Annonce
Odense

Se billederne: Odenses unge fejrede sidste skoledag

9. klasserne fejrer sidste skoledag i Eventyrhaven i Odense. Foto: Michael Bager
Eventyrhaven dannede traditionen tro ramme om folkeskoleelevernes sidste skoledag fredag eftermiddag.

Odense: En regnbue ville blive misundelig over det syn, der møder øjnene i Eventyrhaven denne fredag eftermiddag. Græsset er næsten ikke synligt, da udklædte elever fra 9. og 10. klasse er samlet for at fejre sidste skoledag. Store højtalere spiller om kap for at overdøve hinanden, og når bassen lyder bedst, hopper de unge i takt og skåler i søde ciders eller flasker med sure shots.

Årets tendenser byder særligt på kostumer som politi, militær, fanger eller t-shirts med SWAT stående på ryggen. Klassikerne er selvfølgelig også repræsenteret: Super Mario, Teletubbies, sømænd, simple kostumer med Hawaii-kranse, prinsesser i tylskørter, Sombrero-hatte, engle og dæmoner.

En flok ”racer-piger” fra Morud er klædt i samme kostume, men i hver sin farve. De er slet ikke i tvivl om, hvorfor det er sjovt at have sidste skoledag.

- Vi skal bare feste hele dagen, og det fedeste er fællesskabet, siger den blå racer-pige, inden veninden i det røde kostume bryder ind:

- Og alkoholen!

Annonce
9. klasserne fejrer sidste skoledag i Eventyrhaven i Odense. Foto: Michael Bager

Elevstyret arrangement

Cirka 2000 folkeskole- og ungdomsskoleelever går i 9. eller 10. klasse i Odense fordelt på knap 100 klasser. Elevernes fejring af sidste skoledag skyder prøveperioden for de mundtlige eksamener i gang, som starter den 27. maj og kører frem til den 21. juni.

Sidste skoledag er udelukkende et elevstyret arrangement, men voksne hjælpere holder også til i Eventyrhavens hjørner. Ungdomsskolen er blandt andet mødt op med et lager af kildevand – og de hjælper gerne med at ringe til mor, hvis promillen bliver for høj.

På en bænk er en fyr iklædt burrito-kostume faldet helt sammen, selvom klokken kun er 13.00. To drenge i fangedragter kommer slæbende på en kasse øl. Deres målrettede gang mod en ledig plads på græsset bliver dog afbrudt af høje pigehvin, som kræver ivrige krammere. Også de fremmødte betjente fra Fyns Politi er populære, når de selfie-glade teenagere skal forevige dagen.

Eleverne i 9. klasse skal i alt op i syv prøvefag i forbindelse med folkeskolens afgangseksamen, og de har tidligere i maj måned sat flueben ved den skriftlige del af deres eksamener. Sommerferien starter den 28. juni, hvorefter et helt nyt kapitel i de unges liv starter.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Ole H. hos Aktive Seniorer

Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce