Annonce
Livsstil

Sanger Marianne van Toornburg: - Kunst og kultur binder os sammen og beriger vores liv

Marianne van Toornburg tager på turné 8. juli. Foto: Lis Kasper Bang
- Jeg føler mig altid klogere og rigere efter en god oplevelse, og det giver mig et break fra mine egne spekulationer, når jeg overgiver mig til sådan en oplevelse og lader den tage roret.

- Hvad bidrager kulturoplevelser med i dit liv?

- Kunst og kultur er den stikkontakt, der sørger for, at jeg bliver ladet op. Det er en kæmpe inspiration, som også får mig til at reflektere over livet - altså, mit eget liv - og den øvelse, det er at være menneske. Jeg føler mig altid klogere og rigere efter en god oplevelse, og det giver mig et break fra mine egne spekulationer, når jeg overgiver mig til sådan en oplevelse og lader den tage roret. Og så er det rigtig dejligt, at det tit er en oplevelse, man kan dele med andre. Det kan jo være alt, lige fra en installation til en god film eller en salme, man synger sammen. Følelsen af samhørighed er en del af det bånd, vi har sammen - både i vores egne små bobler, men jeg tror også på, at det kan samle mennesker af alle slags - på tværs af alt. Se bare, hvor glade alle mennesker blev for at synge sammen her under lockdown. Kunst og kultur er ikke bare ren underholdning, den binder os også sammen og beriger vores liv. Den har en værdi.

- Hvilken bog eller hvilket blad har givet dig en god oplevelse?

Annonce

- Jeg er helt bidt af Haruki Murakamis bøger - og har svært ved at vælge en enkelt frem for de andre - jeg er totalt fangirl af hans univers. Alt det fantastiske og alle paralleluniverserne, som i bund og grund tit er en ”hvem er jeg, og hvor skal jeg hen”-historie. Og så får man lige en smule japansk historie og kultur med oveni. Jeg følger også hans danske oversætter, Mette Holm. Jeg synes, at hendes historie er interessant. Den kan man se i dokumentaren ”Dreaming Murakami”, som kan streames på Filmstriben, og den er virkelig værd at se. Hun formår at skrive den danske oversættelse så levende, at man skulle tro, det var originalsproget. Hun er en af de få, der oversætter direkte fra japansk - en virkelig stor bedrift, da japanske skifttegn har så uendeligt mange betydninger.

- Hvilket album eller hvilken koncert vil du gerne høre igen?

- Der er mange albums, jeg gerne vil høre om og om igen - men et album jeg altid vender tilbage til med jævne mellemrum er Dusty Springfields ”Dusty in Memphis”. Hun er den perfekte blanding af en dygtig popsanger, der formår at få det til at lyde legende let at synge, og den smukkeste fortolker og fortæller. I den helt anden boldgade ville jeg gerne høre den seneste koncert med Rammstein i Parken en gang til. Ild og tonstung musik - what’s not to like?

Marianne van Toornburg

Hun er født i 1963.

Hendes karriere som sanger tog for alvor fart, da hun i begyndelsen af 1980'erne blev spottet af Anne Linnet & Marquis de Sade.

Siden har hun været korsanger for bands og musikere som Dodo & the Dodos, Alberte og Miss B. Haven, og i 1989 startede hun sammen med Pernille Højmark og Kim Kidholm det legendariske slagerband Sweethearts.

Hun har desuden været en del af Jodelladies, det kortlivede band Dreamtones og været afløser i Venter på far.

I 2008 solodebuterede hun med det anmelderroste album ”Mono”.

Hun har i en årrække arbejdet som oversætter af manuskripter og sange til tegnefilm fra blandt andre Disney og Dreamworks.

Hendes seneste soloalbum, ”Simpelt”, udkom i slutningen af maj, og fra 8. juli drager hun på turné til en stribe byer rundtom i landet.

-  Hvilken film, hvilken tv-serie eller hvilket teaterstykke har gjort indtryk?

- Jeg var inde at se teaterstykket ”Brøgger” i en periode med coronarestriktioner sidste sommer. Det var i sig selv en kæmpe oplevelse at være i teatret, det føltes nærmest helt forbudt. ”Brøgger” er en soloforestilling med Jeanett Albeck, med udgangspunkt i Suzanne Brøggers tekster - og Albeck er blændende. Topmusikalsk og modig. Det var perfekt at se den sammen med min store datter, der tilhører den unge generation, der har sagt fra i forhold til MeToo og ligestilling. Suzanne Brøgger var jo på alle måder frontkæmper, så det var skønt at introducere hende og få hele den side af historiefortællingen med.

- Hvilket kunstværk eller hvilken udstilling tænker du tilbage på?

- Pipilotti Rist på Louisiana var fantastisk! Hendes vilde og smukke videokunst og farverige installationer med møbler har jeg nærmest lyst til at flytte ind i!

- Hvilket design eller kunsthåndværk sætter du mest pris på?

- Jeg er helt vild med keramik fra 50’erne. Gerne store gulvvaser og den slags.

- Hvilken kulturoplevelse drømmer du om at få mere tid til?

- Jeg ville ønske, jeg var bedre til at købe billetter til koncerter. Jeg opdager det altid for sent, når der er udsolgt, eller det var i går. Det ville jeg virkelig ønske, jeg var bedre til, for jeg ærgrer mig rigtig tit. Og så ville jeg ønske, jeg havde mere ro i hovedet til at læse bøger. Det er alt for sjældent, jeg får fordybet mig i at læse.

- Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft?

- Det er sjældent, jeg ikke synes, der er ét eller andet at hente. Men jeg husker, sidst jeg var i Paris med mine døtre, og vi skulle på Louvre og se ”Mona Lisa”, for den skulle de jo se. Da vi kom ind i salen, var den proppet med mennesker, og de stod alle sammen med ryggen til ”Mona Lisa”. Der gik lige et øjeblik, før det gik op for mig, hvad der foregik. Folk var ligeglade med ”Mona Lisa” - de skulle bare tage en selfie. Øv ... /DB

Annonce

Mest læste

Assens For abonnenter

Gammelt hus var netop solgt til nedrivning, da det brændte: - Jeg kan da godt se, det kan se lusket ud

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Pasningsproblemer i Bellinge: Lange ventetider og pladstilbud i Vollsmose

Erhverv For abonnenter

Elitestuderende får smag for den danske robotdrøm: - Her kan man starte noget stort

Sport

Bolbro bød Esbjerg op til dans i pokalen: Hyballas onde ånd spøgte over Odense Atletikstadion

Faaborg-Midtfyn

Bodegaejer vil betale din taxa: - Man skal gøre lidt mere for at lokke kunderne til

Faaborg-Midtfyn

Varebil og personbil kørt sammen: To personer sendt på skadestuen

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Nyborg

Træfuglen stod igen i år for skud: Skydebrødre glæder sig over en fugleskydning uden restriktioner

Odense

Politiet med foreløbig konklusion på alvorlig brandulykke: Syvårig har formentligt leget med ilden

Danmark For abonnenter

Dalls analyse: Der er ingen udsigt til politisk indgreb i sygeplejerskernes strejke - endnu

Kerteminde

Hos mekanikeren fik Bolette et opkald fra politiet: - Det betyder mere, hvis de også gør noget ved sagen

Nyborg For abonnenter

Protestpartiet satte en stopper for det 'uoplyste enevælde': - Jeg fik et chok, da jeg så, hvordan byrådet fungerede

Faaborg-Midtfyn

Farmcamp slår computerspil med alle længder: - Det fedeste er at styre maskinerne

Annonce