Annonce
Indland

- Samfundet svigtede min bror

Annalise Christensen mener, at samfundet svigtede hendes bror.

Annalise Christensen ville ønske, at man kunne have tvangs-medicineret hendes skizofrene lillebror. Han endte med at tage sit eget liv.

For seks år siden var Poul Martin Egeberg en normal ung mand med arbejde, hus og bil. I sidste uge tog han sit eget liv.

Da han valgte livet fra, var han forpint og forfulgt af stemmer og angst, og hans lejlighed var groet til i skidt.

- Jeg kan ikke forstå, at vort samfund ikke kunne hjælpe Poul Martin, siger hans storesøster Annalise Christensen fra Ringe.

Poul Martin Egeberg blev som 32-årig skizofren. Han var bange, hørte stemmer og følte sig forfulgt. På mindre end seks år blev han tvangsindlagt flere gange, men når han blev udskrevet, droppede han de piller, der kunne give ham et tåleligt liv.

-Vi kunne se, hvordan han blev dårligere og dårligere for hver gang, og til sidst kunne han ikke holde sin angst ud længere. Jeg ville ønske, man havde haft en mulighed for at medicinere ham med tvang, for så var han måske blevet reddet, siger en frustreret Annalise Christensen.

Det ønske deler hun med mange andre, der har været tæt på mennesker, der har fået en sindssygdom. Regeringen har også ønsket, at det skulle være muligt at tvangsmedicinere en gruppe særligt syge patienter, som risikerer at ødelægge sig selv eller begå kriminalitet, hvis de ikke får medicin. Men oppositionen var imod, og da også regeringens faste støtte, Dansk Folkeparti, trak sin støtte, kunne den nye psykiatrilov ikke udvide mulighederne for tvangsmedicinering.

Annonce

Svingdørspatienter

Overlæge Kim Balsløv fra Odense Universitetshospitals psykiatriske afdeling forstår frustrationen hos Poul Mar-tin Egebergs pårørende:

- Det er en frustration, som vi deler som personale. Vi oplever desværre tit denne type af svingdørspatienter, som ikke vil tage deres medicin, når de bliver udskrevet, siger han.

- Vi ved, at hvis folk ikke er i behandling for deres skizofreni, så vil halvdelen forsøge at tage deres eget liv, og hver tiende vil ende med faktisk at gøre det. Men kan man fastholde dem i behandling, så vil under én procent tage deres eget liv, siger Kim Balsløv.

Dansk Folkeparti fastholder, at der ikke er grund til at åbne for tvangsmedicinering i hjemmet, når først en patient er udskrevet.

- Det er dybt tragisk, når sådan noget sker. Men jeg mener ikke, at der er behov for at kunne medicinere folk under tvang i deres eget hjem, siger sundhedsordfører Birthe Skaarup.

Hun mener, at psykiatri- loven kan bruges meget bedre, og at det er derfor, skizofrene for tit ender med at få en tragisk skæbne.

- Vi ser desværre, at mange skizofrene bliver udskrevet fra sygehuset, uden at de er ordentligt raske eller uden, at der bliver fulgt ordentligt op, siger Birthe Skaarup.

Man regner med, at cirka 20.000 har diagnosen skizofren i Danmark, og det er en lidelse, som kun meget sjældent kan helbredes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

78-årig bragede ind i Dittes bil og stak af: Så fandt hun tilfældigt bilen på deres fælles værksted

Odense

Beboere kæmper med vanvidskørsel: Påvirket bilist bragede ind i vejtræ ved legeplads

coronavirus

Sådan genåbnes der løbende for rejser: Her er de fire faser

Kerteminde

Vi har spurgt læserne: Skal vi passe på Lindø eller på naturen?

Annonce