Annonce
Odense

Schmidt-sag har kostet halv million i advokat-salær

Sagen om hvorvidt den tidligere lærer Erik Schmidt må få prøvet sin advarsel ved domstolene, har indtil videre kostet Odense Kommune en halv million i advokatregninger. Arkivfoto: Hasse Frimodt

Danmarks Lærerforening og Odense Kommune mødes i byretten til oktober om advarslen til Erik Schmidt. Lærerformand glæder sig til at få striden afgjort.

Odense Kommune har brugt knap en halv million kroner i advokatsalær for at få afvist sagen om folkeskolelærer Erik Schmidts advarsel. Men pengene er brugt forgæves i den forstand, at både byretten og landsretten har givet Danmarks Lærerforening ret til at føre sagen, og den er nu er berammet til 3. og 4. oktober ved Odense Byret.

- For mig at se er det tåbelig brug af skatteborgernes penge for at undgå at få prøvet en sag, som alle kan have en interesse i at få prøvet, siger Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening.

- Jeg tror, at sagen er kørt ud af kontrol, en principsag, som er svær at trække tilbage, fordi der efterhånden er så meget prestige i den. Så er der til gengæld stor ros til de lokale parter for at parkere den og komme videre med fælles løsninger, siger Anders Bondo Christensen.

Han var med på Odense Lærerforenings generalforsamling i foråret, hvor formand Anne-Mette Kæseler Jensen omtalte samarbejdet med Odense Kommune i positive vendinger, men sagen om Erik Schmidts exit fra Agedrup Skole blev nævnt og har kastet en slagskygge over samarbejdet siden 2014.

Sagen handler kort fortalt om Erik Schmidts ret til at ytre sig kritisk om sin arbejdsplads Agedrup Skole, hvor han fik en advarsel for at udtale sig kritisk omkring skolens ledelse og forholdene på skolen. Erik Schmidt fik vel at mærke advarslen efter, at han havde sagt sit job op. Ledelsen skrev blandt andet til den fratrådte lærer: "Ledelsen opfatter, at du er meget negativ over for de forandringer, Agedrup Skole er i lige nu."

Odense Kommune valgte advokatfirmaet Norrbom Vinding - et af de ledende inden for ansættelsesret i Danmark - i forsøget på at få rettens ord for, at Erik Schmidt og Danmarks Lærerforening ikke havde ret til at få prøvet advarslen ved en domstol. Men både byretten og landsretten sagde god for, at den odenseanske lærer og hans fagforening skulle have trykprøvet skolelederen og Odense Kommunes formaning. Det sker nu ved byretten i Odense først i oktober.

Danmarks Lærerforening har begæret aktindsigt i papirerne omkring sagen hos Odense Kommune, og i det materiale ligger regningerne fra advokatfirmaet Norrbom Vinding tilbage til december 2014, hvor første salær lød på 62.000 kroner plus moms. I juni 2015 fik forhandlingschef Nina Korch Hult en regning på 175.000 kroner inklusiv moms. Og Anders Bondo Christensen forstår ikke Odense Kommunes vedholdenhed:

- Et er, at man bruger en frygtelig masse penge, men det skaber også en dårlig stemning blandt vores medlemmer. De forstår ikke advarslen til Erik Schmidt, og de forstår ikke, at kommunen med alle mulige krumspring og midler trækker en træls sag i langdrag, siger Anders Bondo Christensen.

- Hvad har sagen betydet?

- Det er meget principielt for os: Det er vigtigt, at offentligt ansatte ikke trues på deres ansættelse, fordi de ytrer sig kritisk. Vi hører fra vores medlemmer og mange andre offentligt ansatte, at ytringsfriheden er under pres. Ombudsmanden var inde over en sag, hvor Bornholms Kommune fik en alvorlig næse. Det er vigtigt for at have en velfungerende offentlig sektor, at de offentligt ansatte tør ytre sig kritisk. De kender virkningerne af belsutningerne ude på skolerne. Derfor er denne sag så vigtig ikke bare for lærerne i Odense men for alle offentlige ansatte, siger Anders Bondo Christensen.

Odense Kommune ønsker ikke at kommentere sagen.

Kort om Erik Schmidt-sagen

Erik Schmidt fik i 2014 en advarsel for at udtale sig kritisk om forholdene på sin arbejdsplads Agedrup Skole. Advarslen kom fra skolelederen efter, at han var fratrådt, og Odense Kommune har siden forsøgt at undgå, at sagen blev prøvet i retten. Men først byretten og siden landsretten fastslog, at Danmarks Lærerforening og Erik Schmidt havde ret til at få den trykprøvet. Det sker nu ved retten i Odense til oktober.

Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

April 1960: Gadegennembrud i Nørregade

Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Fyn

Sådan har corona ramt Fyn: Få overblikket over de nyeste tal fra myndighederne

Danmark

Live: Coronavirus ændrer studentereksamen - alle afgangselever skal op i færre fag 

Nordfyn

Den sidste vinder i avisens kampagne er fundet: Lone har købt havegrej og dagligvarer i Otterup

Mindeord For abonnenter

Mindeord: Pia Tørving var sprællevende, spændende og engageret - sådan vil vi huske hende

Annonce