Faaborg: Odense, Aarhus og andre større danske byer får supersygehuse.
Faaborg får superlegepladser.
Ikke bare én, men hele to splinternye legepladser inden for bare fire måneder gør 2019 til børnenes og børnefamiliernes jubelår i Faaborg.
Da den nye legeplads på slagterigrunden ved havnen blev indviet midt i juni, tænkte man, at nu kunne det da næsten ikke blive bedre.
Men det kunne det. Fredag formiddag blev den nye legeplads i Hans Rasmussens Have indviet på det kæmpestore grønne område, hvor der før blot var en lillebitte legeplads.
Den nye legeplads er et mesterværk. Det kunne de mange børn og voksne, der var med til indvielsen, vist hurtigt blive enige om.
- Den er god. Rutsjebanen er sjov, sagde femårige Caroline Bløcher fra Toftegårdens Børnehave, da hun sammen med en masse andre børn tog den nye Kompan-legeplads i brug.
Fire nye legepladser
Over de kommende år skal der laves fire nye legepladser i Faaborg-Midtfyn Kommune.
Den første er nu indviet i Hans Rasmussens Have i Faaborg.
Ved alle fire legepladser vil kommunen hente inspiration på samme måde, som det er sket med legepladsen i Faaborg, hvor blandt andre museet, børnebilledskolen, ungdomsskolen og gymnasiet har været inddraget.
For alle aldre
Men det er meget mere end en legeplads. Et kæmpestort lege- og aktivitetsområde, hvor der også er trampolin, fitnessredskaber til større børn og voksne, nyanlagte bakker, nyplantede træer og buske og en genskabt å med nyudsatte havørreder.
Borgmester Hans Stavnsager kaldte legepladsen for byens nye samlingssted og aktivitetszone.
- Vi har skabt en legeplads for alle aldre. Her kan man komme med sine børn, sine børnebørn, sine venner, sin klasse eller sin løbemakker, sagde han ved indvielsen.
Hele grundidéen har været at trække på den ene side Svanninge Bakkers natur og på den anden side Faaborg Museums kunst ind i den nye legeplads.
- Fynboerne skildrer jo liv og leg i deres kunst. De elskede at kælke og bade og lege med deres børn, så de var på mange måder nogle legebørn og ret moderne i deres livsførelse. Det har de også skildret, for eksempel i "Legende børn på Enghaveplads", som er et af hovedværkerne i dansk og kunst og nu hænger her på skraldespandene her i Hans Rasmussens Have, sagde museumsinspektør Gertrud Hvidberg-Hansen blandt andet i sin indvielsestale.
Tilblivelsen af legepladsen har haft input fra mange aktører - lige fra børn og forældre, børnebilledskolen, gymnasiet og ungdomsskolen.
Organisationen Plant et Træ har op til indvielsen solgt træpakker, hvor man for enten 3000 eller 5000 kroner kunne blive "træ-ven" og på den måde donere et træ til legepladsen, som foreløbig har fået 15 "trævenner".
Derudover har en dame i Moseparken doneret 20 træer og buske af frø, som er indsamlet i lokalområdet.
Efter indvielsen fredag var folk velkomne til at tage stiklinger med hjem, så der kan blive plantet endnu flere træer i kvarteret og byen.
Små havørreder bliver store
Svanningebækken er blevet åbnet på løbet langs med legepladsen, og her satte Fyns Laksefisk sammen med Havørred Fyn og kommunen fredag 150 små havørreder ud på 10-12 centimeter.
- De vil nu i løbet af det næste par år vokse sig store til omkring 40 centimeter, inden de søger ud mod havet, fortalte Rasmus Bro fra kommunens vandløbsafdeling.
Hele legepladsen har kostet en million kroner, og den er den første af i alt fire nye legepladser, som skal opføres i kommunens hovedbyer.
Hvis legepladsen i Hans Rasmussens Have sætter standarden, kan vi roligt sige til folk i Ringe, Årslev og Nr. Lyndelse:
I kan godt glæde jer!