Annonce
Odense

Sarah på 21 år har målrettet forfulgt drømmen om at åbne eget skrædderi

Hun er 21 år og færdiguddannet skrædder. Hun havde blot været i Odense en enkelt gang tidligere, men nu åbner hun eksklusivt skrædderi i Overgade. Foto: Christian Nordholt
Tirsdag åbner Sarah O. Tailor & Dressmaker i Overgade. Bag det står en blot 21-årig aarhusianer, der synes, at Odense er den helt rigtige by at kreere og sælge skræddersyet tøj i.

Odense: Hvad ved en journalist sidst i 50’erne om ungdommen nu til dags? Han ved så meget, som at 21-årige Sarah Ottesen ikke nødvendigvis er, som unge mennesker er flest. For det er vel de færreste i den alder, der vælger at flytte til en fremmed by for at åbne noget så sjældent som et skrædderi.

På tirsdag slår Sarah O. Tailor & Dressmaker dørene op, og bag butiksvinduerne i Overgade 52 gemmer der sig en historie om en ambition, som er blevet målrettet forfulgt siden de tidligste teenageår.

- Jeg ville gerne have syet min egen konfirmationskjole, men jeg var ikke dygtig nok på det tidspunkt, siger Sarah Ottesen, som nu føler, at hun er dygtig nok til at skabe kommende konfirmanders unikke kjoler.

Annonce
Sarah Ottesen fik sin første symaskine som 10-årig. Den blev så at sige hendes skæbne. Foto: Christian Nordholt

Det var netop omkring konfirmationsalderen, at ambitionen om at blive selvstændig blev født. På det tidspunkt havde Sarah fået sin første symaskine, og hjemme i Aarhus-forstaden Skæring øvede hun sig på gamle lagner og sengetøj i at lave de festkjoler, der ikke nødvendigvis var råd til at købe i barndomshjemmet.

I første omgang blev det mest til tøj for sjov, der kunne bruges til fastelavn, og som hun endda satte sine egne mærker i. Men kursen var sat, og da Sarah Ottesen skulle på efterskole, blev det naturligvis en af dem, der havde masser af design og lignende på skemaet.

Kurs mod Kolding

Det næste mål var Designskolen i Kolding, og da adgangskravet dertil lyder på studentereksamen, gik Sarah Ottesen i gang med gymnasiet. Da hun var begyndt i 1.g, søgte hun til at begynde med ulønnet fritidsjob som syerske hos den eksklusive aarhusianske skrædder Marianne Carøe.

Da fandt hun ud af, at hun kunne forfølge drømmen ad en anden vej end via Designskolen i Kolding; hun kunne gå på beklædningsfagskole i Sønderborg eller Herning, og da sidstnævnte mere var til industrielt tøjdesign, blev det Sønderborg.

Overgade 52

Lejemålet i Overgade 52, som Sarah Ottesen har overtaget, havde efter en renovering stået tomt i et års tid. Tidligere blev det brugt af Odense Bys Museer til at udstille bøger med mere i.

Lejemålet ligger på hjørnet af Møntestræde, og Odense Bys Museer bruger etagerne ovenover til kontorer.

Sarah O. Tailor & Dressmaker vil have åbent for kunder, der bare dropper ind fra gaden i følgende tidsrum: Tirsdag-torsdag kl. 9.00-17.30, fredag kl. 9-14 og lørdag kl. 10-14.

Onsdag-torsdag kl. 17.30-20.00, og fredag-lørdag kl. 14.00-17.30 er der åbnet for tidsbestilling til dem, der vil prøver kjoler, jakkesæt med mere.

Læs mere på hjemmesiden, sarahofficiel.com.

Så efter et halvt år droppede hun ud af gymnasiet og begyndte at arbejde på fuld tid hos Marianne Carøe, og næste stop blev uddannelsen som beklædningshåndværker i Sønderborg.

En væsentlig del af den tre-et-halvt-årige uddannelse foregår på praktiksteder, og der havnede Sarah på Aarhus Teater, hvor hun primært arbejdede som herreskrædder.

Ved udgangen af 2019 var hun færdiguddannet, og drømmen om at åbne som selvstændig skrædder kunne føres ud i livet, men blev dog forsinket af corona-udbruddet.

Annonce

Eget firma

Allerede for to et halvt år siden oprettede Sarah Ottesen eget firma. Blandt andet fordi det var nemmere at købe silke, hvis man havde et cvr-nummer. Men firmaet udførte også diverse omforandringsopgaver i det aarhusianske lokalområde, hvor kendskabet til Sarah Ottesen bredte sig som små ringe i et – endnu - stille vand.

Med eget cvr-nummer var formalia for at åbne skrædderi således på plads. Men hvorfor lige i Odense, en praktisk taget vildtfremmed by, som hun kun kendte fra et enkelt flygtigt besøg i strøggaderne?


Mine designs skal fange øjnene. Jeg bliver meget inspireret af musik. Når jeg lytter til klassiske koncerter, kommer jeg til at se en masse kjoler for mig.

Sarah Ottesen, skrædder


En håndfuld dage før åbningen forklarer Sarah Ottesen, at Odense er et helt ideelt sted i forhold til, at der ikke er for langt at køre nogen steder fra i Danmark, hvis man ser den helt rigtige brudekjole – underforstået en af Sarahs - på nettet.

- Jeg søgte på nettet efter erhvervslejemål i Odense og fandt otte steder, som passede til mit budget. Det her var faktisk det første, jeg besøgte, siger Sarah Ottesen, som i første omgang syntes, der var en anelse for lidt plads, men til gengæld faldt for beliggenheden og de nyrenoverede lokaler på hjørnet af Overgade og Møntestræde, som er en del af Odense Bys Museers karré, og som ejes af Odense Kommune, der endda, fortæller Sarah Ottesen, var så flinke at give hende lov til at udsætte lejeaftalen i to måneder på grund af corona-krisen.

Sarah Ottesen har fundet et billigt klubværelse – også i Overgade, og hun er glad for at have valgt Odense.

- Det er en charmerende by, og jeg kan lide dens størrelse, siger hun, der ikke kendte et øje i Odense på forhånd og blandt andet derfor har fået sig et deltidsjob som tjener på en af byens caféer for at lære andre at kende.

Annonce

Ingen lån

Det med at være tjener er i høj grad også nøglen til at forstå, hvordan Sarah Ottesen har fået råd til at kaste sig ud i at åbne egen forretning. Hun har ikke lånt så meget som en krøllet klejne i banken og har med egne ord penge nok til at holde skrædderiet i Overgade kørende i et år uden indtægter.

Ved siden af fuldtidsuddannelsen og fuldtidspraktik-stillingen på Aarhus Teater arbejdede hun 25 timer om ugen som tjener i smilets by, tillige med at hun hver fredag eftermiddag gjorde rent hos Marianne Carøe.

Og for at understrege, at Sarah Ottesen ikke lever op til en journalist i slut-50’ernes forestillinger om ungdommen nu til dags, så brugte hun ikke de penge, hun tjente, på tant, fjas og byture, men på at spinke og spare for at realisere drømmen om eget skrædderi.

Hvad enten det er konfirmationskjoler eller alle mulige andre former for festligt tøj, henvender Sarah Ottesen sig til dem, der gerne vil betale lidt ekstra for unikt design. Foto: Christian Nordholt

Undervejs i det hektiske arbejdsliv dukkede symptomer op, der talte et alt for tydeligt sprog om stress i alt for ung en alder, men den smule luft, det gav at droppe fredags-rengørings-jobbet hos Marianne Carøe og den deraf følgende transporttid, gav så meget luft i den stramme timeplan, at symptomerne blev jaget på flugt.

Og nu sidder hun så der i egen butik fuld af virketrang og med en, som hun skrev i en mail til redaktionen, passion for sit fag, der kan mærkes på kilometers afstand.

Annonce

Kjoler og jakkesæt

Journalisten i slut-50’erne, der desværre oftest har brug for at få lagt bukser ud, kan få gjort det for 150 kroner, eller de kan lægges op for 110. Men han kan også få lavet et unikt, skræddersyet jakkesæt fra 8000 kroner og opefter, hvilket ville hensætte reporteren i en evig angst for at spilde bourgogne eller sauce bordelaise på det, men det er en helt anden historie.

Reparationer og forbedringer af både herre- og dametøj er mest noget, Sarah Ottesen vil gøre i for at holde gang i butikken. Den langtrækkende passion går langt mere på at skabe noget tøj selv. Det er, fortæller hun, mest krævende tidsmæssigt at lave herretøj, fordi det ligger under for nogle meget stramme konventioner.

Sarah Ottesen har haft egen virksomhed i to et halvt år - blandt fordi det gjorde muligt for hende at købe silke. Foto: Christian Nordholt

Når det gælder kvindetøj kan Sarah Ottesen fabulere mere frit, og der er hun med egne ord mest til det gammeldags på en moderne måde. For eksempel når det gælder konfirmations- eller brudekjoler.

Skræddersyede festkjoler gør Sarah Ottesen det også i, og kunderne er, fortæller hun, meget velkomne til selv at være med i design-processen, hvis de har idéer til, hvordan en fremtidig kjole skal se ud. Idéer, som så kan føres ud i livet ved hjælp af Sarah Ottesens faglige kunnen.

Couture og haute couture

Sarah O. Tailor & Dressmaker kalder sig for Odenses nye couture-hus. Ordet couture er fransk og betyder egentlig bare syning.

Haute couture betyder derfor direkte oversat højere syning, men er blevet et begreb for det fornemmeste inden for mode.

Sarah Ottesen må "nøjes" med at kalde sit skrædderi for couture, da haute couture er et beskyttet navn. For at kalde sig haute couture skal man blandt andet:

Være medlem af Chambre Syndicale De La Couture.

Producere to kollektioner om året.

Fremvise 50 nye modeller i hver kollektion.

Have mindst 20 teknikere på fuld tid på atelier eller værksted.

I butikken i Overgade, hvor hun selvfølgelig også har værksted, vil der være udstillet noget af det tøj, hovedsageligt til kvinder, som Sarah Ottesen selv har kreeret.

- Mine designs skal fange øjnene. Jeg bliver meget inspireret af musik. Når jeg lytter til klassiske koncerter, kommer jeg til at se en masse kjoler for mig, siger hun.

Et besøg hos Sarah O. Tailor & Dressmaker bliver for alt andet end impulskøbere. Afhængigt af, hvor travlt hun får, kan der sagtens gå tre måneder fra bestilling, til en kjole er færdig med diverse prøvninger undervejs i processen.

Det er tirsdag, Sarah Ottesen er klar til at tage imod de første kunder i Overgade. Foto: Christian Nordholt

Det bliver ikke billigt at købe en skræddersyet kjole eller et jakkesæt, men Sarah er sikker på, at der findes folk, der vil betale prisen for unikke kreationer.

Målet, hun har arbejdet determineret hen imod, siden hun var i konfirmationsalderen, er nu nået for Sarah Ottesen. Ihærdigt arbejde har givet hende minimum 12 måneder til at se, om drømmen om egen butik og skrædderi kan bære.

Og hvis ikke? Tja, så kommer hun til at lave tøj hjemmefra. For det er det, hun vil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Se højdepunkterne fra en magisk EM-aften: Danmark tævede Rusland og bragede i ottendedelsfinalen

Erhverv

Må sige nej til sejlere med motorproblemer hver dag: Per og de andre på værkstedet knokler fra 04.30 til 22-23

Annonce