Annonce
Nordfyn

Se billederne: Sådan så Hårslev, Morud og Veflinge ud i gamle dage

Huset, der tidligere husede Hårslevs barber, er i dag en privat bolig. Foto: Steen Roed Thoustrup
Steen Thoustrup samler historiske billeder fra det gamle Søndersø Kommune og laver dem til små film på Youtube.

Hårslev: Steen Thoustrup har gjort det til en hobby at lave film med før- og nu billeder fra det gamle Søndersø Kommune. Ind til nu har han lavet fra Vigerslev og Veflinge sogne, og de næste år går turen til de øvrige sogne i den gamle kommune.

Hårslev står først på planen, og herfra har han allerede fundet gamle billeder af huset, der husede byens barber. En barber, der kunne lidt mere end bare at trimme skægget på landsbyens mænd. Han var nemlig også kendt som "Hårslevs kirurgiske etablissement", der som navnet anfører, også kunne hyres til en række kirurgiske indgreb, som lægerne ikke ønskede at lave.

Det er nogle af de historier, som Steen Thoustrup opdager under arbejdet med at finde gamle billeder fra den gamle Søndersø Kommune. Sådan fortæller han på en gåtur rundt i Hårslev, hvor han forklarer det arbejde, som nu er blevet til en hobby for ham.

- Jeg har lokalhistorisk interesse, som spreder sig som spredehagl til alle mulige sider. Og så elsker jeg at gøre noget for folk uden at få penge for det. Men med mit dårlige helbred så kan jeg kun have en hobby, jeg kan klare hjemmefra. Og det kan jeg jo med den her hobby - bortset fra den dag, hvor jeg er ude at fotografere. Jeg har 10 forskellige kroniske sygdomme – men derudover har jeg det godt, griner Steen Thoustrup.

Annonce

Færre billeder på landet

Steen Thoustrup kommer selv fra Farstrup og har altid interesseret sig for slægtsforskning.

- Jeg arbejder hele tiden med slægtsforskning og går lidt til og fra det. Og så var det, at arkiv.dk åbnede fra et par år siden, og der syntes jeg, at det ville være interessant at se, hvordan stederne ser ud i dag. Jeg så, at en i Odense havde lavet det samme, for eksempel på Vesterbro. Og det syntes jeg, kunne være sjovt lave ude på landet også. Men man kan finde en del flere billeder af Vesterbro i Odense end af steder i Hårslev, påpeger Steen Thoustrup.

Står i kø for at hjælpe

Steen Thoustrup startede for to år siden med Vigerslev sogn og blev sidste år færdig med Veflinge sogn.

I de fleste tilfælde er det Søndersø lokalhistoriske arkiv, der leverer de gamle billeder til Steen Thoustrups film. Nogle gange er også private personer leverandører af billeder, og ifølge Steen Thoustrup står mange lokale nordfynboere fra forskellige mindegrupper på Facebook "i kø for at hjælpe". De nye billeder tager han selv.

- Jeg bruger en hel dag på at gå rundt og tage nutidige billeder fra de enkelte sogne, og jeg gør mig umage for at få præcist den samme vinkel som det på det gamle originalbillede. Det betyder også, at jeg nogle gange må spørge om lov til at komme ind i folks haver for at stå det helt rigtige sted.

Udover Hårslev venter Særslev, Skamby og Søndersø sogne på Steen Thoustrups besøg.

Få øjne for historien

Anders Schødts bor i Skovsgårde lidt syd for Hårslev og han blander sig – efter eget udsagn – i alt hvad han kan komme til. Derfor er han for eksempel med i facebook-gruppen Mindegruppe Hårslev, og da han deler Steen Thoustrups interesse for lokalhistorie, sætter han pris på Steens arbejde og hjælper ham også, hvis han kan.

- Unge mennesker ved intet som helst om historie i dag. Jeg har meget at gøre med unge mennesker, på grund af alt den fodbold, som jeg er med i rundt på hele Nordfyn, og det sker tit, at jeg fortæller dem noget om, hvordan tingene har været eller set ud før i tiden, og så ligner de et stort spørgsmålstegn. Derfor håber jeg, at et projekt som Steens kan være med til, at unge mennesker får øjnene op for historien.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Skal vi flette vore ...

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce