ældre stiger kraftigt, og hvor jagten på sosu'er for alvor sættes ind. Men spørgsmålet er om det rækker.

Når 4.B kommer på besøg på plejecentret Thurøhus og hygger med de gamle, så tjener det mange formål. Det skaber liv og hygge på plejecentret, børnene lærer at være sammen med de gamle på en naturlig måde og  - håber Svendborg Kommune - så åbnes børnenes øjne for det givende og spændende i arbejdet med ældre svage mennesker.

Thurøhus er det første plejecenter, der lykkedes med at adoptere en skoleklasse, men det er planen, at alle plejecentre i Svendborg Kommune have sig en skoleklasse - blandt andet for at inspirere de unge til at vælge en uddannelse i sundhedssektoren.

Adoptionen af skoleklasser i Svendborg Kommune er blot et eksempel på de mange mange greb, man i de fynske kommuner i disse år benytter sig af for at rekruttere nye medarbejdere og charmere elever ind til en branche, der allerede nu er i personale-underskud, og hvor manglen bliver endnu mere desperat de kommende år.

Annonce
I takt med at antallet af ældre stiger i alle kommuner, bliver der også sat ekstra penge af på budgetterne. Men det er ikke nemt for kommunerne at skaffe det nødvendige antal hænder, og de fleste fynske kommuner har nærmest permanente stillingsopslag efter sosu'er og sygeplejersker.

- Vi er tvunget til at tænke nyt. Vi kan ikke blive ved med at gøre, som vi altid har gjort, konstaterer direktør Michael Bjørn fra Assens Kommune.

Der er rift om sosu-assistenter som Marianne Nielsen i Nyborg. Kommunerne anstrenger sig i disse år for at holde på medarbejderne og sikre, at nye uddanner sig til at passe kommunens gamle. Foto: Michael Bager

Så når man i Faaborg-Midtfyn Kommune efteruddanner praktikvejledere, så de bliver bedre til at støtte nye sosu-elever, og når Assens Kommune arbejder med at få seniorer til at blive lidt længere, når Middelfart Kommune laver rengøringsteam, så sosu-assistenterne kan koncentrere sig om det, de er uddannede til, og når Odense Kommune giver jobgaranti til mennesker, der har mod på at skifte branche til sundhedsfagene, så sker det alt sammen i forsøget på at mindske frafaldet på sosu-uddannelserne og fastholde de faste sosu'er, der er så afgørende for, at den kommunale ældrepleje hænger sammen.

Stop alles kamp mod alle

I disse år kan en uddannet social- og sundhedsassistent altid finde sig et nyt job, hvis noget synes bedre i en anden kommune, og derfor anstrenger man sig i de fynske kommuner, hvor kampen om medarbejderne nemt kan blive til alles kamp mod alle.

Matematikken går simpelthen ikke op, vi er nødt til også at rette blikket ud mod befolkningen og arbejde med en forventnings-afstemning i forhold til plejen.

Michael Bjørn, direktør i Assens Kommune

Men der er behov for samarbejde og udveksling af ideer, og det nytter ikke, at kommunerne kannibaliserer på hinanden, for det øger ikke antallet af hænder, påpeger formand for Social- og Sundhedsudvalget i Middelfart Kommune Kaj Johansen (S).

- De forskellige kommuner tager forskellige initiativer i kampen om de samme unge og forsøger måske at stjæle medarbejdere og unge fra nabokommunen. Men det hjælper jo ikke rigtig noget. Der er ikke én ting, der kan redde den her situation. Vi skal alle sammen i gang med alle tiltagene, bemærker udvalgsformanden, der også anser det for sandsynligt, at noget af løsningen bliver at hente arbejdskraft udefra.

Kom til topmøde og åbent hus

Mød ældreminister Astrid Kragh, de fynske borgmestre og en række andre fremtrædende personer, når vi runder kampagnen af med et stort topmøde på Social- og Sundhedsskolen Fyn i Odense mandag den 11. november fra klokken 16 til 18. Tilmeld dig topmødet på www.avisfordele.dk Det er gratis og kræver ikke abonnement.

Klokken 15.30 kårer vi Fyns bedste sosu og allerede fra klokken 14 er der åbent hus, hvor du kan opleve Social- og Sundhedsskolen Fyn, høre mere om uddannelserne og møde nogle af eleverne.

Samtidig efterlyser udvalgsformanden en alvorlig debat om, hvorvidt borgerne selv kan yde mere som pårørende til svage ældre.

Annonce

Fællesfynsk samarbejde

Samtidig med at de fynske kommuner hver især forsøger at sikre sig det rette antal medarbejdere, begynder de fynske kommuner at nærme sig hinanden i et fælles fokus.

Ansættelsen af tre fuldtids-mentorer, der skal hjælpe sosu-elever fra alle fynske kommuner med at gennemføre uddannelsen, er nyeste initiativ i den retning. Mentorerne placeres på Social- og Sundhedsskolen Fyn i Odense.

En opgørelse fra FOA peger på, at der om ti år er behov for næsten 3700 flere sosu'er på Fyn, hvis de ældre skal have samme hjælp som i dag, og det regnestykke går ikke op ifølge flere direktører i de fynske kommuner.

- Vi skal huske, at der også bliver stort behov for unge til de andre uddannelser, som direktør i Nordfyns Kommune Mogens Bak påpeger.

- Matematikken går simpelthen ikke op, vi er nødt til også at rette blikket ud mod befolkningen og arbejde med en forventningsafstemning i forhold til plejen. Her har politikerne en vigtig opgave, supplerer direktør i Assens Kommune Michael Bjørn.

Annonce
Nordfyn For abonnenter

21-årige Damien er med i Paradise: - Jeg har altid gerne villet være et kendt ansigt

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Udsolgt festival var en succes: - Vi måtte sende bud efter mere fadøl

Assens For abonnenter

Lastbilchaufføren Thor har startet en maskinstation med kun én maskine: - Når man først har prøvet at være sin egen chef, vil det nok altid lokke lidt

Odense

Mysterie opklaret: Borgere troede, de havde mistet cykelsti over motorvejen - nu baner gigantisk projekt vej for to helt nye broer, når den gamle rives ned

Faaborg-Midtfyn

Minibus med flere passagerer kørte direkte i grøften: Chauffør fik pludselig ildebefindende

Valgkamp med forbehold: Intern uenighed om EU-afstemningen i flere partier

Faaborg-Midtfyn

Se video: Ingen hajtænder, dårligt udsyn og biler på skoleelevers cykelstier - Her er de tre største trafikale udfordringer

Kerteminde For abonnenter

Træhytte, chokolade og kød: Verena og Michael udvider deres firma med frilandsgrønt markant

For abonnenter

På få år er Modulex gået fra underskud til to-cifret millionoverskud: - Vi kan næsten ikke rekruttere hurtigt nok

Odense

Tætpakket debut for letbanen: En Tesla fik hornet, og borgmesteren måtte bøje i knæene for at holde balancen

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Odense

Rockbands fra 70'erne og 80'erne laver maratonkoncert: -Vi håbede på 5-6 bands, men så stod vi pludselig med 13 bands

Middelfart For abonnenter

Michael var bekymret for identitetstyveri, når borgere skulle hjælpes med MitID: Nu er der sket ændringer

Odense

Borgmester afviser at tale om pisk for at få bilisterne over i letbanen: - Det kan jo være, at det går over al forventning i den kommende års tid

Annonce