Annonce
Indland

Se Danmark: Dansk kulturarv fejret

Sønderho: Godt og vel 300-400 mennesker var til brudeoptog, dans, festtale og meget mere søndag den 21. juli, da Sønderho Dagen på Fanø foldede sig ud. Kvinder i alle aldre, der var iklædt de lokale egnsdragter med de karakteristiske klude på hovedet, førte an i brudeoptoget ned til byens gamle mølle. Hele seancen foregik i Sønderho – byen på Fanøs sydøstlige spids - der har 300 indbyggere, og er kendt for sine mange fredede huse. Det var den enoghalvfemstyvende udgave af Sønderho Dagen, der er en årligt tilbagevendende begivenhed. Foto: André Thorup
Med avisens fotografer som øjenvidner tager vi hver dag en tur rundt i Danmark vest for Storebælt for at opleve livet, som det folder sig ud i vores del af landet.

Sønderho: Traditionerne og lever i bedste velgående på sydspidsen af Fanø. Søndag fejrede 300-400 sønderhoninge og fannikere Sønderho Dagen, hvor 40-50 kvinder i alle aldre i egnsdragter med de karakteristiske klude på hovedet stimlede sammen forud for det traditionsrige brudeoptog. Fotojournalist André Thorup fortæller i en stor billedserie om festen, der har været afholdt i 91 år.

Annonce
Thurø: Danmarks nye forsvarsminister, Trine Bramsen. Foto: Sugi Thiru
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: 25-årig kvinde har kvalt sine to drenge

1994 Politiet i Odense har beslaglagt en større mængde ulovligt knaldfyrværkeri hos en 33-årig odenseansk ungdomsskolelærer. Læreren solgte fyrværkeriet fra sin bil til sine 15-16-årige elever på en af byens knallertskoler. Læreren nåede at sælge 4500 stykker ulovligt knaldfyrværkeri, inden han blev afsløret på skolen af politiets uropatrulje efter anmeldelser. På lærerens privatbolig og i hans bil beslaglagde politiet godt 2500 stykker farligt fyrværkeri, og læreren sigtes nu for at have købt over 7000 stk. fyrværkeri, blandt andet bomber, der var på størrelse med kokosnødder. Da det beslaglagte fyrværkeri er for farligt at have liggende i kælderen på politigården, opbevares det i en civilforsvarsbunker fra krigens tid. 1969 Det hænder, at folk juleaften kommer i tanker om, at de ikke har fået sendt et julekort eller brev til tante Sofie eller bedstefar. Hvad skal man så gøre for at bøde på glemsomheden? For nogle år siden kunne man sende telegrammer hele juleaften og julenat, men det forlyder, at der nu kun modtages livsvigtige telegrammer. - Vi har ikke noget begreb i den forbindelse, der hedder livsvigtigt, siger telegrafbestyrer N.H. Møller, Odense, og det er ikke rigtigt, at der ikke modtages telegrammer juleaften. Ordningen går ud på, at telegrammer, der ikke kan siges at være vigtige, ikke bringes ud, når de indtelefoneres efter kl. 16.30 juleaften eller nytårsaften. I stedet bringes de ud næste morgen kl. 7.00. 1944 På Harnbjerggaard i Humble på Langeland er der tidligt i går morges udspillet et frygteligt familiedrama, idet fodermesterens 25-årige hustru har kvalt sine to drenge på henholdsvis fem og seks år og derefter berøvet sig selv livet. Ved fire-tiden var fodermesteren stået op og gået i stalden for at påbegynde malkningen, som hans kone plejede at være ham behjælpelig med. Da hun imidlertid efter en times forløb ikke var kommet, blev fodermesteren urolig og gik hjem til boligen for at se, om der var tilstødt hustruen noget. Hun ventede sin nedkomst i nær fremtid. I hjemmet fandt fodermesteren de to smådrenge liggende kvalt i deres senge, mens hustruen havde hængt sig i en snor fra dørkarmen.

Annonce