Annonce
Fyn

SDU skal være førende inden for kvantematematik: Henter verdensanerkendt forsker hjem til Odense

Jørgen Ellegaard Andersen kommer fra en stilling ved Aarhus Universitet, men fik af SDU et tilbud han ikke kunne sige nej til. Pressefoto: SDU
SDU skal være blandt verdens bedste inden for kvantematematik. Derfor har dekan Henrik Bindslev fra det tekniske fakultet hentet 54-årige Jørgen Ellegaard Andersen hjem til Odense, hvor han skal stå i spidsen for det nyoprettede Center for Kvantematematik.

Fyn: Jørgen Ellegaard Andersen er en internationalt anerkendt matematiker, og den 1. november blev SDU hans arbejdsplads. Han er nemlig tiltrådt en stilling som professor på SDU's Center for Kvantematematik. Han har ellers arbejdet på Aarhus Universitet de seneste år, men fik et tilbud fra Syddansk Universitet, han ikke kunne afslå.

- SDU tilbød mig nye muligheder, som simpelthen var umulige at sige nej til. Vi går massivt ud fra begyndelsen i bestræbelserne på at tiltrække topforskere til hele spektret af stillingskategorier, siger professor Jørgen Ellegaard Andersen i en pressemeddelelse.

Og ambitioner skorter det ikke på. Det forskningsmæssige mål er at bidrage til den såkaldte kvantefeltteori, der kombinerer blandt andet den specielle relativitetsteori og kvantemekanikken.

Kvantemekanik kan beskrive vekselvirkningen partikler imellem, hvor kvantefeltteori også kan beskrive vekselvirkningen mellem partikler og felter. Det bruger man eksempelvis, når man skal analysere partikelsammenstød i Large Hadron Collider (LHC), der er verdens største accelerator og den mest kendte del af atomforsknings-stationen CERN i Genève, Schweiz.

- Center for Kvantematematik vil have speciel fokus på alle de dele af matematik, som er nødvendige for skabelsen af det matematiske grundlag for al kvanteteori, lyder det fra den nyansatte professor.

Jørgen Ellegaard Andersens tager sit projekt ”Recursive and Exact New Quantum Theory” med sig til SDU’s kvantematematiske center. Projektet modtog sidste år 10 millioner euro fra Det Europæiske Forskningsråd som det første rent matematiske/teoretiske fysikprojekt nogensinde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce