Annonce
Udland

Saudiskledet koalition udfører militærangreb i havneby i Yemen

-/Ritzau Scanpix
Målet for den militære operation er steder, hvor der kan samles fjernstyrede både og søminer.

Den saudiskledede koalition har udført et militært angreb nord for den yemenitiske havneby Hodeidah.

Det oplyser den statslige saudiarabiske tv-station Ekhbariya TV, som påpeger, at der er tale om "legitime militære mål". Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Koalitionen meddeler, at den har ødelagt fire steder, der anvendes til at samle fjernstyrede både og søminer.

Målet skulle være at beskytte muligheden for at bevæge sig frit på havet.

Tidligere på dagen havde koalitionen bedt civile om at holde sig væk fra områderne.

Koalitionen hævder ifølge Reuters at have foretaget kamphandlingerne på en måde, hvor man har taget de nødvendige forholdsregler.

I løbet af torsdag meldte den saudiskledede koalition ifølge nyhedsbureauet AFP ud, at den havde forpurret et angreb fra en ubemandet båd fyldt med sprængstoffer.

Denne skal ifølge koalitionen være sejlet ud fra den nordlige del af Hodeidah-området.

Houthi-bevægelsen, som har taget skylden for et angreb mod to saudiarabiske olieanlæg lørdag, meddeler ifølge Reuters, at den ser koalitionens handlinger som et brud på en FN-aftale om våbenhvile i Hodeidah.

Denne blev indgået i Sverige sidste år og skulle bane vejen for mulig fred i området. Men det tog flere måneder, før houthi-oprørerne forlod tre vigtige havnebyer, som det var planen.

Havnebyen Hodeidah anses som et vigtigt knudepunkt i det borgerkrigshærgede land.

Den militære operation finder sted på et tidspunkt, hvor spændingerne i regionen er på et højdepunkt efter et droneangreb mod store olieanlæg i Saudi-Arabien i weekenden.

Den saudiskledede, sunnimuslimske koalition, der har opbakning fra USA, greb i marts 2015 ind i Yemen over for houthi-oprørere, som har støtte fra Iran.

FN har kaldt situationen verdens største humanitære krise.

Krigen har kostet tusindvis af liv og ført til en alvorlig mangel på mad, rent vand og medicin.

Borgerkrigen begyndte i 2014. Det skete, da houthi-oprørerne indtog hovedstaden Sanaa og en stor del af landets nordlige områder.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce