Annonce
Fyn

SDU-forsker: Brystkræft spreder sig oftere hos overvægtige kvinder

Rasmus Siersbæk er ph.d. og adjunkt på Institut for Biokemi og Molekylær Biologi på SDU. Han undersøger de mekanismer, der styrer vækst og spredning af kræftceller i kroppen, samt hvilken effekt overvægt og fedme har på processen. Foto: Mikkel Linnemann Johansson, SDU
Kræftceller har en større tendens til at sprede sig hos overvægtige kvinder end hos normalvægtige. Det sætter ny forskning på Syddansk Universitet fokus på. Forsker, Rasmus Siersbæk, håber, at forskningen kan føre til bedre behandlingsmetoder.

Fyn: Hvert år rammes cirka 5000 kvinder af brystkræft i Danmark.

Men den hyppigste dødsårsag for brystkræftpatienter er ikke den første tumor i brystet. Det er, hvis kræftcellerne spreder sig til andre dele af kroppen. Der findes ikke nogen behandling, der kan styre spredningen, men forskning viser, at vægten måske spiller en stor rolle.

- Det er slående, at hvis man er svært overvægtig, så har man en større risiko for at få brystkræft. Det er det første problem, forklarer ph.d. og adjunkt på Syddansk Universitet, Rasmus Siersbæk, og fortsætter:

Annonce

- Det næste problem er, at hvis man har brystkræft, og man er svært overvægtig, så har cellerne en større tendens til at sprede sig til resten af kroppen.

Det er endnu uklart, hvorfor kræftcellerne spreder sig nemmere hos overvægtige patienter, men Rasmus Siersbæk forklarer, at svaret måske kan findes i cellernes samspil.

Cellerne kan rumme svar

Hos alle kræftpatienter uanset deres vægt sker der en interaktion mellem kroppens raske celler og kræftcellerne. De raske celler udsender hormoner og andre signalstoffer, som kræftcellerne opfanger og påvirkes af.

Og det er måske i denne interaktion, at man skal finde svaret på, hvorfor kræftcellerne oftere spredes hos overvægtige kvinder.

- Vores hypotese er, at der sker en anden påvirkning hos svært overvægtige patienter, hvor de raske celler ændrer sig og udsender nogle andre signaler til kræftcellerne, som derved ændrer sig og nemmere kan sprede sig i kroppen, forklarer Rasmus Siersbæk.

Han har tidligere undersøgt, hvordan signaler, der kan udsendes af raske celler, påvirker kræftceller under et fireårigt forskerophold i Cambridge. Her viste det sig i musemodeller, at et specifikt signalstof øgede kræftcellernes evne til at sprede sig i kroppen. Dette signalstof er udbredt hos overvægtige mennesker.


Hvis man har brystkræft, og man er svært overvægtig, så har cellerne en større tendens til at sprede sig til resten af kroppen

Rasmus Siersbæk


Nu bygger Rasmus Siersbæk og hans forskergruppe oven på disse resultater ved at undersøge de enkelte celler fra kræftknuder fra både overvægtige og normalvægtige patienter.

Annonce

Håb om bedre behandling

Håbet med forskningen er at kunne forbedre behandlingsmetoderne mod brystkræft. På nuværende tidspunkt handler kræftbehandlingen om at stoppe kræftknuden fra at vokse sig større, og det er en behandling, der hjælper mange, forklarer Rasmus Siersbæk.

Men den kan ikke stoppe spredningen af kræftcellerne, som er den hyppigste dødsårsag for brystkræftpatienter. Det er håbet, at forskningen i spredningen kan føre til en behandling af denne.

- Vi prøver at finde nogle af de signalveje, som styrer den proces (red. spredningen af kræftceller i kroppen). På langt sigt håber vi at kunne finde en måde at stoppe disse signalveje på.

Brystkræft

Cirka 5000 kvinder rammes hvert år af brystkræft i Danmark. Brystkræft er den hyppigste kræftform hos kvinder.

Brystkræft rammer sjældent personer under 30 og er mest almindelig hos kvinder mellem 60 og 69 år.

Risikoen for at dø af brystkræft har været faldende de seneste 20 år.

5-års-overlevelsen er siden 2000 steget fra 78 procent til 87 procent.

Samtidig kunne en forståelse af processen føre til en mere personaliseret behandling af brystkræftpatienter.

- Hvis det nu er nogle andre mekanismer, der styrer udviklingen af kræft hos svært overvægtige, så er det vigtigt, at man forstår disse mekanismer, så man bedre kan finde af, hvordan vi sætter ind over for lige præcis det, forklarer Rasmus Siersbæk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Odenseansk kvinde bor i sydisraelsk by under raketangreb: Vi løber i pendulfart til beskyttelsesrummet

Nyborg

Borgermøde med coronapas

Faaborg-Midtfyn

Deltag i afstemningen: Als-Fyn-broen splitter fynboerne - René vil ikke flytte til Faaborg, hvis der kommer en bro

Annonce