Annonce
Fyn

SDU-forskere til politikere: Vi er nødt til at tale anderledes om indvandring

Migration er i dag et centralt træk ved landene i Europa, og vi kommer ikke videre, så længe politikere bliver ved med at diskutere for eller imod indvandring. Det mener en gruppe forskere på Syddansk Universitet - og de får opbakning af Ekstra Bladets chefredaktør.

Odense: Vi kan ikke blive ved med at diskutere for eller imod indvandring, for indvandringen er kommet for at blive. Sådan bør udgangspunktet for debatten om udlændinge i Danmark være, mener en gruppe forskere på Syddansk Universitet.

De har, kort tid før danskerne skal sammensætte et nyt folketing, præsenteret forskningsprojektet "Kunst, kultur og politik i den postmigrantiske tilstand", og en af deres hovedpointer er, at den politiske debat om flygtninge og indvandrere er nødt til at bevæge sig videre fra en fastlåst konflikt mellem dem, der vil stramme, og dem, der ikke vil.

- Vi er nødt til at ryste beskrivelsen og få bedre fat i virkeligheden i debatterne om indvandring, for virkeligheden er i fuld gang med at rykke sig. Det handler ikke om etnicitet, men om holdninger. Det er langt mere interessant, hvor du vil hen, end hvor du kommer fra, siger lektor Moritz Schramm fra Institut for Kulturvidenskaber til SDU.dk.

Foruden en bog med titlen "Reframing Migration, Diversity and the Arts: the Postmigrant Condition" er projektet mundet ud i dokumentarfilmen "Vi er her" (du kan se en trailer for filmen øverst i denne artikel). Den er produceret af filminstruktør og ekstern lektor Hans Christian Post og følger tre unge scenekunstnere, som bruger temaet migration og følgerne af migration i deres teaterarbejde.

FAKTA Hvad er postmigration?

Begrebet postmigration stammer fra Tyskland, hvor kunstnere og intellektuelle, blandt andet i Berlin, med stor intellektuel slagkraft afviste at blive opfattet som indvandrere, der skulle være genstand for en national integrationspolitik.

I stedet insisterede de på det faktum, at moderne samfund består af en mangfoldighed af baggrunde og livshistorier.

Et moderne samfunds "vi" kan ikke i en postmigrantisk forståelse være en homogen gruppe, som "de andre" står overfor. Der gælder lige muligheder og rettigheder for alle medlemmer af samfundet, uanset hvor man er født.

I dag samarbejder hovedkræfterne i bevægelsen jævnligt med højtstående tyske politikere.

Kilde: SDU.dk.

Annonce

- Politikere fastholder en urealistisk drøm

- Det er klart, at mange politikere vil afvise de her begreber lynhurtigt, fordi der er brug for at slå igennem med klare budskaber i en valgkamp. Vores projekt er helt modsat at pege på kompleksiteten i udlændinge-spørgsmål og slå fast, at det ikke er så simpelt, som politikerne fremstiller det, siger Hans Christian Post.

I filmen medvirker også blandt andre udlændingeminister Inger Støjberg (V) og Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen - og han taler varmt for en ny måde at diskutere emnet indvandring.

- Politikerne i det her land har svigtet. De fastholder drømmen om det gamle Danmark, hvor alle i opgangen hed Petersen og Madsen og Jensen, men den drøm er ikke realistisk. Virkeligheden er, at der er kommet nogle mennesker til det her land, og de er kommet for at blive, og der er en opgave som skal løse omkring integration, lad os nu komme i gang, siger Poul Madsen.

Forskerne har modtaget 5,4 millioner kroner i støtte til projektet fra Det Frie Forskningsråd. Et af formålene har været at "modvirke den udbredte brug af binære modsætningspar i dele af migrationsforskningen (f.eks. os/dem; selv/anden; rodfæstethed/rodløshed; hjemkultur/fremmedkultur; opbrud/ankomst)" og at byde på "nye perspektiver på det faktum, at europæiske samfund uophørligt påvirkes og ændres af en stadig stigende mangfoldighed i deres befolkninger og kulturer."

 

- Politikerne i det her land har svigtet. De fastholder drømmen om det gamle Danmark, hvor alle i opgangen hed Petersen og Madsen og Jensen, men den drøm er ikke realistisk, siger Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, i den dokumentarfilm, som er et af resultaterne af et forskningsprojekt på Syddansk Universitet. Foto: SDU.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Endnu en skole i Assens ramt af corona: - Man kan sætte syv-otte streger under, hvor vigtigt det er, at man isolerer sig

Sport

Opløsning i den ene lejr i fodboldkrigen: Flere klubber trækker sig fra Super League, melder medier

Annonce