Annonce
Kultur

SAK sakker bagud: Corona har efterladt hul i økonomien

SAK's bestyrelsesformand Anne-Mette Sybrandt og daglig leder Mogens Palm frygter for foreningens fremtid. Foto: Christian Moegreen Hjortshøj
Svendborg Amts Kunstforeningen SAK har ligesom mange andre set bedre dage end under coronatiden. 62.500 kroner mangler i kassen efter aflyste arrangementer, og den nye plan for genåbningen giver ingen nye muligheder. Det kan få konsekvenser til sommer, hvis pengene ikke bliver fundet.

Opdateret med faktuelle rettelser fredag 5/3 kl. 15:32

Svendborg: Svendborg Amts Kunstforening, også kendt som SAK, har været til stede i Svendborg siden 1941. Det seneste års epidemi har dog ikke været blid mod økonomien, og derfor kan i år blive det sidste.

Uden entrébilletter, salg fra butikken og goder til dem, som betaler kontingent, lider foreningen nu økonomisk.

62.500 kroner mangler i kassen, mange af dem skulle være tjent ind ved den årlige julebazar.

Det får benene til at ryste hos foreningens bestyrelsesformand Anne-Mette Sybrandt.

- Vi har ikke nogen større egenkapital, så den holder ikke for evigt. Det, vi laver her i huset, får hjulene til at køre rundt. Men med nedlukningen over foråret, har vi ikke kunnet lave noget, som vi kunne tjene nogle penge på, fortæller formanden.

Under nedlukningen har foreningen måttet nøjes med kreative idéer, som livestreaming på Facebook. Det hjælper dog ikke på pengene, når alle kan tilgå det kvit og frit.

Annonce

Ingen støtte

- Kære medlemmer - kære Svendborg. SAK Kunstbygning bløder, skriver foreningens bestyrelse i en pressemeddelelse.

I år 2019 klarede foreningen sig med 40.000 kroner i overskud fra årets julebazar. Lange nedlukninger fra 12. marts og igen fra midt november til nu har dog revet tæppet væk under budgettet. Trods en lille indtægt ved 5700 Summer, endte foreningen med at mangle 62.500 kroner i 2020.


Vi er lidt som en humlebi: Vi flyver selvom, vi ikke burde. Vi kører på en meget lille motor til betaling af kunstnerne.

Anne-Mette Sybrandt


Foreningen har få lønnede medarbejdere, men det var ikke nok til at modtage coronastøtte fra de statslige myndighederne.

- Vi har søgt støtte ved kulturministeriet, men fordi vi er en selvejende institution med bare en bestyrelse og ingen reelle ejere, så falder vi ud af systemet, fortæller bestyrelsesformanden og kigger over på kunstbygningens daglige leder Mogens Palm, der fortsætter:

- Der er jo ingen, som sidder og høster penge ind på kunstbygningen. Det er åbenbart ikke nok, at have CVR-nummer og bestyrelse for at få kompensation. Interessen er der, det kan vi se, når vi har haft åbent. Nu kan vi bare ikke åbne, og det får hjulene i maskinen til at stoppe, fortæller han.

Bestyrelsesformand i SAK Anne-Mette Sybrandt. Foto: Christian Moegreen Hjortshøj
Annonce

Kunst åbner langsommere

Mange ting er aflyst i forbindelse med nedlukningen af kunstbygningen. Særligt hårdt var slaget, der kom med aflysningen af årets julebazar, der kunne have udlignet økonomien.

Indtil nu har interessen for foreningen overlevet på nettet, men det har der ikke været nogen økonomisk gevinst ved.

-Vi er lidt som en humlebi: Vi flyver selvom, vi ikke burde. Vi kører på en meget lille motor til betaling af kunstnerne. Vi har kunnet mærke genåbningen i sommer markant, men det har ikke været nok til at stå imod flere måneder med nedlukning, fortæller bestyrelsesformand Anne-Mette Sybrandt.

Daglig leder i SAK kunstbygning Mogens Palm. Foto: Christian Moegreen Hjortshøj

De sidste par måneder har foreningen kæmpet for forsat at fremvise kunst gennem livestreaming på nettet. Det er kun for at fastholde interessen, fortæller den daglige leder, der heller ikke ser muligheder i den nye genåbning.

- Det vi lever på, det er jo kontingent, salg fra butikken og ikke mindst entrebilletter. Nu er der ingen, som kan komme ind i huset. De kunstnere, vi får booket til vores arrangementer, vil ikke kunne være klar til noget før om ca. 3 måneder. Derfor kan vi ikke lave nogle udendørs arrangementer nu og her, fortæller Mogens Palm.

Haven bag kunstbygningen bliver næppe brugt til arrangementer, nu hvor det er muligt. Kunstnerne skal også være klare til det. Foto: Christian Moegreen Hjortshøj
Annonce

Efterspørger kontingent

- Spørg ikke hvad dit kulturliv kan gøre for dig, men hvad du kan gøre for dit kulturliv, skriver foreningens bestyrelse i deres pressemeddelelse.

I takt med coronaens udbrud i Danmark, men ikke på grund af den, valgte Svendborg Amts Kunstforening at hæve kontingentet på deres medlemskab på en generalforsamling.

Det gav dog ikke det store boost til økonomien, når folk i takt med nedlukningen ikke kunne få noget for pengene, erkender bestyrelsen.

- Set i bakspejlet, var det nok ikke det rigtige tidspunkt at ændre prisen, men det var et valg, vi havde truffet, og så holdt vi bare fast i det. Vi kan dog se, at mange nu har meldt sig fra. Enten fordi, det er dyrere, men også fordi de er så forbrugsbevidste, at de selvfølgelig vil have noget for pengene, fortæller bestyrelsesformand Anne-Mette Sybrandt.

Folkene fra SAK har forståelse for medlemmernes exit i lyset af det seneste år. De ser dog helst, at de vender tilbage, for ellers består kunstbygningen nok ikke.

- Man kan jo godt forstå, at de ikke ser en pointe med at betale for ingenting, men jeg håber at folk vil støtte os. Nu forsøger vi med kommunen, men hvis det ikke bliver bedre inden sommer, så må er det uvist, hvad der sker til efteråret, fortæller Mogens Palm fra SAK.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce