Annonce
Odense

Schiøtzprisen: Restaurant Fynboen vinder fynsk kokkehæder

Restaurant Fynboen serverede bison, og det var noget, der faldt i dommerpanelets smag. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Bison slog både myrer, lam og vildt, da Schiøtzprisen 2017 søndag gik til Restaurant Fynboen fra Odense.

(Opdateret klokken 18.04)

Det blev Restaurant Fynboen, der til daglig holder til i Nørregade i Odense, som løb med Schiøtzprisen 2017 - Fyns største professionelle kokkekonkurrence, som præmierer det unikke gastronomiske håndværk og evnen til at fortolke det i en fynsk kontekst.

- Generelt har det været svært at være dommer i år, fordi niveauet var rigtig højt. Det var fem rigtig gode retter, og håndværksmæssigt var alle i top, fortæller Fyens Stiftstidendes mangeårige madanmelder Morten Vilsbæk, der var med i dommerpanelet.

- Men det var Fynboen, som løb med sejren, tilføjer han.

Annonce

Dommerpanelet

Årets dommere ved uddeling af Schiøtzprisen var:Per Hallundbæk, indtil for ganske nylig indehaver og køkkenchef hos Falsled Kro. En del af en trio, der vil genoplive det tidligere Franck A.

Klavs Styrbæk, indehaver og køkkenchef hos Restaurant STYRBÆKS.

Ole G. Mouritsen fra Det Danske Gastronomiske Akademi og Smag for Livet.

Morten Vilsbæk, journalist, madredaktør og vinskribent hos Jysk Fynske Medier.

Inviterede gæster havde adgang til området lige for de fem åbne køkkener. Men alle kunne frit gå ind på rådhuset og følge med fra balkonen en etage højere oppe, hvorfra udsynet var ganske fortrinligt. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Vidt forskellige retter

Det hele foregik i rådhussalen på Odense Rådhus, hvor hvide kokkehuer og madinteresserede gæster for en eftermiddag havde fortrængt både embedsfolk og politiske dagsordner som en festlig afslutning på Spis - Odense Food Festival, der har kørt siden mandag.

De fem aspiranter til prisen var i år Restaurant Vår, The Balcony, Bryggeriet Flakhaven, sidste års vinder mmoks og altså Restaurant Fynboen.

Mens gris i forskellige afskygninger sidste år så at sige var det store dyr i skoven i mange af de retter, der blev serveret, så var der i år både lam, vildt, bison og sågar myrer på menuen.

Når det blev bisonretten fra Restaurant Fynboen, der løb med sejren, skyldes det ifølge Morten Vilsbæk, at de havde lavet "et festfyrværkeri af en ret med en urkraft af smag, som har udgangspunkt i den fynske bisonokse". Bisonkødet kommer fra Ditlevsdal Bison Farm.

- De havde arbejdet rigtig meget med både haler og det møre kød fra selve oksen. Den første del af retten var tatar fra bison i kernemælk, og det var en topfrisk kombination, siger han.

Arbejdet med at tilberede maden gik i gang allerede klokken 14. Reglen er, at råvarerne som udgangpunkt skal være fra Fyn. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Kommer næppe til salg

Vinderretten er umiddelbart ikke én, der kan købes i Restaurant Fynboen, fortæller Morten Vilsbæk.

- Nej, det kan du ikke, og det er heller ikke et krav i reglerne for konkurrencen. Jeg vil tro, man nok kan få elementer af retten, men det var en meget kompleks anretning.

Vil du tro, det ville give mening at sælge retten i restauranten?

- Jeg tror simpelthen, den bliver for dyr.

- Der er rigtig meget håndværk i det.

Restaurant mmoks havde været en tur i det fri for at indsamle friske skovmyrer til deres ret. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Myrer fik også ros

Mmoks, der vandt prisen sidste år, måtte denne gang tage til takke med andenpladsen for en ret med blandt andet skovbark og myrer.

- Myrerne var marineret, og det fungerede rigtig godt, mente vi i juryen, siger Morten Vilsbæk og tilføjer:

- Vi kunne godt lidt myrer, ikke mindst i mmoks' udgave.

Rådmand for børn- og unge i Odense, Susanne Crawley Larsen, fik også taget sig mod til at smage en enkelt fynsk skovmyrer, selv om hun lagde ud med at erklære sig "ikke parat" til at tage skridtet ind i myregastronomiens verden.

Se i videoen her, hvordan det gik:

Restaurant Fynboen kan ud over hæderen og det håndskårne Schiøtzpristrofæ glæde sig over førstepræmien på 20.000 kroner samt outdoor markedsføring for en værdi af 50.000 kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce