Annonce
Kerteminde

Se billederne: Museumsfolkene graver på livet løs, inden mark fyldes med boliger

Malene Refshauge Beck fra Østfyns Museer synes, at der er noget lidt finurligt ved, at der engang boede nogle andre, der kunne nyde den udsigt, som der nu er nogle nye, der kommer til at suge til sig fra et noget mere moderne byggeri, end det har været tilfældet i middelalderen. Foto: Mette Louise Fasdal
I øjeblikket er arkæologer fra Østfyns Museer ved at undersøge noget jord ved Taarup Strandpark, hvor man formoder, der har været en fiskergård med nogle mindre bygninger.

Kerteminde: Snart begynder det at skyde op med huse, når entreprenør og udlejer, Hans Andersen, kan gå i gang med at udstykke fjerde etape af Taarup Strandpark i Kerteminde. Men inden der er nogle, der kan begynde at lægge byggeplaner, skulle jorden lige kigges lidt ekstra igennem af Østfyns Museers arkæologer.

Og i museets forundersøgelser af jorden dukkede fortiden op og blandede sig. De folk, der i fremtiden skal bo ved siden af Kerteminde Byferie, er nemlig slet ikke de første, der kommer til at bo med en storslået udsigt ud over landskabet og Taarup Strand.

Lige nu er Østfyns Museer ved at udgrave sporene efter en middelaldergård, der har ligget her.

Annonce

At dømme efter beliggenheden af gården mener museumsinspektør, Malene Beck, at der er tale om fiskergård, for før inddæmningen har den haft en beliggenhed lige ved kysten.

Christoffer Hagelquist, arkæolog ved Østfyns Museer, graver i den lerede jord ved Taarup Strandpark for at notere sig, hvor der har været et stolpehul. Foto: Mette Louise Fasdal

- Og der var også noget fint fiskevand her, fortæller museumsinspektøren og forklarer, at gården her har haft en placering lidt i læ for det lidt mere voldsomme Storebælt.

Få genstande fundet

Da Malene Beck første gang i slutningen af december fortalte avisen om det særlige fund, museet havde gjort i den lerede jord ved Taarup Strandpark, forklarede hun, at fundet var specielt, fordi det er fra den samme periode, hvor der begynder at komme de første byaktiviteter i Kerteminde. Det er en periode, hvor der er fundet en bunke af metalfund.

Der er fundet lidt dårligt keramik og nogle knogler. Sandsynligvis fra svin

Ditte Madsbøll, arkæolog ved Østfyns Museer

- Dog ikke fra området ved Taarup. I hvert fald ikke endnu, sagde hun dengang.

Ditte Madsbøll, arkæolog ved Østfyns Museer, er ved at lave en profiltegning over området. Foto: Mette Louise Fasdal

Desværre gør museets arkæologer i disse dage heller ikke nævneværdige fund af genstande, der kan fortælle en masse. For tilsyneladende har dem, der har boet der, ryddet godt op efter sig, kan arkæologerne konstatere.

- Der er fundet lidt dårligt keramik og nogle knogler. Sandsynligvis fra svin, forklarer Ditte Madsbøll, der er arkæolog og museumsinspektør.

Sammen med arkæolog og museumsinspektør, Christoffer Hagelquist, har hun gravet i jorden siden mandag 10. januar.

Annonce

Stolpehuller skal samles

De få ting, som arkæologerne har listet op af jorden, skal nu kulstof 14-dateres, så tidsangivelsen af, hvornår gården har været beboet, kan præciseres lidt mere.

Der er fundet lidt over 200 stolpehuller, og arkæologerne er nu ved at finde ud af, om stolpehullerne kan give dem et overblik over, hvordan fiskegårdens bygninger har været forbundne.

Christoffer Hagelquist fortæller, at det ikke er så ofte, at museumsfolkene finder noget fra middelalderen omkring Kerteminde. Foto: Mette Louise Fasdal

En arkæolog, der også er dronepilot, lægger vejen forbi for at sætte en drone op, så arkæologerne kan komme til at se hele pladsen og alle stolpehullerne fra luften. På den måde kan museumsfolkene forbinde de mange hundrede huller og forsøge få forhistorien til at hviske dem lidt mere i ørerne om, hvad der har fundet sted på denne jord.

Det arkæologiske arbejde slutter fredag 21. januar, hvor det fra klokken 13 til 14 også er muligt for publikum at lægge vejen forbi udgravningen og høre museumsfolkene fortælle mere om fundet, inden jorden igen bliver dækket til, og der bliver sagt "sæt i gang" til udstykningen.

Ditte Madsbøll, udgravningsleder. Foto: Mette Louise FasdalAnnonce
Odense For abonnenter

Kritik af dybe kratere i asfalten ved testcenter: Skal folk have ødelagt deres biler eller falde?

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Nordfyn

Skole i svær smittekamp: - Situationen ændrer sig nærmest hver halve time

Erhverv For abonnenter

Mange millioner til robotfirma: Lars-Peters robot er rykket op i en ny division

Nordfyn

Transformatorstation i flammer:  Over 1000 fynboere ramt af strømafbrydelse

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

14 dages ventetid på hjælp til Mit-ID: Hvorfor sparer I på Borgerservice, spørger utilfreds borger

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Nordfyn For abonnenter

Ingen bed på en billig byggegrund i Hårslev: Se listen over, hvad en grund koster i de nordfynske byer

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Remoulade-gigant investerer 50 millioner: Nyt byggeri gavner både miljø og bundlinje

Kerteminde

Fanget på video: Ukendt mand brugte vinkelsliber til at stjæle skoleelevs Puch Maxi

Vanvittig diskussion om skuespillere: Kun en jøde må spille jøde, og kun en transkønnet må spille transkønnet

OB

OB lejer omgående Moses Opondo ud til AC Horsens i foråret - AC Horsens vil bruge ham til at rykke tilbage i Superligaen

Odense For abonnenter

Lokalplanen ændret: Åbner mulighed for kæmpe byggeri tæt på stadion

Nyborg

Fagforeninger: Flere sager om krænkelser i Nyborg Kommune

Annonce