Annonce
Assens

Se alle billederne: Bevaringsværdige træskibe indtog havnen i Assens

De mere end 50 træskibe i årets Fyn Rundt anløb tirsdag eftermiddag havnen i Assens. Til at tale de mange bevaringsværdige skibe i land var traditionen tro Alice Breindahl, som for første gang speakede fra dækhuset på et andet skib end Havet.

Assens: Langt det meste sidder på rygraden, når Alice Breindahl hver sommer taler de mange bevaringsværdige sejlskibe i havn under Fyn Rundt. I år var det første gang den mangeårige medejer af charter-skibet Havet ikke kunne byde skibene velkommen fra dækhuset på sit eget skib, som hun og gemalen Henning solgte i slutningen af 2017.

Alice Breindahl har de seneste fem-seks år - minus sidste år - siddet på dækhuset og speaket for de mange publikummer.

I bagende sol stod Alice Breindahl i år for enden af Nordre Havnekaj og fortalte om først den tremastede skonnert Fulton af Marstal og sidenhen Marylin Anne, Johanne af Nakskov, Fionia af Nyborg efterhånden, som de lagde til i havnen. Der gik dog ikke længe, før pladsen på kajen blev skiftet ud med dækhuset på et af de først anløbne skibe.

Og helt som traditionen foreskriver det, fik tilhørerene også i år både fakta, bonusinformationer og skrøner om de gamle skibe, mens de stod på havnen og fulgte med.

- Karin og Bertil har været på Johanne i mere end 30 år. Skonnerten kan I kende på det lange bovspryd forenden. Johanne fandt engang et gammelt billede af skibet, hvor boven var meget længere og besluttede sig for at føre den del af skibet tilbage til det oprindelige. Den har aldrig heddet andet end 'Fru Jensens pind' i daglig tale, kunne Alice Breindahl blandt andet fortælle.

- Og så laver Karin fremragende mad, supplerede hun, mens skibet fandt sig til rette i havnen.

Annonce

- Vi vil gerne være mere end kønne kulisser. Det er vigtigt, at vi får flere til at interessere sig for skibene, for de er dyre at vedligeholde. Derfor er de glade historier og skrønerne vigtige, for på den måde får tilskuerne lov til at mærke lidt af stemningen omkring skibene.

Alice Breindahl, speaker på havnen i Assens ved Fyn Rundt For Bevaringsværdige Sejlskibe

Fjernkending fra et andet dækhus

Både lidt vemodigt og uden tvivl anderledes, kalder Alice Breindahl det, at hun i år måtte kravle op på dækhuset af et andet træskib end Havet og speake.

- Kaptajnen Mark (Mark Ambech, red.) på Fylla var sød, og selvfølgelig måtte jeg sidde på dækhuset og speake, fortæller hun og tilføjer, at kaptajnen også lånte hende både radio og kikkert, da skibet lagde til, så hun kunne følge med i, hvad der skete ude på havet.

For selv om Alice Breindahl selv betegner sig som værende lidt af en skibsnørd, er det ikke altid let at fjernkende et skib forfra. Forfra kan skibene forveksles, mens de fra siden er noget nemmere at kende fra hinanden.

Og det er netop Alice Breindahls mange år i 'gamet', der har klædt hende på til at kunne fortælle andet end bare hvor og hvornår skibene er bygget.

- Mange af os kender hinanden. Jeg kender Karin og Bertil og har set det gamle foto, siger hun og fortæller, hvordan den årlige sejlads rundt om Fyn er en god anledning til at få set gamle venner og bekendte.

Mere end kønne kulisser

Om årsagen til, at hun nu for femte eller sjette gang speaker ved Fyn Rundt For Bevaringsværdige Sejlskibe, forklarer Alice Breindahl:

- Vi vil gerne være mere end kønne kulisser. Det er vigtigt, at vi får flere til at interessere sig for skibene, for de er dyre at vedligeholde. Derfor er de glade historier og skrønerne vigtige, for på den måde får tilskuerne lov til at mærke lidt af stemningen omkring skibene.

Da Alice Breindahl og hendes mand Henning ejede Havet, speakede hun i alle havne, Fyn Rundt-sejladsen anløb. I år speakede hun kun i Assens.

- Jeg kan huske, hvordan det var at stå på kajen og ikke helt forstå, hvad der var styrbord, og hvad der var bagbord, og tænke 'hvorfor kan man ikke bare gøre sådan', husker Alice Breindahl og fortæller, at det også er en medvirkende årsag til, at hun igen i år glædeligt har påtaget sig opgaven med at formidle de mange træskibes historier.

De bevaringsværdige træskiber sejler videre mod Sønderborg onsdag omkring klokken 08.

Alice Breindahl på dækhuset af den tre-mastede skonnert Fylla af Svendborg. Herfra talte hun de over 50 bevaringsskibe ind i Assens Havn, da Fyn Rundt For Bevaringsværdige Sejlskibe nåede til byen. Foto: Michael Bager
Omkring klokken 15 tirsdag eftermiddag begyndte de første træskibe at anløbe havnen i Assens. Hele dagen var både havnen og bymidten omdannet til et mekka med både boder, marked og højt humør. Foto: Michael Bager
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Kirketur og Kingo-aften

Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce