Annonce
Kultur

Sangbog med globalisering

Birthe Møller er gået i gang med at pakke de 14.000 nytrykte højskolesangbøger, som Pakkeservice i Egå har modtaget fra distributøren af den fornyede sangbogsklassiker, Clemenstrykkeriet i Århus.

Højskolesangbogen er det danskeste af alt, men kunne godt trænge til endnu mere international profil

SANGBOG: Internationale elever har længe været en del af højskolernes hverdag, og nu er globaliseringen også kommet til Højskolesangbogen. "Amazing Grace" er blandt de nye engelske sange, der har fundet vej til 18. udgave.

En række nye sange på engelsk og tysk skal gøre det lettere for folk med andre sprog at deltage i fællesskabet om sangen, siger Ole Brunsbjerg. Han er formand for det udvalg, som har stået for revisionen af Højskolesangbogen.

- Verden bliver mindre, og det skal afspejles i Højskolesangbogen. Sangene egner sig først og fremmest til fællessang, og vi skal have mulighed for at synge sammen med de udlændinge, der er i Danmark. Det gør vi lettest på engelsk, og derfor vil de nye sange gøre det lettere at få udlændingene med i fællesskabet på højskolerne og forhåbentlig også andre steder, siger Ole Brunsbjerg.

Mens svenske og norske sange leverede det eksotiske præg i sidste udgave, er der i den nye version fundet plads til 29 sange på engelsk og 10 sange på tysk. Dermed efterkommer man et stort ønske fra højskolerne, hvor stadig flere elever ikke taler dansk.

For mange danskere står Højskolesangbogen som hovedværket i den unikke danske fællessangs tradition. Men det vækker ikke bekymring i Dansk Sprognævn, at danske sange nu må vige for engelske i den nye udgave.

- Det er vigtigt at bevare den danske sangskat, som er en fantastisk rigdom, når man sammenligner med andre lande. Men vi lever i en internationaliseret verden, og vi skal ikke bare forskanse os i Danmark. Jeg synes, det er naturligt, at man tilpasser sangbogen til den verden, vi lever i. Det får ikke alarmklokkerne til at ringe hos mig, siger formand Niels Davidsen Nielsen.

Også hos Det Danske Sprog- og Litteraturselskab er man positive.

- Højskolesangbogen har haft en tendens til at fokusere på det danske og nordiske som det eneste rigtige, så det er udmærket, at man får sange fra andre steder. Det er globalisering på den gode måde, siger ordbogsredaktør Henrik Lorentzen.

Annonce

Sange ind og ud

I den nye udgave af Højskolesangbogen har man i alt udskiftet 166 sange. Blandt de nye er 39 engelske og tyske sange.

Ind er bl.a. kommet "Right Next to the Right One" (Tim Christensen), "Morning has broken" (Cat Stevens/E. Farjeon), "Wind of Change" (Scorpions), "There Are Places I'll Remember" (Lennon/McCartney), "Europahymnen" (Beethoven).

Ud er bl.a. røget "Den signede dag med fryd vi ser" (N.F.S. Grundtvig), "Vi er dem, de andre ikke må lege med" (Kim Larsen), "Hvem mon man er, før man blir til" (Shu-Bi-Dua), "Det haver så nyligen regnet" (Folkemelodi-udgaven), "Til hvile solen går" (Thomas Kingo).

Sangbogen har 572 sange.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Juleåbent hos Stokkebye Vingård

Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Kerteminde For abonnenter

Nyt forslag: Hvis du flytter til Kerteminde, får du en gratis byggegrund og 100.000 kr. i hånden

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Annonce