Annonce
Fyn

SDU-top til Henrik Dahl: Kom og tal med os

De to topfolk på SDU, rektor Henrik Dam, t.v., og formand for bestyrelsen Niels Thorborg opfordrer kritikeren Henrik Dahl til at komme forbi SDU til en snak. Foto: Robert Wengler/SDU
Rektor Henrik Dam og SDU-formand Niels Thorborg opfordrer til dialog om SDU's tilgange til FN's 17 verdensmål og inviterer kritikeren Henrik Dahl (LA) til møde.

Det er noget af en salut, LA-politikeren Henrik Dahl afleverer til SDU omkring universitetets transformation til at være FN's 17 verdensmål. Men det får ikke SDU's rektor Henrik Dam og SDU-formand Niels Thorborg til at ryste på hånden. Tværtimod opfordrer de Henrik Dahl til dialog om de nye tider på SDU. Henrik Dam vil endda invitere Henrik Dahl til et personligt møde om hans kritik.

- Verdensmålene forudsætter en fri og åben debat, og i det lys vil vi invitere Henrik Dahl og andre interesserede til et møde for at tale om, hvordan vi på SDU har tænkt os at arbejde med verdensmålene. For der er åbenbart en række misforståelser, siger Henrik Dam og Niels Thorborg i en fælles udtalelse. De fortsætter:

- Den frie og uafhængige forskning og uddannelserne skal bringes i spil, hvis Danmark skal yde et ambitiøst bidrag til den globale opnåelse af verdensmålene. Det fremgår også af regeringens handleplan. Det er ikke et politisk projekt at forsøge at bidrage til at mindske f.eks. fattigdom, sult og klimaforandringer. Det er en måde, hvorpå et universitet kan skabe værdi for og med samfundet.

Annonce

Urørlig forskningsfrihed

De to SDU-chefer understreger videre, at friheden til at forske "selvfølgelig ikke står til diskussion."

- En kritisk tilgang til verdensmålene og implementeringen af dem bliver afgørende for, at vi kommer i mål – og vi vil kun være glade, hvis vi har forskere og studerende, der kan udfordre målene, fastslår Henrik Dam og Niels Thorborg.

De planlægger et stort møde i efteråret, hvor de vil invitere interne og eksterne interesser til at drøfte verdensmålene, herunder også politkere - også Henrik Dahl - og erhvervsledere.

- Mange danske virksomheder har jo også valgt at gøre verdensmålene til en integreret del af deres strategi, bemærker de.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Politiet: Giv os flere tip om Mark

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Faaborg-Midtfyn

Dommer fra arkitektkonkurrence står fast i forsvar af omstridt faaborg-bygning: Helios pirrer mine sanser

Annonce