Annonce
Nyborg

Se alle billederne: Stjerner indtager fynsk gods til filmoptagelse

Mandag blev der optaget en af de første scener i filmen "Kysset" af Bille August på Ravnholt Gods. Foto: Stefan Sommer Jagd
Ravnholt Gods danner rammerne om det romantiske drama "Kysset" af Bille August. Mandag blev en af de første scener i filmen optaget på godset.

Herrested: En er ved at hælde vin op i glas, en anden tænder stearinlys, mens en tredje retter lys til. Først op, så ned og så lidt frem.

- Ja, der er den. Perfekt. Så er vi klar. Alle må gerne sætte sig til bords, lyder det fra et andet lokale.

Man kunne fristes til at tro, der var tale om et helt almindeligt middagsselskab, men ind ad døren træder filminstruktør Bille August.

Annonce

Og blandt de 20 mennesker, der nu har sat sig til rette ved middagsbordet, sidder skuespillere som Lars Mikkelsen, Esben Smed, Rosalinde Mynster og Clara Rosager.

Kysset

Filmen foregår i 1913 inden 1. verdenskrig.

Anton Abildgaard, spillet af Esben Smed, er en nobel og pligtopfyldende ung mand, hvis højeste prioritet er at afslutte sin officersuddannelse i kavaleriet med ære.

En aften bliver han indbudt til bal hos den lokale Baron Løvenskjold (Lars Mikkelsen) og ved en fejl inviterer han husets smukke datter Edith (Clara Rosager) op til dans – uden at vide, at hun er lam efter en tragisk rideulykke.

Han får stor medlidenhed med hende, mens hun forelsker sig i den unge løjtnant. 

Og med første verdenskrig som frygtindgydende bagtæppe foldes en dramatisk og usædvanlig kærlighedshistorie ud, der kredser om spørgsmålet: Kan medlidenhed være ægte kærlighed?

"Kysset" produceres af Nordisk Film Production med støtte fra blandt andre Film Fyn.

Og lokalet de sidder i, er ikke en hvilken som helst dagligstue. Nærmere en tidslomme fra starten af 1900-tallet.

Med store bjælker i loftet, malerier på væggene og enorme lysekroner, danner den store sal på Ravnholt Gods rammerne om Bille Augusts nye film "Kysset", som i denne uge bliver optaget på det fynske gods, der for første gang åbner dørene for et filmhold.

- Vi er klar til prøve på kamera, lyder det, da først alle statisterne har sat sig til rette om det store bord.

En gang til

Samtidig med lokalet bliver helt stille, bevæger den erfarne instruktør sig med afslappede skridt mod sin stol foran monitoren, så han kan følge med i, hvad der sker på settet.

De to første uger, hvor filmholdet optog, foregik det hele i Ungarn, da der er heste i landet, der er trænet til at blive redet på, mens der er et filmhold til stede. Foto: Stefan Sommer Jagd

Han sætter sig til rette i stolen, tager høretelefoner på og brøler et "værsgo" mod filmholdet, som tager scenen endnu en gang.

- Tak tak, vi tager den en gang til, lyder det fra instruktøren, der ikke er helt tilfreds endnu.

Jeg har været meget optaget af den her historie i mange år, og min kærlighed til projektet var intakt, selv om det ikke blev et internationalt projekt.

Bille August, filminstruktør

Filmholdet har været i gang siden 30. august, men det er først nu, at de er ved at lave optagelserne til en af de første scener, seerne bliver præsenteret for, når filmen har premiere den 18. august 2022.

Og her har lokalerne på Ravnholt Gods en helt særlig rolle.

- Man skulle næsten tro, manuskriptet var skrevet til stedet her. Godset er perfekt til det, vi skal bruge det til. Og så er det en fordel, at vi kan filme både inde og ude, fortæller Bille August, der flere gange har optaget sine film på Fyn.

Annonce

En længe ventet drøm

Egentlig var det slet ikke meningen, at filmen skulle være dansk. Den var tænkt som et større internationalt værk, da den er en fri fortolkning af østrigske Stefan Zweigs roman "Ungeduld des Herzen", fra 1939.

Men da det ikke kunne lade sig gøre, valgte Bille August at skrive den om, så den kunne passe til den danske histories gang. En drøm, instruktøren har gået med længe, som det nu er lykkedes at realisere.

Sidst, Bille August og Esben Smed arbejdede sammen, var under optagelserne til Lykke-Per. Foto: Stefan Sommer Jagd

- Jeg har været meget optaget af den her historie i mange år, og min kærlighed til projektet var intakt, selv om det ikke blev et internationalt projekt, så derfor skrev jeg det om til dansk, siger Bille August og tilføjer:

- Det, der er så smukt ved den, er, at det er en kærlighedshistorie, men også en tragedie mellem en ung soldat og en handicappet pige med temaet medlidenhed, hvor vi indser, hvordan det kan manipulere med os og spille os et puds.

Annonce

Godt samarbejde

Og netop den dramatiske udvikling mellem de to unge mennesker, er noget af det, som en af hovedrolleindehaverne, Esben Smed også finder interessant ved den nye storfilm.

- Som skuespiller er det fedt at lave noget forskelligt. Jeg kan rigtig godt lide at lave periodedrama, så det har været fedt at være med i en film som den her, og så er det jo bare dejligt at arbejde sammen med Bille (August, red.) igen. Han beviser gang på gang, han er en dygtig instruktør. Og så giver han en fantastisk ro til sådan et filmset, fortæller skuespilleren.

Det har længe været en drøm for Bille August at kunne filmatisere Stefan Zweigs roman ’Ungeduld des Herzen’, fra 1939. Foto: Stefan Sommer Jagd

Men det er ikke kun Esben Smed, der sætter pris på samarbejdet. Derfor var det også helt bevidst, at Bille August udvalgte ham til den mandlige hovedrolle i "Kysset".

- Esben (Smed, red.) er skøn. Han er en vidunderlig skuespiller. Vi har et godt samarbejde, så vi har længe snakket om, at han skulle være med i den her film, lyder det fra Bille August.

Med om bordet sad skuespillerne Rosalinde Mynster, Lars Mikkelsen og Clara Rosager. Foto: Stefan Sommer Jagd

Men selv om den erfarne instruktør har udgivet en film for knap tre måneder siden og nu er i gang med optagelserne på "Kysset", betyder det ikke, at han kan slappe af, når optagelserne på Ravnholt Gods slutter fredag.

- Mit næste projekt er en film med Dronning Margrethe. Vi skal lave en filmatisering af ‘Ehrengard’, der var et af Karen Blixens sidste værker, så jeg bruger en del tid med dronningen, når jeg ikke optager film, fortæller instruktøren.

Det er ikke mere end knap tre måneder siden, Bille August udgav sin seneste film "Pagten". Foto: Stefan Sommer Jagd
I disse dage optages der på Ravnholt Gods til Bille Augusts nye film Kysset. Foto: Stefan Sommer Jagd
I disse dage optages der på Ravnholt Gods til Bille Augusts nye film Kysset. Foto: Stefan Sommer Jagd
I disse dage optages der på Ravnholt Gods til Bille Augusts nye film Kysset. Foto: Stefan Sommer JagdAnnonce
Odense For abonnenter

Tiltale mod 32-årig: Sendte bud efter Abdinurs drabsmand og to andre med skarpladte pistoler

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Jeanette Sandberg om SF-kollegas exit: - Det er urimeligt overfor vælgerne, at Mulle hiver sit mandat ud af partiet

Fyn For abonnenter

Forening svindlede med indsamling til kræftramte børn: Formand ville frifindes i landsretten - fik langt hårdere straf

Fyn

Skuddrab på uskyldig mand under bandekonflikt: Først 26 måneder efter kommer sagen for retten

Faaborg-Midtfyn

Assensvej spærret efter ulykke: Tre personer er kommet alvorligt til skade

For abonnenter

Fem spørgsmål til coronaeksperten: Skal vi være bange eller glade for Omikron-varianten?

Odense For abonnenter

Da rådhustårnet i Odense var i fare for at styrte sammen: En skandale ramte byrådet

Navne For abonnenter

Romanforfatter: Ærø var et oplagt valg til en krimi

Odense

Første uheld: Letbanen støder sammen med personbil under testkørsel

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Nyborg

Coronapas og kontrolarmbånd ved dette års julemarked: Julestemningen skal dog nok bestå

Nyborg For abonnenter

Unge i Nyborg får deres helt eget byråd

Middelfart

Dan-Bunkerings advokat: Gætværk om brændstof kom til Syrien

Annonce