Annonce
Faaborg-Midtfyn

Samråd: Bonnesen vil slagte flere svin

Jan Sundstrøm, i forgrunden, kalder det en straffeaktion, at Danish Crown fyrer 80 afløsere i Faaborg.

Tillidsfolk siger, at 80 fyringer af afløsere på slagteriet i Faaborg er en straffeaktion

Faaborg: Folketingsmedlem Erling Bonnesen (V) reagerede mandag resolut på nyheden om, at Danish Crown-slagterierne prompte fyrer yderligere 150 slagterimedarbejdere på grund af faldende tilførsel af slagtesvin til de danske slagteriet.

Han forlanger nu fødevareminister Dan Jørgensen (S) i samråd.

- Det her er et wake-up call til regeringen. Den kan jo ikke blive ved at se til, at arbejdspladser forsvinder ud af landet, fordi konkurrencevilkårerne er for dårlige. For mig at se, er det ingen tvivl om, at rammevilkårene skal forbedres og at reglerne for gødning på markene skal lempes. Planterne står og mistrives i mangel på næringsstoffer på grund af alt for stramme regler, erklærer Erling Bonnesen.

Annonce
Erling Bonnesen vil have Dan Jørgensen i samråd efter de seneste fyringer på fire Danish Crown-slagterier.

Sikring af arbejdsplader

I en samrådsinkaldelse til Dan Jørgensen skriver han:

"Med baggrund i de seneste fyringer af slagteriarbejdere i Danish Crown på baggrund af nedgang i tilførslerne af slagtesvin til slagterierne, bedes fødevareministeren redegøre for hvilke initiativer fødevareministeren vil tage i den anledning og hvilke initiativer ministeren vil tage til styrkelse af rammevilkårene og konkurrencevilkårene, så det bedre kan betale sig for danske landmænd at investere i nye slagtesvinestalde, til sikring af og skabelse af nye danske arbejdspladser, vækst og produktion."

Så det komme

Danish Crown varslede i mandag fyring af 160 ansatte på i alt fire slagterier, heraf 80 i Faaborg, begrundet i faldende tilførsel af svin.

- Vi kunne se nedgangen komme allerede i foråret, men de mange helligdage gjorde, at vi i første omgang undgik afskedigelser. De seneste uger har det dog knebet med at holde vores slagterier i gang om fredagen, så derfor ser vi desværre ingen anden udvej end at skære i bemandingen, forklarer produktionsdirektør Søren F. Eriksen i følge en pressemeddelelse.

Danish Crown i Faaborg har i løbet af i år udvidet produktionen, selv om slagteriet skal lukke i begyndelsen af 2016, i alt er omkring 100 nye kommet ind. Den reelle nettotilgang er dog betragteligt mindre, da mange har fundet nye job netop på grund af den forestående lukning. De 80, der ryger ud i løbet af september og oktober, er således sæsonansatte eller ferieafløsere, som ikke er omfattet af den socialplan, der blev spændt ud under de 472 fastansatte, da Danish Crown i januar offentliggjorde, at udskæringsvirksomheden samt producenten af færdigretter, Tulip, begge skal lukke.

Straffeaktion

Tillidsfolkene på Danish Crown mener, der stikker mere under en faldende tilførsel af svin.

- Beslutningen om at skulle fyre 80 ferieafløsere lugter langt væk af straffeaktion, fordi vi opsagde en 40 timers aftale, siger tillidsmand for aftenholdet, Jan Sundstrøm.

- Det er ikke mere end en måned siden at man på et møde sagde at der var fuld beskæftigelse til og med 2015, da vi ville have dette på skrift løb man så fra det, hvilket så gjorde at der ikke var andet valg end at opsige aftalen om 40 timers arbejdsuge. Nu melder man så ud at man er nød til at fyre 80 på grund af manglende svin, der er ikke slagtet i Faaborg siden 1992, så mon ikke der er andre årsager, konstaterer tillidsmanden.

Jan Sundstrøm føjer til, at prognoserne omkring svinetallet ikke er ny for firmaet.

- Jeg synes det virker som endnu enhovsa løsning fra ledelsen i Randers, man vil ikke indgå i en dialog med os for at finde en løsning, så hellere svinge pisken. Det er nu over et halvt år siden vi fik at vide vi skal lukke, men stadig ved man ikke hvor produktionen skal flyttes hen, det virker amatøragtigt, som om det er en høne uden hoved der styrer dette firma, siger han ifølge en pressemeddelelse.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
forside

Vold under ishockeykamp: Nu er dommen faldet

Kerteminde For abonnenter

Dybt ubehageligt, grinagtigt og 25 idioter: Var det dig, der lækkede salget af Nordre Havnekaj?

Fyn

Voldstiltalt ishockeyspiller i retten: - Jeg var frustreret og havde en maks puls

Annonce