Annonce
Middelfart

Se billederne fra labradoren Charlies gensyn med beboere på bosted: - Der er jo kærlighed i øjnene på sådan en hund

Bostedet Fælleshåb og beboeren Alexander har fået besøg af hunden Charlie og hans ejer, Julie Møller Jørgensen. Foto: Søren Gylling
Bostedet Fælleshåb er en del af Trygfondens besøgshundeordning, og den blev endelig skudt i gang torsdag efter en lang pause på grund af coronanedlukningen.

Middelfart: - Ja, du er sød, du er, siger Alexander Zachrau, mens han rækker hånden frem mod labradoren Charlie fra sin plads i sin lædersofa.

- Du må gerne ae ham, hvis du har lyst, siger Julie Møller Jørgensen, som har taget Charlie med på besøg på Fælleshåb, hvor Alexander Zachrau bor.

Det gør hun cirka hver fjortensdag, når altså coronaen tillader det. På grund af nedlukningen er denne torsdag den første i mange måneder, hvor hun og Charlie får lov at komme indenfor på bostedet, som hører til Vestbo og er til for voksne med nedsat fysisk og psykisk funktionsevne.

Annonce

Besøgene foregår som led et projekt hos Trygfonden, der på landsplan har 800 hunde og ejere, som ifølge en pressemeddelelse fra fonden er i kontakt med omkring 200.000 beboere på plejecentre eller andre institutioner - blandt andre Alexander og hans nabo i huset på Fælleshåb ved Kustrup, Henrik Mortensen.

Det er Trygfonden, der i mere end 10 år har kørt projektet med besøgshunde, som også er til glæde for udfordrede borgere i Middelfart Kommune. Foto: Søren Gylling

- Det synes jeg rigtig godt om, fordi han (Charlie, red.) er sød, fortæller Alexander Zachrau om ordningen.

- Hvad betyder det, når han har tørklæde på, spørger han desuden Julie Møller Jørgensen og peger på et orange klæde, som er bundet rundt om seksårige Charlies hals.

- Det betyder, at han er godkendt. Så er han på arbejde, forklarer hun.


Det bedste ved det er, at man skaber noget glæde og kan mærke, at man gør en forskel for nogle mennesker. Det giver også os noget.

Julie Møller Jørgensen, Charlies ejer


Skal til session

For det kræver nemlig lidt at blive besøgshund. Og det er formentlig ikke alle racer, der ville kunne blive godkendt til det.

- For at få lov skal man til en session, hvor man bliver udsat for lidt forskellige ting, høje lyde, pludselige bevægelser og så videre. Man får en snak om, hvad de forventer, og det kræver, at han (Charlie, red.) kan tilpasse sig de mennesker, han kommer ud til. Det er mange forskellige personer med meget forskellige behov, fortæller Julie Møller Jørgensen, som har valgt at melde sig til projektet, fordi hun kan føle den varme, det vækker hos beboerne.

Henrik Mortensen fik besøg af Charlie sidste torsdag i sin lejlighed på Fælleshåb som en del af Trygfondens besøgshundeordning, og meget af tiden gik med at kæle og kaste med bold, selvom det kun kunne foregå på værelserne. Foto: Søren Gylling

- Det bedste ved det er, at man skaber noget glæde og kan mærke, at man gør en forskel for nogle mennesker. Det giver også os noget, siger hun og fortsætter:

- Jeg synes, at når jeg har en hund, der kan finde ud af det og være rolig og hyggelig, så kan man lige så godt få noget ud af det.

Normalt foregår besøgene på bostedets fællesarealer, hvor der er mere plads til at lege og kaste med tennisbold, der som regel er en af de populære aktiviteter for Charlie. Men på grund af corona må beboerne stadig kun opholde sig og få besøg i deres lejligheder, så det handler om at få det bedste ud af det hele på lidt færre kvadratmeter.

Annonce

- Er det hyggeligt

Alexander Zachrau kaster bolden lidt væk fra lædersofaen og hen til den skål vand, han har sat frem til Charlie i dagens anledning. Den sortpelsede legekammerat henter straks den lille, gule bold.

- Så skal du jo give den til Alex, Charlie, siger Julie Møller Jørgensen.

- Det gider han vist ikke, lyder det lidt slukøret fra Alexander Zachrau, men da han rækker hånden ud, kommer Charlie straks hen med bolden.

Julie Møller Jørgensen og Charlie har besøgt Fælleshåb gennem et par år, men på grund af corona har der desværre også været flere lange pauser. Foto: Søren Gylling

- Ja, du er sød, siger han, mens han aer besøgshundens mave.

- Er det hyggeligt, spørger Julie Møller Jørgensen.

- Ja.

- Det synes Charlie også, kan man se.

Ina Nylander, som er med under besøget som aftenvagt i huset på Fælleshåb, fortæller, at det kun er nogle af beboerne, der deltager i besøgene fra Julie Møller Jørgensen og Charlie. For det er ikke alle, der har interesse for det eller får samme glæde ud af det, som Henrik Mortensen og Alexander Zachrau gør.

Annonce

Giver glæde

Men for de tos vedkommende kan hun mærke, at det har stor værdi, fortæller hun, mens besøget fortsætter fra Alexander Zachraus lejlighed og til Henrik Mortensens ved siden af.

- Det giver en glæde ved beboerne. Varmen, hunden, det livlige - det er dejligt at have dyr omkring sig, siger Ina Nylander og fortsætter:

- Det er jo ikke kun her. Det er mange steder. Der er jo kærlighed i øjnene på sådan en hund. Venskab, tryghed. Hunde er noget særligt.

Det orange tørklæde viser, at Charlie er blevet godkendt til at besøge borgere på plejecentre eller andre institutioner. Foto: Søren Gylling

Hos Henrik Mortensen bliver der også kastet med tennisbold rundt i hele lejligheden, og der bliver delt godbidder ud.

Et par gange ender bolden i husets køkken uden for lejligheden, hvorefter både Charlie og Henrik Mortensen sætter i løb.

- Hov, Henrik, nu er der kamp om bolden, siger Ina Nylander, mens Henrik griner lidt.

Lidt efter kommer Alexander Zachrau ud fra sin lejlighed for at følge lidt med i det sjove hos naboen.

- Må jeg godt stå her, spørger han Ina Nylander, mens han bliver i døren.

- Jeg synes, du skal gå lidt væk, så Henrik fornemmer, det er hans besøg, lyder svaret.

Både Alexander Zachrau og Henrik Mortensen vil gerne vide, om Charlie kommer igen snart. Og den aftale vil hurtigst muligt blive lagt i kalenderen, forsikrer Julie Møller Jørgensen, der efter en time tager en træt og forkælet labrador med sig hjem.

Torsdag var første gang i lang tid, Charlie og Julie Møller Jørgensen måtte komme indenfor på Fælleshåb. Foto: Søren Gylling
Torsdag var første gang i lang tid, Charlie og Julie Møller Jørgensen måtte komme indenfor på Fælleshåb. Foto: Søren Gylling
Torsdag var første gang i lang tid, Charlie og Julie Møller Jørgensen måtte komme indenfor på Fælleshåb. Foto: Søren Gylling
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Efter ballade på værtshus: Ung kvinde overfaldt betjent

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Viktor Axelsen vinder OL-guld efter vanvittig finale

OB For abonnenter

Kommentar: Det er for tidligt at nedgøre OB efter nederlaget mod FCK

Sport

Kommentar: Viktor Axelsen kan starte en fynsk lavine ved OL

Assens

Boldklub plages af glasskår og skrald næsten hver weekend: - Det er ikke rart for hundene at få glasskår op i poterne

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Faaborg-Midtfyn

Taske med computer stjålet ved Årslev

Odense

Varmt boligmarked og flere togafgange: Nu tør landsby ved Odense drømme om købmand og arbejdspladser

Sport

Fynboer sætter ny olympisk rekord på cykelbanen

Middelfart

Flere bilister kogte over, da farten blev sænket til 80 km/t: Forfulgte forankørende og passede ham op ved frakørslen

Odense For abonnenter

Drikkevandet bliver testet for pesticider: Men giftige planter kan også være en trussel

Odense

Tidligere landmand er gået til kamp for rent drikkevand: - Denne gang skal vi være på forkant

Annonce