Annonce
Indland

SDU-studerende kortlægger danske jøders liv i koncentrationslejr

Billedet af de fynske jøder, der stimler sammen i skolegården på Vestre Skole den 2. oktober 1943, er det eneste kendte billede, der er taget af tyskernes aktioner. Billedet blev taget af odenseaneren Kristian Wiibroe Lorentzen fra han og hustruens lejlighed på Vandværksvej 10, 2. sal. Billedet blev taget ud mellem armene på Lorentzens hustru, da han var bange for at blive opdaget. Negativerne blev først fremkaldt efter krigen. I mange år lå billederne hos familien, men i 1993 ? da man markerede 50 årsdagen for jødeaktionen ? blev billedet affotograferet til arkiv, hvor det siden har været et af klenodierne. Foto: Stadsarkivet i Odense/Kristian Wiibroe Lorentzen
  • 10 historiestuderende fra SDU har i bogstavelig forstand kortlagt de danske jøders liv i koncentrationslejren Theresienstadt i Tjekkiet.
  • - Det er et stykke negativ kulturarv, som vi stadig bør huske, siger lektor Therkel Stræde.

Det kan være svært at forestille sig, hvordan det egentligt var at være iblandt de 470 danske jøder, som for præcis 75 år siden blev samlet i Danmark og sendt til en uvis skæbne i koncentrationslejren Theresienstadt i Tjekkiet.

10 studerende og deres lektor fra Historie på SDU har dog nu gjort det nemmere at komme i øjenhøjde med de deporterede børn og voksne og komme tættere på nogle af de steder, som dannede rammen om deres liv i de sidste år af anden verdenskrig fra 1943 til 1945.

Langt hovedparten af de danske jøder overlevede opholdet i Theresienstadt og har siden kunnet fortælle om en lejr, der var præget af sult, sygdom og tvangsarbejde, og de mange fortællinger har de studerende samlet og kombineret med et feltarbejde i foråret, så de nu kan præsentere en ny hjemmeside, hvor man på en lang række kort over lejren kan se, hvor de danske jøder levede og arbejdede, og hvilke steder de forbandt med frygt - og glæde.

Lektor Therkel Stræde har været tovholder på projektet. Han har beskæftiget sig med krigen og Holocaust i mere end 25 år. Han mener, at hjemmesiden giver et hidtil uset indblik i de danske jøders liv i Theresienstadt.

- Det giver et helt unikt overblik, som man ikke får andre steder. Du kan simpelthen sidde og klikke dig frem til, hvad de enkelte mennesker har oplevet forskellige steder i lejren, siger Therkel Stræde.

Hjemmesiden blev officielt åbnet 19. september og har allerede nu haft mange besøgende - deriblandt flere af de danske jøder fra lejren, som stadig lever i dag.

- Jeg har fået mange positive mails fra overlevende dernedefra, der har været inde på hjemmesiden. De er glade for, at deres erindringer bliver værdsat og anerkendt, siger Therkel Stræde, der peger på, at hjemmesiden vil være oplagt at bruge i undervisningen fra folkeskolen til universitetet.

Aktionen mod de danske jøder

Natten mellem 1. og 2. oktober 1943 iværksætter den tyske besættelsesmagt en storstilet aktion i Danmark for at anholde og deportere alle danske jøder til koncentrationslejren Theresienstadt. Langt størstedelen er dog advaret, og ved en stor indsats i løbet af oktober lykkes det at evakuere op mod 7000 personer til primært Sverige.470 mænd, kvinder og børn bliver dog anholdt og deporteret til en uvis skæbne i lejren, der fungerer som en arbejdslejr, og hvor mange mister livet. Dels på grund af sult, sygdom, hårdt arbejde og mishandling.

En ufortalt historie

Pelle Mose Hansen er blandt de studerende, der i foråret tog til Tjekkiet og besøgte Theresienstadt, som rent bygningsmæssigt ikke har ændret sig særligt meget siden krigen. Det blev en helt speciel oplevelse, siger han.

- Vi havde delt erindringerne op imellem os i grupper og kunne så gå rundt og finde de konkrete steder, der blev skrevet om. I sig selv er det jo et forfærdeligt sted, men som historiestuderende har det været enormt befriende at kunne stå ved de helt konkrete bygninger og steder, siger Pelle Mose Hansen, der håber, at hjemmesiden vil bidrage til historiefortællingen om de danske jøder.

- Det er en lidt ufortalt del af Danmarkshistorien, som egentligt burde fylde meget mere. Nu kan man kigge på kortene og læse nogle af de personlige historier og tragedier, som vi bør mindes og stadig reflektere over, siger han.

Therkel Stræde håber også, at hjemmesiden vil genoplive historien om de danske jøder i Theresienstadt. Det er der nemlig brug for, mener han.

- Vi kan jo se, at menneskerettighederne er under et voldsomt pres. Så der er god grund til at holde historien om de danske jøder i live som et eksempel på, hvad der kan ske, når der dukker mennesker op, som mener, at det ikke er alle mennesker, der bør have de samme rettigheder. Holocaust er et stykke negativ kulturarv for hele verden, som vi stadig bør huske den dag i dag, siger han.

Hjemmesiden kan ses på webadressen www.danskejoederitheresienstadt.org.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce