x
Annonce
Udland

Sanktioner fra USA forsinker Nord Stream 2-åbning

Stine Jacobsen/Reuters
Efter amerikanske sanktioner forsinkes Nord Stream 2-gasledning til slutningen af 2020 ifølge energiminister.

Rusland forventer, at gasledningen Nord Stream 2, der løber gennem Østersøen, vil komme i drift inden udgangen af 2020.

Det siger energiminister Aleksander Novak ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Hele projektet med anlægget af gasledningen har været højpolitisk og fyldt med geopolitiske kontroverser. Det seneste forsinkelse er et resultat af sanktioner fra USA.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har så sent som tre dage før juleaften godkendt sanktioner mod de selskaber, der deltager i arbejdet med at opføre gasledningen fra Rusland til Tyskland.

Det møder kritik fra EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen. Hun erkender, at Nord Stream 2-projektet har "politiske dimensioner", og at kommissionen må beskytte de østlige EU-landes interesser.

- På den anden side afviser EU-Kommissionen udtrykkelige sanktioner mod europæiske virksomheder, som er involveret i projekter, der er inden for lovens rammer, siger hun ifølge nyhedsbureauet dpa til det tyske magasin Spiegel.

De amerikanske sanktioner har fået det schweizisk-hollandske selskab Allseas, der hidtil har lagt gasledningen, til at trække sig fra projektet.

Der mangler en strækning nær Bornholm på omkring 160 kilometer.

Fordi Allseas har trukket sig, skal Rusland ifølge Novak have fat i et andet af de særlige skibe, der bruges til at lægge sådanne gasledninger langs havets bund.

Ifølge Reuters nævnte Novak ikke hvilket fartøj, der skal bruges, men at et fartøj, der ligger til havn i Østasien, først skal sejles til Østersøen, før projektet kan færdiggøres.

Reuters skriver, at det russiske olie- og energiselskab Gazprom i 2016 købte et sådan skib, som fredag ligger til havn i den russiske by Nakhodka på landets stillehavskyst.

Nyhedsbureauet skriver videre, at det vil tage skibet 45 dage at komme til Bornholm gennem Suez-kanalen. Den kan også tage ruten nord om Rusland, hvis den følges med en isbryder. Det vil tage 37 dage.

Danmark har tidligere spillet en hovedrolle i dramaet om Nord Stream 2. I oktober gav Energistyrelsen grønt lys til en linjeføring syd for Bornholm.

Gasledningen går ikke på den danske kontinentalsokkel, og Danmark har dermed ikke kunnet afvise gasledningen af sikkerhedspolitiske hensyn. Vurderingen har alene været en administrativ vurdering af miljøhensyn.

Den danske tilladelse trak dog ud, og den oprindelig plan med at åbne for trafikken af gas i 2019 blev udskudt som følge heraf.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Link til de nyeste corona-tal

Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Danmark

Live: Ikke alle skoler og daginstitutioner åbner efter påske

Nyborg

Ingen voldspil i år: Cyrano udsættes

Annonce