Annonce
Udland

Samuelsen om brexitforhandlinger: Briterne må komme til os

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) understreger ligesom flere af sine kolleger, at brexitaftalen ikke bliver genåbnet. Men han er klar til at kigge på mulige følgeerklæringer ved siden af aftalen, hvis det kan være med til at afværge et brexit uden aftale. (Arkivfoto).

EU-landene vil gerne lytte til briterne, men brexitaftalen bliver ikke genåbnet, siger udenrigsministeren.

Det er op til briterne at tage initiativ, hvis de skal have en hjælpende hånd fra EU til at få brexitaftalen stemt igennem i det britiske parlament.

Det mener udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), som ikke tror, at EU vil række ud først.

- Briterne må komme og fortælle, hvad de har behov for, så de kan få brexitaftalen igennem i det britiske parlament.

- Vi skal ikke gætte os frem og lægge forskellige ting på bordet. Det vil være helt forkert. Vi venter på Storbritannien, og så vil vi lytte til dem, siger han før et møde med sin EU-kolleger i Bruxelles tirsdag.

Mandag valgte premierminister Theresa May at udskyde afstemningen om brexitaftalen i det britiske parlament, hvor hun kæmper med at samle opbakning til aftalen.

Anders Samuelsen understreger ligesom flere af sine kolleger, at brexitaftalen ikke bliver genåbnet. Men han er klar til at kigge på mulige følgeerklæringer ved siden af aftalen, hvis det kan være med til at afværge et brexit uden aftale.

- Vi arbejder jo derhjemme med en Marrakesh-stemmeforklaring. Man kan altid lave en følgeerklæring. Men det afgørende er jo, om det er nok til at vende stemningen i det britiske parlament, siger udenrigsministeren.

Han mener, at aftalen, der ligger på bordet, er "fair og ordentlig".

Tirsdag er Theresa May på tur i Europa, hvor hun prøver at få hjælp til at redde sin brexitplan.

Først mødes hun med den hollandske premierminister, Mark Rutte, i Haag, før turen går til Berlin for at tale med Tysklands forbundskansler, Angela Merkel.

Også EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, udelukker at genåbne forhandlingerne. Nogle ting kan dog klargøres, siger han tirsdag i Europa-Parlamentet i Strasbourg.

- Hvis det bliver gjort på intelligent vis, er der mulighed for at give yderligere afklaring og yderligere fortolkninger, uden at der bliver genåbnet for udtrædelsesaftalen, siger han.

Storbritannien træder ud af EU den 29. marts 2019.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dødsfald i Odense Arrest: Meget beklagelig mørkelægning fra myndighedernes side

Det er beklageligt, at Fyns Politi og Kriminalforsorgen har mørkelagt den tragiske sag om den 27-årige danske mand, der lørdag morgen blev fundet død i Odense Arrest. Beklageligt fordi offentligheden har en legitim interesse i at få årsag og omstændigheder at vide, når en ung mand dør i politiets varetægt. Og beklageligt fordi mørklægningen baner vej for allehånde gætterier, der næppe er politi og myndigheder venligt stemt. Politiet begrunder mørklægningen med at sagen efterforskes, og det er sædvanligvis en begrundelse, som pressen respekterer. Der kan være gode grunde til, at politiet i faser af en efterforskning holder kortene tæt til kroppen. I dette tilfælde forekommer “hensynet til efterforskningen” dog at være en standardafvisning, der er hentet til lejligheden. For det første er det svært at se, at et dødsfald, som tilsyneladende ingen andre mennesker er impliceret i, kan kræve en mørkelagt efterforskning over flere dage. Men selv med accept af mulige faktorer, som lægfolk ikke kender til, er der - for det andet - spørgsmål, som politiet må kunne svare på, efterforskning eller ej. For eksempel spørgsmålet, om den afdøde mand skal obduceres - en oplysning, som politiet i mange andre sager går ud med af egen drift. Senest da en ung mand blev fundet druknet i Munke Mose. Den afdøde 27-årige mand var dansker og mistænkt for at have begået et mord i Sverige. Han blev anholdt af dansk politi fredag aften på den fynske motorvej ved Ejby. Det rejser en række spørgsmål, bl.a. om han fik skader i forbindelse med biljagten, om han var psykisk uligevægtig ved anholdelsen, og om han i løbet af fredag aften eller nat blev tilset af en læge. Relevante spørgsmål, idet man skal huske, at med anholdelse af en person følger også en forpligtelse til at passe på den anholdte. Indtil videre vil politiet end ikke oplyse dødsårsagen, og pressen må derfor nøjes med at give den generelle information, at det ind imellem sker, at indsatte i arresthuse begår selvmord. Disse hændelser forsøger medarbejderne i Kriminalforsorgen at komme i forkøbet, men det lykkes ikke altid, og det har omverdenen forståelse for. Af flere grunde vil det være i Fyns Politis interesse at trække mørklægningsgardinet helt eller delvist fra.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Annonce