Annonce
Nordfyn

Salg af Gyldensteen: 300 års danmarkshistorie lakker mod enden

Peter Bernstorff og Nynne Rankløve Bernstorff foran godsets hovedbygning. Bygningen er fra 1640 og bygget på et gammelt voldsted fra middelalderen. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Gyldensteens Bernstorff-slægt har i flere århundreder sat sit aftryk på Danmarks historie.

Bogense: Det er 12 generationer og tæt på 300 års historie, der tilsyneladende er slut på godset ved Bogense, når familien Bernstorff nu har valgt at sælge hovedbygningen fra.

Hovedbygningen stammer fra 1640 og siden 1720 har Gyldensteen været i familien Bernstorffs eje.

I 2016 flyttede den nu 38-årige Peter Bernstorff hjem til Nordfyn med sin familie og fortalte til Fyens Stiftstidende om sine overvejelser omkring at skulle være næste generation på godset.

- Min far er jo kun i starten af 60'erne, og der er ikke sat nogen form for generationsskifte i gang. Man kan sige, at det er rart for Nynne og jeg at opleve livet omkring godset, inden det en dag måske bliver alvor. Indtil videre er jeg dog ikke mere inde i driften, end at jeg har fået lov at opdatere hjemmesiden - og så har jeg koderne til at lægge billeder på vores Instagram-profil. Gyldensteen har nogle dygtige medarbejdere, der er specialister på deres områder. Så med den rigtige driftsleder vil min rolle i givet fald blive som ejer eller bestyrelsesformand. Når den tid kommer, står virksomheden, som den står, og jeg får det første bud, sagde Peter Bernstorff i sommeren 2016.

Annonce

De fem dyreste ejendomme i Danmark

Nakkebølle Gods, Sydfyn. 90 mio. kr.

10-værelses landejendom, Græsted. 85 mio. kr.

Villa på 614 m2, Lyngby. 68 mio. kr.

Villa 593 m2, Vedbæk Strandvej. 55 mio. kr.

Rosenkilde Gods, Strib. 49,8 mio. kr.

Kilde: Boliga

Sidste lensgreve

Andreas Peter Bernstorff tilskrives blandt andet en stor ære for sin rolle i ophævelsen af stavnsbåndet og indførelsen af trykkefrihed i Danmark.

Hans far Frants Bernstorff-Gyldensteen er sidste led i slægten, der kan bære titlen som lensgreve og familiens historie krydser på vigtige punkter Danmarkshistorien.

En historie, en tradition og en tanke, som Peter Bernstorff godt er klar over, sagtens kunne virke lettere intimiderende på de fleste. - Men jeg er vokset op med den historie og har aldrig prøvet andet, så jeg føler ikke noget pres ved at være vendt tilbage, fortalte han.

Familien Bernstorff har gennem tiden haft stor indflydelse som rådgivere for flere danske konger. Op gennem det 18. århundrede talte Bernstorff-familien både en udenrigsminister, en gehejmestatsminister - og måske mest kendt Andreas Peter Bernstorff, der sammen med den unge konge Frederik den 6. gennemførte et statskup mod Høegh-Guldberg-regeringen, som i en årrække havde regeret landet hen over hovedet på den sindssyge Kong Christian den 7.

Annonce
Forsiden netop nu
112

Tricktyv stjal penge fra svagtseende kvinde

Læserbrev

Debat: Vi skærer, hvor det gør ondt, mens der flyder millioner til Frederiksberg og Gentofte

Lokaldebat: Årets budgetlægning (i kommunerne red.) har været præget af stor usikkerhed og forsinkelse. Folketingsvalget kom sent, derefter var Socialdemokraterne og deres støttepartier længe om at få dannet en regering. I stedet for hurtigt at få lavet aftaler med kommuner og regioner, valgte den nye regering at holde sommerferie. Derfor vidste vi ikke, om vi skulle spare 25 eller 100 millioner før sidst i september. Det er ingen let opgave at være politiker i disse år. Vores udgiftspres stiger voldsomt år efter år på grund af flere ældre og flere borgere med tunge diagnoser. Og vores indtægter er meget under landets gennemsnit, så skal der skæres, hvor det gør ondt. Danmark mangler stadig en udligningsreform, der hjælper kommuner som vores. Når velstillede kommuner som Frederiksberg og Gentofte næste år får henholdsvis 90 og 50 millioner i udligning fordi de "har ryddet op i cpr. registret" og derfor mister indbyggere, er kommentarer vist overflødige. Heldigvis er vi i en situation, hvor den ansvarlige politik, de fleste af os har været enige om, gør, at det nu i nogle år er muligt bruge af opsparede midler. I år fremlagde administrationen et effektiviserings- og sparekatalog på 60 millioner med mange tidsler. Det gik heldigvis bedre end forventet, så der blev ”kun” brug for cirka 25 millioner. Det blev muligt at styre udenom de værste forslag omkring daginstitutionerne, skoleområdet, de tidlige indsatser, rengøring hos de ældre og reducering af nattevagter. Det lykkedes også at få et balanceret anlægsbudget, hvor rammen blev hævet fra 90-95 millioner. Det var vigtigt for Venstre, så vi også fortsat har penge til haller, skoler, trafiksikkerhed og cykelstier rundt i Faaborg-Midtfyn Kommune, samtidig med store beløb til byudvikling i Årslev.

Annonce