Annonce
Fyn

Schaldemose om rødt Fyn: - Venstre har ikke fynske kandidater

Fynske Christel Schaldemose (S) beholder sin plads i Europa-Parlamentet. Foto: Kasper Palsnov/Scanpix 2014
Christel Schaldemose (S) er begejstret over, at Fyn har stemt overvejende rødt i modsætning til landsgennemsnittet. Det fynske medlem af Europa-Parlamentet peger på, at Søren Gade formentlig har stået for en stor del af Venstres medvind i Jylland, men ikke har haft samme succes på Fyn.

Fyn ser ud til at blive en rød plet i et overvejende blåt Danmark. Det viser DR's "politiske danmarkskort", hvor Venstre er blevet det største parti i 44 ud af 92 valgkredse - men altså ikke i de fynske kredse, hvor Socialdemokratiet står tilbage som sejrherrer. Det glæder partiets nummer to på stemmesedlen, Christel Schaldemose, der ifølge en prognose fra TV2 står til et sikkert mandat.

- Der er ikke noget bedre end at se Fyn være rødt! Det giver grund til optimisme - også frem til det kommende folketingsvalg, siger den fynske socialdemokrat.

Christel Schaldemose understreger, at de personlige stemmer endnu ikke er talt op, og det derfor er for tidligt at sige, hvad tendensen skyldes. Hun har dog et bud på, hvorfor Venstre har vundet størstedelen af de jyske kredse.

- Jeg tror, at en væsentlig del af forklaringen er en slags Søren Gade-effekt. Han er jo populær i Jylland, og alt tyder på, at han har fået et brag af et valg, siger hun og fortsætter:

- Samtidig har Venstre ikke haft nogen tydelige, fynske kandidater. Det kan måske forklare, hvorfor Fyn er blevet rødt.

Hvilken rolle har du selv spillet i det her resultat? Du er jo fynbo.

- Åh, nej, nu bliver jeg ramt lidt af mine egne ord. Altså, jeg synes selv, jeg har været meget aktiv i valgkampen, og jeg tror, at aktivitet spiller en stor rolle. Derudover har jeg også den fordel, at jeg er siddende MEP (medlem af Europa-Parlamentet, red.), så jeg har selvfølgelig fået medieomtale gennem tiden. Men det er svært at sige, hvad der har gjort forskellen, siger Christel Schaldemose tilbageholdende og peger på Socialdemokratiets valgforbund med SF som en anden forklaring.

- Det kan også spille ind, at Karsten Hønge har været stillet op for SF. Han er jo også en markant fynsk profil.

Annonce

Mandatfordeling til Europa-Parlamentet

Venstre: Fire mandater

Socialdemokratiet: Tre mandater

SF: To mandater

Radikale Venstre: To mandater

Dansk Folkeparti: Et mandat

Det Konservative Folkeparti: Et mandat

Enhedslisten: Et mandat

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce