Annonce
Nordfyn

Se det store billedgalleri fra dronningens fire besøg i Bogense: Man kan vel knap kalde hende stamgæst

Dronningens sommertogt: Ankomst til torvet i Bogense i 2013 i anledning af 725-året som Købstad. Foto: Morten Rode
I dag har dronningen 50-års jubilæum som regent for Danmark. I den anledning ser vi tilbage på de fire besøg, Hendes Majestæt har aflagt i Bogense gennem tiden.

Bogense: Fire gange har Bogense haft besøg af Danmarks dronning, der i dag kan fejre 50 år som regent.

Godt nok er besøgene spredt ud over en periode på 37 år, så man kan vel knap kalde hende for stamgæst, men hver gang har byen rullet den royale løber ud og lagt både ny og gammel asfalt til visitterne.

Dronningen besøgte under sit besøg i 2013 modeskaberen Trine Kryger Simonsen, der driver sin virksomhed på Havnen i Bogense. Foto: Michael Bager

To af gangene har dronningen fundet vej til Nordfyn i anledning af, at byen i 1288 fik titel af købstad. I dag betegnes byen som den mindste - og måske også hyggeligste af slagsen.

Annonce

Første gang dronningen var på besøg var dog i 1976 til indvielse af den nye marina, der i dag er trækplaster for tusindvis af turister om sommeren.

Dronningen på sit første besøg i Bogense. Året er 1976. 

Rund fødselsdag

Anden gang var den 2. juli 1988 - akkurat 700 år efter den 14-årige konge Erik Menved stadfæstede byen som købstad og besluttede, at alle i de omkringliggende byer skulle til torvet i Bogense for at sælge deres varer, og der skulle betales told ved byportene. Havnen var samtidig åbning til både det østlige Jylland, Norge, Sverige og Tyskland.

For at fejre den ikke ubetydelige runde fødselsdag ankom dronningen og prinsgemalen til stimer af mennesker langs havnen - og selvom der med garanti både var sendt bønner til vejrguderne og andre overjordiske institutioner, skete der en enkelt svipser under det fine besøg. Netop da de royale gæster gik forbi mængden af mennesker, væltede et sikkerhedshegn, der skulle adskille regenten og publikum, men "politi såvel som sikkerhedsfolk tog begivenhederne med stoisk ro", står der i billedkataloget "Bogense Jubler - 700-året i billeder", der blev udgivet efter den store dag.

Dronningen på besøg i Bogense i 1988. Her hilser trofaste royalister fra Solgården på Hendes Majestæt. Foto: Område Avisen Nordfyn
1988: Dronningen med forhenværende borgmester Svend Jensen, der også tog imod regenten i 1976. Foto: Område Avisen Nordfyn
Annonce

Buste af dronningen

I 2002 stod byen igen på hovedet, da billedhugger Eric Erlandsen 6. september skulle præsentere dronningens portrætbuste, der er skænket til Bogense Rådhus.

Ida overrækker blomster til dronningen, der er på vej ind til maleren Frank Hammershøj i det gamle rådhus under besøget i 2002. Foto: Kim Rune

Forud for besøget blev den gamle vandpumpe på torvet lakeret, så den stod lækker og blank i sensommersolen, kældervinduerne i den gamle købmandsgård fik en tur med penslen og gruset på torvet blev kæmmet.

Dronningen og borgmesteren følges til bypumpen på torvet. Arkivfoto: Kim Rune 

Portrætbusten blev da også afsløret, og dronningen havde siddet model for kunstneren hele 18 gange for at få så autentisk et resultat som muligt.

Bagefter var der frokost på Harridslevgaard med menuen: Hummersalat, tårn af unghanebryst, ost fra fynske gårdmælksoste og kaffe med hjemmelavet chokolade.

Dronningen på vej til frokost på Harridslevgaard i 2002. Mikkel gav blomster, og amtsborgmester Jan Boye og frue og borgmesterparret i Søndersø Gunhild og Erik Hansen. Foto: Jørgen Halkjær, Birgit og Freddy Folden
Bogense: Henrik vinker farvel, inden han og dronningen forlader Bogense efter et royalt besøg i 2002. Foto: Kim Rune.
Annonce

Royal reporter

Der skulle gå 11 år, før dronningen igen kom forbi den lille købstad. Det skete 5. juni 2013 - og det var en mærkedag på flere måder. For det første var det året for Bogenses 725-års fødselsdag. For det andet var det Grundlovsdag og 60-årsdagen for ændringen af tronfølgeloven, der gjorde det muligt for kvindelige efterkommere at regere landet.

Gyldensteen Golf, hvor dronningen ser den nyanlagte rosenhave. Hun modtages af rosengartner Finn Jensen.
Bogense: Ankomst til torvet i Bogense under sommertogten i 2013. Foto: Morten Rode

Igen var byen rundt på gulvet. Der blev brændt ukrudt mellem fliserne, lagt nyt asfalt til Gyldensteen Strand - dog ikke udelukkende fordi dronningen skulle komme, Manneken Pis havde fundet sit fine jakkesæt frem, og dronningen blev "beroset" med 725 lokalt dyrkede rosenplanter, hun selv måtte vælge.

Men uden mad og drikke, duer dronningen ikke, og allerede i april lagde hoffets ceremonimester vejen forbi Gyldensteen Golf for at prøvespise menuen til den store dag, hvor også avisens udvalgte royal-reporter Thomas Gregersen deltog - med slips på.

- Jeg havde været ude at købe et slips til dagen - og jeg har ikke haft slips på siden.

Gyldensteen Golf, hvor regentparret prøvede kræfter med clokgolf, og dronningen kort efter kiggede på stedets rosenhave.
I sommeren 2013 besøgte regentparret Gyldensteen Golf, hvor de blev modtaget af ejeren, Finn Gramvad. Efter en frokost på stedet prøvede parret kræfter med clokgolf. Foto: Michael Bager

Bagefter blev det tid til et slag golf og en tur i golfvogn, inden det hele kulminerede med en ristet hotdog med det hele og et slag petanque med indbyggerne på det dengang nybyggede plejecenter Møllehaven.

Anna Hald Thelin (tv) på 4 år serverer sammen med sin mor Rikke Hald (th) en pølse, for H.K.H Henrik. Foto: Morten Rode


Regentparrets besøg i Bogense sluttede med en afsked på byens torv, hvor formanden for handelsstandsforeningen Per Maegaard og turistchef Roar Møgelbjerg viste rundt, inden borgmester Morten Andersen og flere hundrede fremmødte borgere tog afsked med dronningen og prinsen.
Annonce
Odense For abonnenter

Kritik af dybe kratere i asfalten ved testcenter: Skal folk have ødelagt deres biler eller falde?

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Nordfyn

Skole i svær smittekamp: - Situationen ændrer sig nærmest hver halve time

Erhverv For abonnenter

Mange millioner til robotfirma: Lars-Peters robot er rykket op i en ny division

Nordfyn

Transformatorstation i flammer:  Over 1000 fynboere ramt af strømafbrydelse

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

14 dages ventetid på hjælp til Mit-ID: Hvorfor sparer I på Borgerservice, spørger utilfreds borger

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Nordfyn For abonnenter

Ingen bed på en billig byggegrund i Hårslev: Se listen over, hvad en grund koster i de nordfynske byer

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Remoulade-gigant investerer 50 millioner: Nyt byggeri gavner både miljø og bundlinje

Kerteminde

Fanget på video: Ukendt mand brugte vinkelsliber til at stjæle skoleelevs Puch Maxi

Vanvittig diskussion om skuespillere: Kun en jøde må spille jøde, og kun en transkønnet må spille transkønnet

OB

OB lejer omgående Moses Opondo ud til AC Horsens i foråret - AC Horsens vil bruge ham til at rykke tilbage i Superligaen

Odense For abonnenter

Lokalplanen ændret: Åbner mulighed for kæmpe byggeri tæt på stadion

Nyborg

Fagforeninger: Flere sager om krænkelser i Nyborg Kommune

Annonce