Annonce
Nordfyn

Se billerne: 500 små hunde til sommerkonkurrence i Hasmark

Lene Willumsen, der bor i Veflinge, er til udstilling med sin hund Charlie, der er en Tibetansk Spaniel. Her sidder hun med hunden Anton af samme race, som bare er med for selskabets skyld. Foto: Birgitte Carol Heiberg

De logrede, gøede, blev friseret og smukseret under åben himmel. Flere end 500 små selskabshunde konkurrede i weekenden til årets første sommerudstilling på Hasmark Strand Camping.

Hasmark: De lyse hår i den nyfriserede hale hvirvler op i vinden, mens den lille stolte hund, halen sidder på, spankulerer rundt i ringen. Det er Charlie, en etårig tibetansk spaniel, som stolt lader sig iagttage til lyden af taktfast klappen.

Fra sidelinjen følger hans ejer, Lene Willumsen, med. Hun er taget til hundeudstilling med Charlie og hendes anden hund, Anton, der kun er med for selskabets skyld. Udover dem er der 500 andre små selskabshunde fordelt på 26 racer til årets første sommerudstilling på Hasmark Strand Camping.

- Det er først og fremmest en hobby - og så vil jeg gerne vinde, siger Lene Willumsen.

Hun bor i Veflinge, hvor hun weekenden har fået selskab af en række tibetanske spaniels og deres ejere, som camperer i hendes have. Mange er kommet langvejs fra til udstillingen, for blandt både dommere, hundeejere og hunde er der repræsentanter fra en lang række nationer. På pladsen grupperer de sig ud fra hundenes race.

- Selvom vi er konkurrenter, er vi gode til at hjælpe hinanden, siger Lene Willumsen.

Annonce
Der er forskellige rosetter til både placeringer og racer. Især svenskerne er meget glade for at få dem med hjem, fortæller formanden for Klubben for Små Selskabshunde, Maria Petersen. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Sundhed og adfærd

Der er små hunde hvorend man kigger hen. De er på borde, hvor de bliver friseret, sprayet, klippet og kælet for. I hundevogne og hundebure, under teltduge og i biler. Og nogle er på græsset, hvor de bliver vist frem.

- For hver racehund er der en racestandard, som er det, dommerne dømmer efter. Hvis der er graverende fejl, bliver hundene ikke bedømt, siger Maria Petersen, der er formand i Klubben for Små Selskabshunde, som står bag udstillingen.

Der er på pladsen 10 såkaldte ringe, hvor de små hunde konkurrerer mod hinanden. Ved hjørnet af hver ring, der egentlig er en firkant, er et telt og et bord, hvor dommerne føler på hundene, om de har de rigtige proportioner og er fri for fejl.

- Danmark er et foregangsland, når det handler om sundhed. Hundene skal have sunde øjne og ikke dårlige knæskaller eller vejrtrækningsproblemer. Hvis en mops kommer ind i ringen og puster og stønner, kan den lige så godt gå ud igen. Hunde skal kunne trække vejret frit, siger klubbens formand.

Hun har selv opdrættet pekingesere siden 1977, men hendes hunde viser en anden frem. For der er nok at holde styr på, når så mange hundeentusiaster er samlet ét sted.

- At lægge kabale er ingenting ved siden af det her, siger hun.

Maria Petersen, der er formand for Klubben for Små Selskabshunde, der står bag udstillingen. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Udstyret i orden

For Lene Willumsen, der har tibetanske spaniels, var det med hundeudstillinger lidt af et tilfælde. Inden hun fik hund for syv år siden, havde hun hverken en bestemt størrelse eller race i tankerne. Hun vidste bare, at hun ikke skulle have pekingesere som sin veninde. Det krævede for meget pelspleje.

- Jeg er ikke født ind i det, som mange andre er, siger hun.

Men så hev samme veninde hende med til en hundeudstilling i Ballerup, og Lene Willumsen tænkte, at det da ikke kunne være så svært.

- Men der er både ringtræning og udstyr, og jeg begyndte at tilmelde mig og lære de andre at kende, siger hun og fortsætter:

- Og så får man en hund mere, og det ene tager det andet.

Og nu er både hun og de tibetanske tempelhunde rutinerede i udstillingsringen.

Selv på en campingplads i sommervarmen slækkes der ikke på udtrykket - hverken for mennesker eller hunde. Foto: Birgitte Carol Heiberg
De mange hundeejere går ikke ned på udstyr, når der er udstilling. Og de produkter, de bruger til hundene er nogle gange dyrere end det, de selv bruger, fortæller nogle af udstillerne. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Tibetansk Terrier er en tredjedel menneske, en tredjedel kat og en tredjedel hun, fortæller en opdrætter ved udstillingen. Derfor, mener hun, er racen særdeles underholdende selskab. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Små hunde i teltskygge i sommervarmen. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Til udstillingen i Hasmark er der i alt 10 ringe, hvor hundene bliver bedømt i. Flere konkurrencer foregår samtidig, og der er dommere fra både ind- og udland. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Det er et krav, at hundene kan gå pænt i snor, når de fremvises ved udstillingen. Foto: Birgitte Carol Heiberg
På trods af hundehår og sommervarme, er mange klædt pænt på til hundeudstillingen. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

OB

OB ophæver kontrakten med Anders K. Jacobsen: Kan frit forhandle med andre klubber

Annonce