Annonce
Faaborg-Midtfyn

Samler: Sparekasse-boss er blevet dåseringenes herre

Hans Andersen har samlet dåseringe i 13 år. Hvert år bliver det til cirka 40 kilo - svarende til ringe fra 120.000 dåser. På 13 år er det dermed foreløbig blevet til ringe fra godt halvanden million dåser. Foto: Palle Søby

Tidligere sparekassedirektør Hans Andersen, Dyreborg, samler dåseringe i sækkevis. De små ringe, der sidder på øl- og sodavandsdåser, er lavet af det hårde materiale titanium, som kan smeltes om og bruges til proteser, for eksempel når folk er blevet bidt af slanger i Thailand.

Faaborg: Stop lige en halv næste gang, du drikker en øl eller sodavand på dåse!

I stedet for bare at aflevere dåsen i pantautomaten eller smide den på genbrugspladsen, kan du være med til at hjælpe mennesker, der er blevet bidt af slanger i Thailand, hvis du piller den lille ring af, der sidder ved hullet, hvor man åbner dåsen ...

Men lad os begynde et helt andet sted: Næsten helt ude for enden af Fiskervænget i Dyreborg. Her bor Hans Andersen i nummer 26 sammen med sin kone, Synnøve. Fra haven har de et fantastisk kig ud mod øhavet og ind mod Faaborg.

Engang var Hans Andersen direktør i Amtssparekassen, inden den blev til Fionia Bank og til sidst opslugt af Nordea.

Nu er han 76 år og pensionist. Og noget af det, han bruger sit pensionistliv på, er at samle på dåseringe. Det er de små ringe, der sidder ved hullet, hvor man åbner en øl eller sodavand på dåse.

- Det startede helt tilbage i 2005, hvor vi var til bryllup hos nogle venners datter. Vi sad ved otte-mands borde, og ved vores bord sad en meget nydelig dame. Hun havde Gucci-taske, og der var virkelig stil over hende. Men så lagde jeg mærke til, at hun efter middagen gik rundt ved alle bordene, pillede ringene af alle øl- og sodavandsdåser og lagde dem ned i Gucci-tasken. Jeg blev nysgerrig og spurgte, hvad hun lavede, og hun fortalte, at hun var med i Inner Wheel, den kvindelige del af Rotary. Dengang havde Inner Wheel en aftale med Mærsk McKinney Møller om, at de kunne få dåseringe med en container til Thailand.

- Jeg blev grebet af hele princippet med, at dåseringe er lavet af titanium, et hårdt materiale, som kan smeltes om og bruges til skruer og møtrikker i proteser til folk, der for eksempel mister et ben på grund af slangebid i Thailand. Jeg syntes, det var en fantastisk idé, så siden dengang har jeg samlet på dåseringe og har efterhånden fået det til at køre på et rimeligt niveau, fortæller Hans Andersen.

Annonce

Hvis du vil være med til at støtte et godt formål, er du velkommen til at levere dåseringe til Hans Andersen på Fiskervænget 26 i Dyreborg.

Han har telefon 25 34 58 98 og mail hanselmer@email.dk

Men husk: Det er kun ringe fra øl- og sodavand, der kan bruges. De ringe, der sidder på konservesdåser, er ikke lavet af det samme hårde materiale, oplyser Hans Andersen.

I Faaborg-området er det overordnet Sct. Georgs Gildet, der står for indsamlingen af dåseringe. Du kan også kontakte Kirsten Røssel fra gildet på telefon 23 72 00 74, hvis du vil aflevere dåseringe.

Hvad vil du gætte på, der er i posen her? Svar: Fire kilo dåseringe - svarende til ringe fra 12.000 dåser. Og Hans Andersen har ikke drukket dem alle sammen! Foto: Palle Søby

120.000 dåser om året

Det tør nok antydes! Hvert år samler han cirka 40 kilo dåseringe, og da der går 3000 dåseringe på et kilo, svarer det til ringe fra 120.000 dåser.

Så mange øl og sodavand drikker Hans og Synnøve trods alt ikke, selv om man godt kan få lyst til en tår over tørsten, når man sidder dér og skuer ud over øhavet.

Men Hans har et kæmpestort netværk, der spreder sig over hele landet. Så langt de fleste dåseringe får han via venner, bekendte og virksomheder, der sender ringene til ham. For eksempel har han noget familie, der er ansat i Postnord, hvor man har organiseret indsamling af dåseringe blandt medarbejderne.

Hans Andersen er med i Horne Mandskor, og her lykkes det også af og til at få de andre medlemmer til at levere dåseringe.

- Det er lidt sjovt, for når folk afleverer dåseringe til mig, siger de typisk:

"Ja, det er jo ikke, fordi vi har drukket dem alle sammen selv", griner Hans Andersen.

Det er ikke sådan, at han aktivt farer rundt og samler dåser i vejkanten eller tager på genbrugspladsen og går på hugst i containerne med dåser. Her er der ellers rigeligt at komme efter.

- Nej, jeg kan slet ikke tåle at se alle de dåser, som folk ikke har pillet ringene af. Men jeg kunne da godt have en drøm om, at der på genbrugspladsen stod en beholder, som folk kunne putte dåseringe i - og så kunne jeg komme og tømme beholderen en gang imellem.

Hans Andersen bidrager også selv til samlingen, når han skal have en forfriskning på terrassen med fantastisk udsigt over øhavet. Men så længe det er de her øl, kan han drikke rigtig mange med god samvittighed. Foto: Palle Søby

Gerne mange flere ringe

Hans Andersen leverer dåseringene videre til Sct. Georgs Gildet i Faaborg, der så sørger for at få dem videre til Projekt Dåseringe, en forening der er oprettet med eget CVR-nummer og det hele.

I dag foregår det typisk på den måde, at dåseringene bliver smeltet om i Danmark, og derefter bliver pengene sendt til Thailand.

Selv om det har bredt sig som - ja, dåseringe i vandet - er Hans Andersen godt klar over, at de 120.000 dåser, han samler ringe fra på et år, kun er en bagatel af, hvad der bliver drukket alene i Faaborg på et år.

- Jeg kunne da godt ønske mig, at mange flere var opmærksomme på det her og gjorde sig den lille ulejlighed at pille ringene af deres dåser. De skal være velkomne til at aflevere dem til mig.

Opfordringen er hermed givet videre.

De små ringe er lavet af titanium, som er et hårdere materiale end resten af dåsen. Derfor kan de bruges for eksempel til fremstilling af proteser. Foto: Palle Søby
Når denne lille fætter bliver til mange nok, kan den være guld værd for eksempel for mennesker, der bliver bidt af slanger i Thailand. Foto: Palle Søby
Den vejer uendelig lidt, og der skal 3000 dåseringe til, før man har et kilo. Foto: Palle Søby
Skål, siger Hans Andersen - foran ham på bordet står sækken med hans igangværende indsamling, hvor der foreløbig er 4000 dåseringe. Foto: Palle Søby
Der bliver drukket øl og sodavand af dåser i uendelige mængder, og en del af dåseringene havner i hånden på Hans Andersen i Dyreborg. Foto: Palle Søby
På 13 år har Hans Andersen foreløbig indsamlet over halvanden million dåseringe. Foto: Palle Søby
Sækken her rummer foreløbig fire kilo dåseringe - svarende til cirka 12.000 ringe. Foto: Palle Søby
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Kerteminde For abonnenter

Nyt forslag: Hvis du flytter til Kerteminde, får du en gratis byggegrund og 100.000 kr. i hånden

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Annonce