Annonce
Faaborg-Midtfyn

Se alle de voldsomme billeder af ruinerne fra udbrændt værft: - Vi rejser os af asken

I midten anes resterne af en værkstedsbil, der holdt i hallen. Foto: Mugge Welander Bjørnø
Faaborg Værft kører igen efter sidste uges voldsomme brand. De skal nu have opbygget en containerby, hvor produktionen kan foregå, mens de udbrændte haller bliver jævnet med jorden, og nye haller bliver bygget. Det kan let tage mindst et år. Men man mærker en optimisme og stålsat fokus på at komme ovenpå igen.

Faaborg: Tonny Ploug har sat sig udenfor på en havestol med et lille træbord foran sig. Han sidder med en kuglepen og en blok, og man kan se, at han tænker, så det knager. Af og til skriver han noget på blokken.

Tonny er værkfører på Faaborg Værft og sidder lige nu på sit lille "udekontor" i passagen mellem de haller, der udbrændte totalt ved den voldsomme brand torsdag aften, og de haller, som det lykkedes de tapre brandfolk at redde.

Værkfører Tonny Ploug sidder på sit midlertidige udekontor og prøver at vride hjernen for at huske, hvad der var i de udbrændte værftshaller. Foto: Mugge Welander Bjørnø

- Jeg har været her i 22 år, og pludselig går det hele op i røg. Det var med en tåre i øjet og en klump i halsen, da vi kom og oplevede det her torsdag aften. Det var lidt af et chok, og det er svært at komme ovenpå igen. Jeg har arbejdet hele weekenden på at lave lister over, hvad vi har, og hvad vi mangler. Jeg prøver at åbne hver en skuffe og hvert et skab i hovedet. Hvad lå der dér? Hvad havde vi på loftet? Nu har jeg skrevet 10 sider, og min blok er ved af være fyldt. Men vi kan aldrig ramme det samme 100 procent, siger Tonny Ploug, mens han kigger lige ind i det ragnarok, som de udbrændte haller har efterladt.

Annonce

Alt er ødelagt

Der er intet tilbage. Intet kan bruges. Alt er væk. Og det hele skal bare jævnes med en bulldozer og køres væk, når politiets teknikere har "frigivet" bygningerne.

- Hovedsagen er selvfølgelig, at ingen kom til skade. Smedeholdet her kommer til at hedde "Fugl Føniks - vi rejser os af asken". Alle tager det med oprejst pande, og det gode ved det er, at vi kender hinanden. Vi står skulder ved skulder og låner hinandens værktøj, og så skal vi nok få løst de opgaver, vi står overfor, siger Tonny Ploug.

Der er intet tilbage, der kan bruges i de udbrændte haller bag værftsdirektør Jan Mortensen. Foto: Mugge Welander Bjørnø

- Som jeg sagde til morgenmødet: Vi er slået hjem med to brikker i ludo, men jeg har slået en sekser her til morgen, så nu er vi på banen igen. Vi mærker en optimisme, og vi kommer igen.

Tonny har en skurvogn stående, hvor han snart rykker ind med computer og arbejdstelefon.

- Nu sidder jeg her og prøver at huske, hvad vi havde, og hvad vi skal bruge. Det er vigtigt også i forhold til forsikringen. Og så kommer drengene her og får at vide, hvad de skal gøre, siger han.

De sørgelige rester af en gaffeltruck. Foto: Mugge Welander Bjørnø
Annonce

Hvordan finder de årsagen?

Værftsdirektør Jan Mortensen fortæller, at politiets teknikere fra København har været på værftet hele mandagen med syv-otte mand - plus en "brandhund".


Vi er slået hjem med to brikker i ludo, men jeg har slået en sekser her til morgen, så nu er vi på banen igen.

Tonny Ploug, værkfører


- De har været meget grundige, og vi håber, at de brændte bygninger snart bliver frigivet, så vi kan komme videre med nedbrydningen. Der er fortsat ingen afklaring om brandårsagen. Der er ingen grund til at tro, at den er påsat, men det vil alligevel være meget rart af finde arnestedet. Det vil give ro i sjælen. Men det er svært at gennemskue, hvordan man kan finde en brandårsag, når det hele bare er væk, siger Jan Mortensen.

Annonce

Produktion i containerby

- Alle mand mødte mandag morgen, og vi kører inden for normalen i de haller, der er tilbage. Selvfølgelig er der ting, der er gået tabt, og vi skal have bestilt nyt værktøj, nyt svejseværk og så videre, og meget af det er specialværktøj, som man ikke bare lige går ud og køber, fortæller Jan Mortensen, der forventer en lang tidshorisont, før det hele er bygget op igen.

Tanken her med aluminiumklorid brændte i toppen, men ved kontinuerligt at hælde skum på lykkedes brandfolkene at forhindre, at ilden fik rigtigt fat i den. Foto: Mugge Welander Bjørnø

- Det hele skal væltes og køres væk, og vi skal i gang med at bygge nye haller. Jeg tror ikke, vi kommer til at producere her før om et års tid. Der er jo også travlhed i byggebranchen. Nu skal vi have bygget en containerby op af 40 fods containere, hvor vi kan have værktøj, svejsekabiner og så videre. Vi kan ikke bare opføre en telthal, for den kan vi ikke bruge til vinter, og vi kan heller ikke bare leje en hal ude i byen. Vi er nødt til at have det hele her på stedet, forklarer Jan Mortensen.

- Det, der er med til, at vi kan rejse os rimelig hurtigt, er, at intet er uløseligt, og at indstillingen er, som den er, siger Jan Mortensen med stor ros til sine knap 50 medarbejdere.

Alt skal jævnes og køres væk, når politiet har frigivet de brændte haller. Foto: Mugge Welander Bjørnø
Annonce

Tredje store brand

Han har været på værftet i 43 et halvt år og været direktør siden 1986. Branden i torsdags er den tredje voldsomme brand, han har oplevet i sin tid på værftet.

- De to andre brande i 1992 og 2000 var begge i den anden ende af værftet. De var af lige så stort omfang som den i torsdags, for det bliver jo voldsomt, når der går ild i plastmateriale og glasfiber. Første gang var det en motor til et ventilationsanlæg, der var årsag, og anden gang var det nogle brandfarlige væsker, der var løbet ud, husker Jan Mortensen.

Allerede mandag morgen kørte Faaborg Værft igen alle de steder, der gik fri af branden. Foto: Mugge Welander Bjørnø
Det ligner ragnarok i de udbrændte haller. Foto: Mugge Welander Bjørnø
Porten ind til de udbrændte produktionshaller. Foto: Mugge Welander Bjørnø
Indgangen til renseanlægget Newline fra Værftsvej. Foto: Mugge Welander Bjørnø
Annonce
Erhverv For abonnenter

Campingpladsejer har udsigt til ”århundredets” sæson: - Vi kunne have lejet 100 hytter ud - det er fuldstændig vildt

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Nu får bilisterne en ny smutvej gennem Odense: S og DF skød forslag om bilfri plads ned

Odense For abonnenter

Trafikforsker angriber rapport om letbanen: - Aarhus er for lille til en letbane, og Odense er endnu mere for lille

Speedway

Endelig publikum til speedway i Fjelsted igen: Men festen blev spoleret af store tekniske problemer og et sløjt fynsk hjemmehold

Navne For abonnenter

50 år: Han er en af OB's største og nyder at hjælpe unge talenter på vej

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Odense

Søren gav penge til de små i lokalsamfundet: - Tusind tak - det betyder virkelig noget

Erhverv

Stort byggefirma sender 65 ansatte hjem efter smitteudbrud: - Det er ikke ovre endnu

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Odense

Se video: Sankthans og D-A-D rykkede ind på havnen

Middelfart For abonnenter

Kæmpe interesse for luksusbiler: Middelfart-milliardærs leasingfirma vokser med rekordfart

Odense For abonnenter

Kommentar: S og DFs nej til at lukke for smutvej i Odense er helt sort i en tid, hvor politikerne skal tænke grønt

Annonce