x
Annonce
Erhverv

Scandic lukker i Odense: Hotelbranchen styrtbløder

Adm. direktør Tom Filstrup på Scandic Odense må lukke hotellet ned som følge af corona-krisen, som har sat en stoppe for al møde og konference-aktivtetet. Dermed følger han i kølvandet på bl.a. Comwell-hotellerne i Middelfart og Hotel Svendbog, som lukkede ned i sidste uge. Arkivfoto: Kim Rune
Scandic i Odense lukker ned på mandag og sender samtlige 50 ansatte hjem. Dermed følger Odense-hotellet efter nedlukninger hos Comwell i Middelfart og Hotel Svendborg på Sydfyn i en branche, som er hård ramt under coronakrisen.

I sidste uge lukkede Comwell-kæden to hoteller i Middelfart, Hotel Svendborg lukkede ned på Sydfyn og nu lukker Hotel Scandic i Odense også som følge af corona-virussen.

- Vi var allerede begyndt at sende folk hjem, og nu sender vi de sidste hjem på mandag og lukker hotellet ned, siger adm. direktør Tom Filstrup fra Hotel Scandic i Odense.

Scandic i Danmark lukker 17 af sine 27 hoteller i Danmark som direkte konsekvens af corona-virussen, og et af dem er altså mødehotellet i Odense. Her mærkede man straks effekten, da statsminister Mette Frederiksen lukkede ned for større forsamlinger og møder for få uger siden.

- Al aktivitet på vores møder og konferencer stoppede i det øjeblik, mens der var lidt gæster på værelserne. Det var bl.a. håndværkere, så vi har haft nogle gæster, men nu lukker vi det hele ned, for vi er primært et mødehotel, og der er al vores omsætning væk, siger Tom Filstrup.

Annonce

Katastrofe for branchen

Dermed følger Scandic efter de to Comwell-hoteller i Middelfart, som lukkede torsdag i sidste uge, hvor også Hotel Svendborg lukkede ned. Her er adm. direktør Tom Pelle også næstformand for hotel- og restaurationsbranchens brancheorganisation Horesta i regionen.

Han har ét ord for det, som foregår i kølvandet på corona.

- Det er en katastrofe for hotelbranchen. Der er vel ikke andre brancher, der er så hårdt ramt. Alt er gået i stå, siger han.

Han lukkede i sidste uge hotellet med 135 værelser og 9000 kvadratmeter.

- Jeg har opsagt en tredjedel af vores ansatte pr. 31. marts. Det betyder, at de 11 nu er ledige på arbejdsmarkedet. De øvrige ansatte er sendt hjem på forskellige ordninger, siger han.

Både Tom Filstrup og Tom Pelle glæder sig over, at der er lavet hjælpepakker.

I Svendborg understreger næstformanden i Horesta, at det kan være svært at bruge pakken, når al aktivitet og omsætning forsvinder.

- Hvis du har 40 ansatte, og du selv skal betale 10.000-15.000 kroner til hver enkelt af dem selv, så bliver det meget svært, hvis du ingen indtægter har, siger han.

I Odense håber kollegaen Tom Filstrup, at han kan byde sine ansatte velkommen tilbage efter påske.

- Det er glædeligt, at vi lever i et samfund, hvor man kan få hjælp, så vi forhåbentlig kan holde fast i vores team af gode medarbejdere. Det er meget vigtigt for os, at vi kan sørge for, at de får fuld løn, så de kan betale deres regninger, selv om vi må sende dem hjem, siger han.

Massive tab

I Svendborg og Odense er hotellerne lukket ned, mens de to direktører i samarbejde med enkelte tilbageværense ansatte "bliver på broen", som Tom Filstrup udtrykker det.

- Så sørger vi for, at der venter vores ansatte og gæster et fungerende hotel, når de vender tilbage igen, siger han.

Da Scandic er børsnoteret i Sverige kan Filstrup ikke sætte tal på de tab, som hotellet i Odense bliver ramt af. Men han vil dog gerne sige, at nedgangen har været meget stor i de forgangne uger.

I Svendborg har Tom Pelle tidligere fortalt om, hvordan aflyste arrangementer og møder for snart to uger siden kostede Hotel Svendborg og et søsterhotel i Fredericia op mod en million kroner i løbet af få dage.

Siden er aflysningerne strømmet ind, og de fortsætter i de næste måneder også.

- Vi kan se, at kunderne aflyser og rykker arrangementer i maj og juni også nu. Vi er en branche i knæ, og det bliver svært for mange at rejse sig igen. I den seneste rundspørge, som Horesta netop har foretaget, anslår 20 procent af hotellerne, at de ikke åbner igen efter det her, siger Tom Pelle.

Mens han selv har lukket Hotel Svendborg, kan man fortsat booke et værelse på det mindre Hotel Garni, hvor Tom Pelle råder over 18 værelser i Svendborg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce