Annonce
Fyn

Se, hvad din kommune gør: Fuld damp på sosu-jagten i de fynske kommuner

Kampen om de varme hænder er i fuld gang i de fynske kommuner. Millionerne flyder til ældreplejen i disse år, hvor antallet af ældre stiger kraftigt, og hvor jagten på sosu'er for alvor sættes ind. Men spørgsmålet er om det rækker.

Når 4.B kommer på besøg på plejecentret Thurøhus og hygger med de gamle, så tjener det mange formål. Det skaber liv og hygge på plejecentret, børnene lærer at være sammen med de gamle på en naturlig måde og  - håber Svendborg Kommune - så åbnes børnenes øjne for det givende og spændende i arbejdet med ældre svage mennesker.

Thurøhus er det første plejecenter, der lykkedes med at adoptere en skoleklasse, men det er planen, at alle plejecentre i Svendborg Kommune have sig en skoleklasse - blandt andet for at inspirere de unge til at vælge en uddannelse i sundhedssektoren.

Adoptionen af skoleklasser i Svendborg Kommune er blot et eksempel på de mange mange greb, man i de fynske kommuner i disse år benytter sig af for at rekruttere nye medarbejdere og charmere elever ind til en branche, der allerede nu er i personale-underskud, og hvor manglen bliver endnu mere desperat de kommende år.

Annonce
I takt med at antallet af ældre stiger i alle kommuner, bliver der også sat ekstra penge af på budgetterne. Men det er ikke nemt for kommunerne at skaffe det nødvendige antal hænder, og de fleste fynske kommuner har nærmest permanente stillingsopslag efter sosu'er og sygeplejersker.

- Vi er tvunget til at tænke nyt. Vi kan ikke blive ved med at gøre, som vi altid har gjort, konstaterer direktør Michael Bjørn fra Assens Kommune.

Der er rift om sosu-assistenter som Marianne Nielsen i Nyborg. Kommunerne anstrenger sig i disse år for at holde på medarbejderne og sikre, at nye uddanner sig til at passe kommunens gamle. Foto: Michael Bager

Så når man i Faaborg-Midtfyn Kommune efteruddanner praktikvejledere, så de bliver bedre til at støtte nye sosu-elever, og når Assens Kommune arbejder med at få seniorer til at blive lidt længere, når Middelfart Kommune laver rengøringsteam, så sosu-assistenterne kan koncentrere sig om det, de er uddannede til, og når Odense Kommune giver jobgaranti til mennesker, der har mod på at skifte branche til sundhedsfagene, så sker det alt sammen i forsøget på at mindske frafaldet på sosu-uddannelserne og fastholde de faste sosu'er, der er så afgørende for, at den kommunale ældrepleje hænger sammen.

Stop alles kamp mod alle

I disse år kan en uddannet social- og sundhedsassistent altid finde sig et nyt job, hvis noget synes bedre i en anden kommune, og derfor anstrenger man sig i de fynske kommuner, hvor kampen om medarbejderne nemt kan blive til alles kamp mod alle.

Matematikken går simpelthen ikke op, vi er nødt til også at rette blikket ud mod befolkningen og arbejde med en forventnings-afstemning i forhold til plejen.

Michael Bjørn, direktør i Assens Kommune

Men der er behov for samarbejde og udveksling af ideer, og det nytter ikke, at kommunerne kannibaliserer på hinanden, for det øger ikke antallet af hænder, påpeger formand for Social- og Sundhedsudvalget i Middelfart Kommune Kaj Johansen (S).

- De forskellige kommuner tager forskellige initiativer i kampen om de samme unge og forsøger måske at stjæle medarbejdere og unge fra nabokommunen. Men det hjælper jo ikke rigtig noget. Der er ikke én ting, der kan redde den her situation. Vi skal alle sammen i gang med alle tiltagene, bemærker udvalgsformanden, der også anser det for sandsynligt, at noget af løsningen bliver at hente arbejdskraft udefra.

Kom til topmøde og åbent hus

Mød ældreminister Astrid Kragh, de fynske borgmestre og en række andre fremtrædende personer, når vi runder kampagnen af med et stort topmøde på Social- og Sundhedsskolen Fyn i Odense mandag den 11. november fra klokken 16 til 18. Tilmeld dig topmødet på www.avisfordele.dk Det er gratis og kræver ikke abonnement.

Klokken 15.30 kårer vi Fyns bedste sosu og allerede fra klokken 14 er der åbent hus, hvor du kan opleve Social- og Sundhedsskolen Fyn, høre mere om uddannelserne og møde nogle af eleverne.

Samtidig efterlyser udvalgsformanden en alvorlig debat om, hvorvidt borgerne selv kan yde mere som pårørende til svage ældre.

Annonce

Fællesfynsk samarbejde

Samtidig med at de fynske kommuner hver især forsøger at sikre sig det rette antal medarbejdere, begynder de fynske kommuner at nærme sig hinanden i et fælles fokus.

Ansættelsen af tre fuldtids-mentorer, der skal hjælpe sosu-elever fra alle fynske kommuner med at gennemføre uddannelsen, er nyeste initiativ i den retning. Mentorerne placeres på Social- og Sundhedsskolen Fyn i Odense.

En opgørelse fra FOA peger på, at der om ti år er behov for næsten 3700 flere sosu'er på Fyn, hvis de ældre skal have samme hjælp som i dag, og det regnestykke går ikke op ifølge flere direktører i de fynske kommuner.

- Vi skal huske, at der også bliver stort behov for unge til de andre uddannelser, som direktør i Nordfyns Kommune Mogens Bak påpeger.

- Matematikken går simpelthen ikke op, vi er nødt til også at rette blikket ud mod befolkningen og arbejde med en forventningsafstemning i forhold til plejen. Her har politikerne en vigtig opgave, supplerer direktør i Assens Kommune Michael Bjørn.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Erhverv

Medicinsk cannabis: - Det dér lyder som århundredets dårligste undskyldning

Navne For abonnenter

Dødsfald: Poul fik polio som 18-årig, men skabte stor boghandel, som han måtte sælge, da det gik bedst

Middelfart

DR-program gør grin med borgmesters vaccinestik: - Der var en lidt ubehagelig stemning

Kerteminde For abonnenter

Ville sælge krudt til arme og 'kærlighedsmedicin': Mand fængslet for store mænger doping og potensmedicin

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Faaborg-Midtfyn

Morgentyv kom ind gennem soveværelsesvinduet: Kontanter og smykker er væk

Odense

Inspektion afslører: Gartnerier opbevarer og anvender ulovlige kemikalier i stort omfang

Debat

Sofie Østergaard: Lader du din partner styre økonomien for dig?

Middelfart For abonnenter

Bank forlader Middelfart: Bliver en del af ny fælles Lillebæltafdeling

Assens For abonnenter

Bedste resultat i flere år - men det stopper ikke her: Hotel på havnen er fuldt booket indtil næste år

Erhverv For abonnenter

Slagtermester er gået i tænkeboks: Overvejer at flytte sin virksomhed

Annonce