Annonce
forside

Se billederne: Hundredvis af crossløbere deltog i modbydeligt hårdt løb på Lundeborg Strand

For første gang var Lundeborg en del af Crossløb på Fyn-serien. Størstedelen af ruten var henlagt til stranden i Lundeborg, og det gav hårde vilkår for løberne. Foto: Henrik Nguyen.

Søndag lagde Lundeborg for første gang grund til en afdeling af DGI's "Crossløb på Fyn"-serie. Det trak masser af løbere til, og de fik sig en både modbydelig hård og smuk oplevelse på stranden.

Lundeborg: Det var en kontrastfyldt oplevelse, som de hundredvis af løbere fik sig søndag formiddag til "Crossløb på Fyn" i Lundeborg.

For mens de befandt sig i herlige omgivelser på stranden og kunne løb langs det blikstille hav, så var det ikke meget, deltagerne fik ud af den flotte udsigt.

Det medgav den tidligere eliteløber Ronni Hansen fra Næsby Motion, da han var kommet i mål.

- Ah, når man løber i sandet, skal man koncentrere sig fuldt ud, så jeg løb mest og kiggede ned på skoene på ham, der lå foran, lød det fra Ronni Hansen, der gennemførte otte kilometer-distancen i tiden 32.32.

Det rakte til fjerde bedste tid for løberen, der tidligere har vundet Eventyrløbet i Odense og i øvrigt er rimelig fast deltager i Crossløb på Fyn, som i alt består af 10 løb rundt om på øen.

Det var første gang, ruten i Lundeborg var programsat, og det var altså en af de hårdere, mente Ronni Hansen.

- Den er også svær i Faaborg, hvor man løber i Svanninge Bakker, men der går pulsen lidt op og ned undervejs. Her på stranden er man tæt på at være i det røde felt hele tiden, og det er virkelig hårdt og belastende for kroppen at løbe i sandet. Så det er en rute, som er meget teknisk svær.

- Men omgivelserne er fede. Også selvom man ikke fik nydt dem så meget derude, sagde Ronni Hansen.

Samme oplevelse havde 52-årige Erik Matthiesen fra løbeklubben VLS Vestfyn.

- Det er både en fantastisk smuk og fantastisk hård rute. Hårdt, fordi det meste af ruten foregår på sand. Det gør jo, at der skal være fuld fokus på hele tiden. Så ja, det er hårdt, forklarede Erik Matthiasen, der fik tiden 36.06, som var dagens 10. hurtigste.

Annonce

Crossløb på Fyn

Crossløb på Fyn-serien arrangeres af DGI og er tilegnet for både motionister, børn og konkurrenceløbere, der vil holde formen ved lige hen over vinteren.Crossløb på Fyn afholdes på udfordrende, afmærkede ruter. Løbene foregår i naturskønne oplevelser, og byder på noget af Fyns smukkeste og mest varierede løbeterræn. Der er både ruter på tre og otte kilometer.

Deltagerne samler point i hvert løb, og løbsserien rundes af med en festlig præmieoverrækkelse for børn og voksne i forskellige aldersgrupper. Bliv en del af den gode stemning i selskab med andre løbeglade.

Der er i alt 10 løb, som foregår i Langeskov, Stige Ø, Assens, Korup, Svendborg, Svanninge Bakker, Skovsøen og senest Lundeborg. De to sidste foregår i Snapind (3. marts) og Nyborg Vold (17. marts).

Tidligere eliteløber Ronni Hansen (her i anden position) indrømmede, at ruten i Lundeborg var en af de hårdere, han havde prøvet. Det forhindrede ham ikke i at tage fjerde bedste tid. Foto: Henrik Nguyen.

På landkortet

Det er DGI, der står bag Crossløb på Fyn-serien. Den har eksisteret i nogle år og har altså ikke tidligere før lagt vejen forbi Lundeborg.

Men da en anden værtsby trak sig, lagde crossløbsansvarlig i Hesselager Løb og Motion, Jacob Tanne, billet ind på at arrangere et løb.

For udover, at landsbyen for en dag får mangedoblet sit indbyggertal, så følger meget positivt med at få sådan en begivenhed til egnen.

- Det betyder jo, at der bliver sat fuld fokus på crossløb og motion i det hele taget. Og så er det med til at sætte Lundeborg på landkortet, og det er med til at løfte os alle sammen, fortalte Jacob Tanne, som havde kalkuleret med, at omkring 600 løbere stillede til start i Lundeborg.

Og forhåbentligt fik de sig et anderledes løb end det, de plejer.

- Det er jo en ret enestående rute, vi har hernede, hvor løberne først løber langs stranden, op i skoven og så tilbage igen, lød det fra Jacob Tanne, der gerne selv havde løbet, men måtte blive på sidelinjen sammen med de godt 50 andre frivillige.

Det var crossløbsafdelingen i Hesselager Løb og Motion, der havde fået løbet til Lundeborg, og de havde kalkuleret med omkring 600 deltagere. Foto: Henrik Nguyen.
Der er i alt 10 afdelinger af Crossløb på Fyn-serien. Løbet i Lundeborg var ottende etape. Foto: Henrik Nguyen.
Crossløb på Fyn kom til Lundeborg. Foto: Henrik Nguyen.
Crossløb på Fyn kom til Lundeborg. Foto: Henrik Nguyen.
Crossløb på Fyn kom til Lundeborg. Foto: Henrik Nguyen.
Crossløb på Fyn kom til Lundeborg. Foto: Henrik Nguyen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce