Annonce
Fyn

SDU-professor om stigende smittetal: - Hvis udviklingen fortsætter, er vi i en bekymrende situation

Overlæge og professor i klinisk mikrobiologi Hans Jørn Kolmos fra Syddansk Universitet ser god mening i at bruge mundbind i visse situationer, hvis vi ser en voldsom stigning af covid-19-tilfælde. Han understreger dog, at det kræver god håndhygiejne, så man ikke forurener maskerne. Foto: Robert Wengler
De seneste uger er antallet af nye smittede med covid-19 vokset. Det er bekymrende, hvis det fortsætter, mener fynsk professor i klinisk mikrobiologi, der oplever, at danskerne nu tager lidt lettere på tingene.
Annonce

Man skal ikke råbe ulven kommer hvert øjeblik, men der er grund til at holde et vågent øje med udviklingen i antallet af corona-smittede de kommende uger.

Sådan lyder det fra Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet, efter der på landsplan er sket en stigning i antallet af nye smittede med covid-19.

-  De absolutte tal er forholdsvis små, og så der skal ikke meget til for at give et stort udsving på en kurve. Men der er sket en fordobling, og det kan man ikke bortforklare. Trenden er, at det går opad. Og det har det gjort et par uger i træk. Hvis udviklingen fortsætter, og tallene stiger yderligere de næste uger, er vi i en bekymrende situation, siger han.

I ugen op til 8. juli, hvor forsamlingsforbuddet blev lempet til 100 personer, var der 105 nye smittede. I de efterfølgende uger har der været 230 og 226 nye tilfælde af covid-19 i Danmark.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har advaret mod at tage let på retningslinjerne om afstand og god hygiejne, og SDU-professoren er enig i, at vi skal til at passe en smule på.

- Hidtil har vi været relativt gode til at efterleve forholdsreglerne, men i sådan en sommerferie kan virus godt virke til at være lidt på afstand, og man vil også gerne leve livet. Det er fuldstændig forståeligt - vi vil alle sammen frygtelig gerne tilbage til en normal tilstand, siger han og fortsætter:

- Men det går ikke, så længe der stadig cirkulerer virus i samfundet. Og det gør der altså. Virus fører et lidt skjult liv lige nu, men det popper op, så snart vi gør noget, der ikke er klogt.

Annonce

Farlig fodboldfejring

Er det også din oplevelse, at der bliver slækket lidt på forholdsreglerne?

- Ja, jeg kan godt mærke, at folk ikke er helt så flinke til at holde afstand, som de har været. Vi har fået et lidt mere sorgløst forhold til tingene. Det så vi også, da AGF kom på medaljelisten, og fansene gik i ekstase. Billederne fra Aarhus af fejringen var ikke gode set med corona-briller. Hvis bare én var smittet, kan det have smittet rigtig mange andre.

Mange holder sommerferie hjemme i Danmark og rejser rundt i landet. Hvad betyder det for smitten?

- Det kan betyde, at københavnerne kan tage noget med hjem, hvis det for eksempel går galt i Varde i et badeland eller ferieresort. Og så kan det sprede sig som et udbrud i København. Når man flytter sig på kryds og tværs af landet, er det en ekstra faktor, som gør tingene komplicerede.


Virus fører et lidt skjult liv lige nu, men det popper op, så snart vi gør noget, der ikke er klogt.

Hans Jørn Kolmos, professor på SDU


På Fyn er der i juli blevet konstateret cirka 10 nye covid-19-smittede, størstedelen i Odense. Det bringer - med forbehold for et mørketal - det samlede antal smittede fynboer op på 512.

Sammenlignet med andre landsdele er Fyn sluppet nådigt under epidemien med 102 smittede pr. 100.000 indbyggere, mens eksempelvis Vestjylland og Bornholm er over 200, Nordsjælland over 300 og København og omegn ligger på 400-500 smittede pr. 100.000.

- Der er ikke sket meget smitte på Fyn. Virus har ikke rigtig fået bidt sig fast, og det er kun godt. Det tyder på, at fynboerne opfører sig rigtig fornuftigt. Og så har der ikke været så mange begivenheder på Fyn, hvor mange mennesker har befundet sig samme sted, siger Hans Jørn Kolmos, der opfordrer fynboerne til at fortsætte med afstand og håndsprit.

Annonce

Mundbind bør overvejes

For stikprøvetests og antistoffer hos bloddonorer tyder på, at højst to-tre procent af danskerne har er blevet ramt af corona-virussen. Dermed er der langt til en flokimmunitet.

- Det viser, at vi har en befolkning, der er modtagelig for smitte, hvis der sker en smittespredning. Vi skal stadig være gode til at overholde forholdsreglerne. Det er der al mulig grund til, selvom det hænger os langt ud af halsen at holde afstand og spritte hænder. For det er dét, der virker.

Covid-19 på Fyn og i Syddanmark

Konstaterede smittede: 512 personer

Testede: 77.462 ud af 498.506 fynboer

Andelen af smittede: 102 pr. 100.000 indbyggere

Kommune med flest smittede: Odense, 247 personer

Kommuner med største andel af smittede: Svendborg med 148 pr. 100.000, Nyborg 128 og Odense 121.

Indlagte med covid-19 i Region Syddanmark: 0 personer siden den 17. juli, hvor der var én. I alt har 256 været indlagt med sygdommen.

Dødsfald: 35 syddanskere med covid-19 har mistet livet (612 på landsplan).

Professoren mener dog også, at et supplererende middel kan blive taget i brug, som det er set i mange andre lande.

- Hvis tallene virkelig bevæger sig opad, kan man overveje at bruge mundbind i nogle situationer. Der er godt rationale i at gøre det. Undersøgelser fra udlandet af beslægtede virusser viser, at det har en vis virkning at bære mundbind i nogle situationer.

- Vi skal ikke være de sidste, som indfører ekstra forholdsregler, fordi vi har en eller anden tyrkertro på, at vi gør det rigtige. Det gælder om at tage forholdsreglerne, der gør, at vi kan holde samfundet åbent, påpeger Hans Jørn Kolmos.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Særbehandling – ikke lighed

Odense

Borgerservice: Lejere blev advaret om manglende godkendelse af lejemål på tidligere kro

Annonce